تاخیر در الحاق زمین عامل اصلی کندی پیشرفت نهضت ملی مسکن
کارشناس اقتصادی گفت: تامین و الحاق زمین گامهای ابتدایی در بحث نهضت ملی مسکن است که تاخیر در آن پیشروی ساخت مسکن را تحت تاثیر قرار میدهد.
در میز اقتصاد امروز موضوع الحاق زمین به محدودههای شهری بررسی شد و محمودزاده استاندار بوشهر، آقای قاسمی استاندار همدان، حبیبی معاون عمرانی استانداری کردستان و عمران زاده کارشناس مسکن و شهرسازی به سوالاتی پاسخ دادند.
سوال: تاکنون در بحث الحاق زمین به شهرها چقدر پیشرفت حاصل شده است؟
محمودزاده: در استان بوشهر بیش از 2800 هکتار زمین به شهرهای مختلف الحاق کردیم. شهرها در دوره گذشته توسعه پیدا نکرده بودند. پیشنهاد اولیه ما 4 هزار هکتار بوده و در فاز اول بیش از 3200 هکتار پیشنهاد شده است. حدود 800 تا 900 هکتار زمین برای تعیین تکلیف باقی مانده است.
سوال: فازبندی صورت گرفته مغایر با موردی که قانون اعلام کرده نیست؟
محمودزاده: سهمیه ما در نهضت ملی مسکن 44 هزار واحد و ما برای بیش از 50 هزار واحد مسکونی در دوره 4 ساله تامین زمین انجام داده ایم. بیشتر بودن میزان پیشنهاد ما به این دلیل بوده که زمین مورد نیاز در دولت بعدی هم پیش بینی انجام شده است.
سوال: چقدر زمین باید الحاق میشده است؟
حبیبی: در استان کردستان ظرفیتی که به ما در طرح 4 ساله ابلاغ شده در حدود 87 هزار واحد است که 36 هزار واحد آن باید ساخته شود و باقی مانده آن مسکن روستایی و بافت فرسوده است. زمینهایی که تامین میکنیم در درجه اول از اراضی مازاد درون شهری استفاده میکنیم، اما طبق آمارهایی داریم 300 هکتار تا به امروز تعیین تکلیف شده و حدود 1700 هکتار را میخواهیم به مناطق شهری الحاق کنیم و در درست بررسی قرار دارد.
سوال: مهمترین دلایلی که باعث عقب ماندگی این الحاق شده چیست؟
حبیبی: مشکل اول نوبت شورای شهرسازی و معماری است. مشکل دوم این است که زمینها باید در کارگروه امور زیربنایی استان مصوب بشود و بعد به شورای عالی ارسال شود. در استان کردستان و پهنه زاگرس به شدت مشکل تامین زمین داریم و اراضی به راحتی در کردستان قابل تامین نیست.
سوال: به نظر میرسد تعیین تکلیف زمینها در استانداری معطل مانده است؟
حبیبی: علت تاخیر این است که دستگاههای مختلف باید روی زمینها اظهار نظر داشته باشند و این بررسیها زمانبر است. در تامین زمین یک عقب ماندگی وجود داشته، اما خوشبختانه از رتبه 31 کشور در 1401 به رتبه 6 کشور رسیده ایم.
سوال: زمینهای باقی مانده تا کی تعیین تکلیف میشود؟
حبیبی: برنامه ما این است که تا یکی دو ماه آینده تامین زمین برای واحدهایی که ابلاغ شده تامین شود.
سوال: کدام دستگاهها بیشترین تاخیر را در پاسخ استعلام داشته است؟
حبیبی: بیشترین ارتباط ما با وزارت جهاد کشاورزی است، اما به طور خاص نمیتوان از دستگاهی اسم برد. فرآیند تامین زمین در کردستان سختیهای خودش را دارد و تا یکی دو ماه آینده فراتر از نیازی که وجود دارد تامین زمین خواهد شد.
سوال: تامین زمین به اندازه نیاز واحدهای مسکن بدون توجه به زمینهای پیشنهادی قانونی است؟
عمران زاده: تامین زمین گامهای ابتدایی در بحث نهضت ملی مسکن است و تاخیر در این موضوع سرعت نهضت ملی مسکن را کاهش می دهد. تعدادی از استانداریها در امر الحاق موفق بوده اند و توانسته اند متناسب با بخش عمدهای از نیاز متقاضیان تامین زمین انجام دهند، اما بخش عمدهای از استانها هنوز این کار را انجام نداده اند. بعضی استانها هستند که هنوز به متقاضیان فعلی پاسخگو نیستند.
سوال: طبق قانون چه میزان زمین باید الحاق شود؟
عمران زاده: قانون مشخص نکرده که در دو سال اول کل زمینهای برنامه چهار ساله باید تامین شود. موارد تعیین تکلیف زمینها باید همان سال اول پس از تصویب قانون انجام میشد و الان تاخیر داریم.
سوال: دلیل تاخیر زمینهای الحاقی چیست؟
قاسمی: در گام نخست 2700 هکتار را در دست بررسی داریم که 248 هکتار تعیین تکلیف شده است. یکی از مشکلات در بحث تامین زمین کاربری اراضی است و نباید اراضی درجه 1 و 2 باشد و پاسخگویی وزارت جهاد زمان بر میشود. این فرایند باید در کمیسیون برنامه ریزی برود و در شورای عالی بررسی شود.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی راه و شهرسازی