دوشنبه 5 آذر 1403

تبدیل کشاورزی معیشتی به تجاری؛ از ارتقای بهره‌وری روستاها تا امنیت غذایی پایدار

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
تبدیل کشاورزی معیشتی به تجاری؛ از ارتقای بهره‌وری روستاها تا امنیت غذایی پایدار

انتقال از کشاورزی معیشتی به کشاورزی تجاری به عنوان کلید رشد اقتصادی مطرح است و کشاورزی تجاری باعث افزایش بهره وری، رشد اقتصادی و بهبود رفاه در سطح ملی می‌شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس؛ بخش کشاورزی به عنوان کهن‌ترین فعالیت تولیدی با خاستگاه روستایی، در روند توسعه کشورهای ادوار مختلف در زمانی متفاوت از اهمیت خاصی برخوردار بوده است.

بررسی روند توسعه کشورها حاکی از آن است که توسعه بخش کشاورزی به عنوان یکی از مهمترین بخش های اقتصادی و یا حتی فراتر از آن، به عنوان پیش نیاز ضروری برای تحقق توسعه پایدار کشور امری حیاتی است.

بخش کشاورزی در کشورهای در حال توسعه موتور اصلی رشد و توسعه اقتصادی است. کشورهای در حال توسعه برای گذر از بحران های عدم توسعه بایستی به سراغ بخش کشاورزی خود رفته و ضمن تلاش برای گسترش تولیدات کشاورزی در تفکر آن باشند که این بخش را با تکنولوژی های پیشرفته آمیخته سازند تا بتوانند از این طریق تولیدات خود را بیشتر کنند.

با رشد تکنولوژی های پیشرفت در بخش کشاورزی می تواند زمینه تولید ثروت، ایجاد بازار، ارزآوری و رشد صنعت را فراهم کند، بنابراین کشورهای در حال توسعه برای برون رفت از بحران های اقتصادی باید بخش کشاروزی را از ارکان اصلی توسعه اقتصادی به حساب بیاورند تا کشاورزی هم نقش خود را در معیشت، اشتغال، رشد درآمد، امنیت غذایی، کاهش فقر، توسعه اقتصادی و اجتماعی ایفا کند.

باید بدانیم که انتقال از کشاورزی معیشتی به کشاورزی تجاری به عنوان کلید رشد اقتصادی مطرح است و کشاورزی تجاری باعث افزایش تجارت و بهره وری، رشد اقتصادی و بهبود رفاه در سطح ملی می شود.

کشاورزی در برخی از شهرستان های استان خراسان رضوی بیشتر شبیه کشاورزی معیشتی است اما باید کشاورزی را صنعتی و اقتصادی کنیم تا بتوانیم با توجه به شرایط بحران آب و خشکسالی های اخیر با کاهش مصرف آب، تولید بیشتر و سالم تری داشته باشیم و همچنین در الگوی کشت و نحوه مدیریت کشاورزی و مدیریت اراضی حتماً باید تجدید نظر کنیم.

استفاده از تخصص کارشناسان لازمه حرکت به سمت کشاورزی تجاری

محمود شبان، مدیر جهاد کشاورزی خلیل آباد در گفتگو با خبرنگار صبح توس؛ ضمن گرامیداشت روز مهندس، اظهار داشت: امروزه کشاورزی معیشتی دیگر جوابگوی تمام نیاز بازار نیست و راهی جز حرکت به سمت کشاورزی تجاری نداریم و در این مسیر باید از تخصص کارشناسان و مهندسی کردن تولیدات کشاورزی استفاده کنیم.

وی با بیان اینکه حضور مهندسان کشاورزی در عرصه تولید محصولات زراعی و باغی باعث افزایش بهره وری و امنیت غذایی می شود، خاطرنشان کرد: اقدامات خوبی در زمینه ارتقای کیفی و کمی محصولات کشاورزی شهرستان خلیل آباد انجام شده است.

مدیر جهاد کشاورزی خلیل آباد همچنین در ادامه تصریح کرد: با توجه به اهمیت و جایگاه این بخش، بهره‌گیری از دانش و فن‌آوری های جدید، کاهش هزینه‌های تولید، افزایش درآمد روستاییان و ارتقای بهره‌وری کشاورزی می تواند به پایداری و امنیت غذایی پایدار منجر شود.

وی با اشاره به اینکه باید زمینه همکاری کشاورزان با مجموعه جهاد در عرصه کشاورزی بیش از پیش فراهم شود، اذعان کرد: دغدغه هایی هم در مسیر توسعه بخش کشاورزی نظیر افزایش تولید بدون افزایش سطح زیر کشت محصولات و ایجاد اشتغال وجود دارد.

شبان با تاکید بر اینکه در حال حاضر و با توجه به وضعیت نامطلوب منابع تولید اعم از آب، خاک و... تنها راه محقق کردن تولید بیشتر، کاربرد علم و دانش است، عنوان کرد: استفاده از دانش روز کارشناسان می تواند به عنوان دروازه ورود علم و دانش به مزرعه و عرصه تولید ایفای نقش کند.

وی همچنین تشریح کرد: در راستای علمی شدن کشاورزی باید مهندسان این بخش به علوم روز و مهارت های لازم مجهز شوند و در این مسیر آموزش های مهارتی با همکاری ارگان های مختلف در سطح شهرستان برگزار شده است.

گزارش از رضا کفاشیان

انتهای پیام /

تبدیل کشاورزی معیشتی به تجاری؛ از ارتقای بهره‌وری روستاها تا امنیت غذایی پایدار 2