تاسیس کتابخانه عمومی اصلیترین خواست فرهنگی مردم مناطق کشور است
سیدمحمد هاشمی در مراسم نوزدهمین سالگرد تاسیس نهاد کتابخانههای عمومی گفت: در بازدیدهایم از استانها نخستین درخواست مردم هر منطقه به ویژه روستاها، تاسیس کتابخانه است.
سیدمحمد هاشمی در مراسم نوزدهمین سالگرد تاسیس نهاد کتابخانههای عمومی گفت: در بازدیدهایم از استانها نخستین درخواست مردم هر منطقه به ویژه روستاها، تاسیس کتابخانه است.
به گزارش خبرگزاری مهر، مراسم نوزدهمین سالگرد تأسیس نهاد کتابخانههای عمومی کشور، دیروز پنجشنبه 18 اسفند با حضور سیدمحمد هاشمی، معاون حقوقی، امور مجلس و استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد، معاونان و مدیرانکل ستادی و استانی و همچنین جمعی از کتابداران و کارکنان نهاد در کتابخانه مرکزی پارک شهر تهران برگزار شد.
سیدمحمد هاشمی، معاون حقوقی، امور مجلس و استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم گرامیداشت نوزدهمین سالروز تأسیس نهاد کتابخانههای عمومی کشور ضمن تبریک اعیاد شعبانیه، گفت: کتاب به عنوان اصیلترین، نابترین و گویاترین رسانه فرهنگی، در هماره تاریخ وجود داشته است. تردد تمدنها و زور تجدد در عصر حاضر نیز نتوانست مچ این رسانه را بخواباند و کتاب همچنان رسانه اصلی و مادر است. شاید در نظر مردم ما، یکی از شریفترین، نجیبترین و فرهیختهترین اقشار جامعه، اهالی کتاب اعم از نویسنده، کتابدار، کتابخوان، کتابفروش و... هستند.
وی ادامه داد: شغل شریفی که شما در کتابخانههای عمومی به آن مشغول هستید، یکی از محبوبترین کارها نزد مردم است. مردم ایران کتابخانه را یکی از مهمترین پایگاههای فرهنگی میدانند. بنده در مجموعه ارشاد عهدهدار مسئولیت استانها هستم، به واسطه مسئولیت دائماً به مناطق مختلف سر میزنم و خود را دورهگرد فرهنگی مینامم؛ باید بگویم در این بازدیدها اولین درخواست مردم در هر منطقه، به ویژه روستاها، درخواست احداث کتابخانه است. در واقع در نگاه مردم ما اقل زیرساخت فرهنگی، کتابخانه است و آن را، از ما به عنوان وزارت فرهنگ و نهاد کتابخانهها به عنوان متولی اصلی، مطالبه میکنند. این موضوع نشاندهنده اهمیت کتاب و کتابخوانی نزد مردم ماست.
هاشمی اضافه کرد: وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی در تمامی بازدیدها و دیدارهایشان با مسئولان استانها، در باب کتاب و کتابخوانی صحبت میکنند و شاید مسئله کتاب دومین مسئله ما در جلساتمان در مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی محسوب میشود. دکتر اسماعیلی با نگاهی مثبت و دستی بذول همواره حامی مسئله کتاب و کتابخوانی و نهاد کتابخانههای عمومی کشور بودهاند.
وی با تأکید بر اهمیت نهاد کتابخانههای عمومی کشور به عنوان گستردهترین شبکه فرهنگی کتابمحور با داشتن قریب به 3800 کتابخانه، گفت: در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجموعههای همخانواده، دو مجموعه دارای شبکه مردمی هستند که یکی نهاد کتابخانهها و دیگری کانونهای فرهنگی - هنری مساجد است. در هجمه مطلق فرهنگی و رسانهای امروز، گاه مچ ما میخوابد اما نقطه قوتمان، فرهنگ رسانهای چهره به چهره است؛ جایی که میتوانیم با آحاد جامعه تعامل مستقیم داشته باشیم. فرهنگ رسانهای چهره به چهره، جدیترین اهرم امروز ما برای پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی محسوب میشود و نهاد کتابخانههای عمومی کشور، یکی از مهمترین مجموعههای بهرهمند از این ظرفیت است.
معاون حقوقی، امور مجلس و امور استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان گفت: بحمدالله رویکرد ترویج کتاب به معنای واقعی کلمه و هر کتابخانه به عنوان یک مرکز فرهنگی - اجتماعی، در مجموعه نهاد در حال پیگیری است. در این مسیر ما نیز در مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به هر طریقی که بتوانیم کمککار دوستان خواهیم بود.
