تایید نشود /////////// آینده برجام در هاله ای از ابهام / قطار برجام به ایستگاه نهایی میرسد؟
آینده مذاکرات برجامی در هاله ای از ابهام و بلاتکلیفی قرار گرفته است و مشخص نیست که به ایستگاه نهایی میرسد یا خیر؟
به گزارش خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ روز دوشنبه 9 آبان 1401 رابرت مالی، دیپلمات ارشد ایالات متحده آمریکا و نماینده ویژه آمریکا در امور ایران اظهار داشت: دولت بایدن در حال حاضر با توجه به سرکوب معترضان توسط تهران، حمایت ایران از حمله روسیه به اوکراین و مواضع ایران در مورد برنامه هستهای، وقت خود را برای تلاش برای احیای برجام تلف نمیکند.
رابرت مالی مجددا ادعا کرد که با توجه به شرایط ایران برجام در دستور کارشان نیست و تمرکزی روی آن ندارند و وقت خود را برای آن تلف نخواهند کرد.
این مقام آمریکایی پیش از این نیز با اذعان به اینکه احیای توافق هستهای ایران نه در دستورکار و نه تحت تمرکز واشنگتن هم نیست، مدعی شده بود که هیچ تحرکی در زمینه مذاکرات وین انجام نمیشود.
همچنین در این باره کارین ژان پیر" سخنگوی کاخ سفید در گفتگویی از عدم امکان احیای برجام در آینده نزدیک سخن گفته بود که این مواضع نشان دهنده تدوین سناریویی جدید از سوی ایالات متحده است تا بتواند امتیاز بیشتری از ایران بگیرد.
در حالی که ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در تازه ترین اظهارات خود گفته است که مواضع سیاسی واشنگتن با پیامهایی که برای ما ارسال میکند متفاوت است، اما در خصوص توافق هستهای فعالیت مؤثری وجود دارد و رکود سیاسی در انتقال دیدگاهها وجود ندارد.
در این خصوص محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران نیز روز گذشته بر ضرورت بسته شدن پرونده اتهام زنی و طرح ادعا علیه برنامه هسته ای ایران، تاکید کرده و گفته که تهران به شرط لغو تحریم ها به توافق هسته ای سال 2015 پایبند است.
محمد مرندی مشاور رسانه ای تیم مذاکره کننده هستهای جمهوری اسلامی در وین نیز چندی پیش در گفتگو با شبکه اطلاع رسانی راه دانا با تاکید بر اینکه آمریکایی ها کماکان پیغام می دهند، گفت: خیلی نباید به شلوغ کاری واشنگتن درباره بن بست مذاکرات اعتنا کرد، چون آنها همچنان پیغام می دهند و در صورتی که آنها خواسته های معقول ایران را بپذیرند، توافق صورت خواهد گرفت.
لازم به ذکر است؛ میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین چندی پیش بار دیگر پیش بینی خوشبینانه خود درباره زمان احتمالی حصول توافق در مذاکرات رفع تحریمهای ایران در وین را اعلام کرده و گفته که واشنگتن و تهران ممکن است پس از انتخابات میاندوره کنگره آمریکا - تقریباً در نیمه دوم ماه میلادی نوامبر - به توافق نهایی در جریان مذاکرات وین برسند.
به گفته دانا؛ ایران همیشه تاکید کرده که برای دستیابی به توافق هستهای جدی است و در رسیدن به یک توافق «خوب، قوی و پایدار» تردید نخواهد کرد، اما خواستار تضمین عدم خروج مجدد آمریکا از هر گونه توافق و بسته شدن پرونده اتهام زنی آژانس بین المللی انرژی اتمی و طرح ادعا علیه برنامه هسته ای ایران است.
در حالی که واشنگتن به دنبال این است تا امتیاز بیشتری از ایران بگیرد و تصور می کند که وقایع رخ داده و ناآرامی های اخیر در ایران موجب ضعف کشور شده است و آنها هم می تواند از این ضعف استفاده کنند تا با اهرم فشار روند را به نفع خود تمام کرده و امتیاز بیشتری دریافت کنند.
این نشان می دهد که آینده مذاکرات برجامی در هاله ای از ابهام و بلاتکلیفی قرار گرفته است و مشخص نیست که به ایستگاه نهایی میرسد یا خیر؟