محمدرضا هراتی، معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی نهاد در مراسم گرامیداشت نوزدهمین سالروز تأسیس نهاد کتابخانههای عمومی کشور ضمن تبریک اعیاد شعبانیه و خیرمقدم به حاضران، گفت: امروز برای کارکنان نهاد کتابخانههای عمومی کشور، روز مبارکی است. ضمن تقدیر از اعضای هیئت محترم امنا و سپاسگزاری از تک تک کتابداران و کارکنان کوشای این مجموعه، از تمامی کسانی که در شکلگیری و تثبیت نهاد نقش داشته و طی این 19 سال، منشأ اثر و خدمات بودهاند، در طول تصدی مسئولیت با دل و جان در نهاد خدمت کردهاند و در نقطهای که اکنون ایستادهایم، نقش داشته و دارند، به ویژه برادر ارجمندم، جناب آقای رمضانی تشکر میکنم.
وی با اشاره به افتتاح کتابخانه مرکزی قم، برگزاری نشست مدیران کل کتابخانه های عمومی استانها و اجرای طرح کتابخانه گردی در 673 کتابخانه همزمان با نوزدهمین سالروز تأسیس نهاد، بیان کرد: به حمدلله علیرغم سختیهای مسیر، در حوزه توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی شتابنده و پرتوان پیش رفتهایم. افتتاح 37 باب کتابخانه عمومی در سال 1401، 6 باب بازسازی و بازگشایی، 42 باب فعالسازی؛ بهسازی تجهیزات 681 باب کتابخانه عمومی در 23 استان؛ افزایش 7 باب کتابخانه سیار؛ بازطراحی نقشه ساختمان و تجهیزات قریب به 50 باب کتابخانه؛ برگزاری بیش از 185 هزار برنامه فرهنگی در کتابخانه های عمومی، برگزاری جشنوارههای ملی کتابخوانی همانند جشنواره کتابخوانی رضوی، دومین دوره جشنواره قصه گویی، دومین دوره نشان هدهد سفید، دومین دوره طرح باهم بخوانیم، مشارکت در برگزاری چهارمین دوره مجازی «بی نهایت» ویژه نوجوانان، حمایت از پنجمین رویداد بازیهای جدی؛ ارسال بیش از دو میلیون نسخه کتاب خریداری شده در سال 1400؛ ارسال 1،481،503 نسخه از نشریات خریداری شده به کتابخانه های سراسر کشور در 60،202 بسته؛ ارسال 301،133 هزار نسخه کتاب در طرح انتخاب کتابدار؛ انعقاد 14 تفاهمنامه ملی و 214 تفاهم نامه استانی؛ برگزاری 3894 جلسه انجمن در کشور، اقدامات انجام شده در این حوزه بوده است.
هراتی ادامه داد: اگر توفیقی حاصل شده لطف الهی و همت عزیزان در نهاد کتابخانهها اعم از کارکنان و کتابداران بوده است. تقدیر از کتابداران پرتلاش و کتابخوانان عزیز در هفته کتاب انجام شد و امروز، همزمان با سالروز تأسیس نهاد از زحمات کارکنان ستادی قدردانی میکنیم.
وی با اشاره به انتخاب 24 نفر از همکاران ستادی از 14 استان و در 17 پست، در خصوص معیارهای انتخاب برگزیدگان گفت: سعی ما دقت و عدالت در انتخابها بوده است. 15 شاخص برای معرفی گزینههای استانی انتخاب شد که برخی عبارتند از: مسئولیت پذیری، پیگیری، دغدغه مندی و جدیت در انجام وظایف و امور محوله؛ دقت و سرعت عمل در فرایندها و ارائه گزارشها؛ مدیریت مؤثر در پیگیری و انجام وظایف؛ تلاش در جهت همکاری گروهی، سازنده و مؤثر برای پیشبرد اهداف و مأموریتهای سازمانی؛ شناخت دقیق و مؤثر و کارآمد از وضعیت استان در حوزه تخصصی؛ تعامل مؤثر، مطلوب و سازنده با مجموعه همکاران کتابدار، اداره کل استان و ستاد مرکزی؛ تسلط به بخشنامهها، فرایندها، قوانین، مقررات و دستورالعملهای اجرایی و.... پس از دریافت نظرات ادارات کل تخصصی ستادی، 127 گزینه (87 نفر ستادی و 40 رئیس اداره شهرستان) معرفی شده در کارگروه تخصصی انتخاب برگزیدگان مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت 16 نفر از ستاد استانها و 8 نفر به عنوان رئیس اداره برتر انتخاب شدند.
دبیر جشنواره نوزدهمین سالروز تأسیس نهاد کتابخانههای عمومی کشور، ضمن تقدیر از تمامی بانیان برگزاری این مراسم اعم از کارکنان ستادی و کتابداران، گفت: یقین دارم نهاد کتابخانهها با همت متعالی و تلاشهای جمعی و دلسوزانه عزیزانم در سراسر کشور و نگاه فرهنگی دولت مردمی بیش از پیش خوش خواهد درخشید و با توجه ویژه دولت و وزیر محترم به مسئله کتابخانههای عمومی و کتابداران، شاهد رشد و شکوفایی آن خواهیم بود.