تبعات عجیب تلافی شرکای تجاری آمریکا از افزایش 10 درصدی تعرفهها
دنیای اقتصاد: بانک جهانی روز پنجشنبه هشدار داد که اگر شرکای تجاری آمریکا با اجرای تعرفههای تلافیجویانه با این کشور مقابلهبهمثل کنند، تعرفههای 10 درصدی آمریکا میتواند رشد اقتصادی ضعیف اقتصاد جهانی را تا 0.3 درصد کاهش دهد.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، که از چند روز دیگر به قدرت میرسد، تعرفه 10 درصدی بر کالاهای جهانی، تعرفه 25 درصدی بر واردات از کانادا و مکزیک تا زمانی که مواد مخدر و مهاجران از مرزها به آمریکا سرکوب میشوند، و تعرفه 60 درصدی را برای چین پیشنهاد کرده است. برخی از کشورها ازجمله کانادا قبلاً متعهد شدهاند که تلافی خواهند کرد.
بانک جهانی اعلام کرد که شبیهسازیها با استفاده از مدل اقتصاد کلان جهانی نشان میدهد که افزایش 10 درصدی تعرفههای آمریکا بر همه شرکای تجاری در سال 2025 رشد جهانی را تا 0.2 درصد کاهش میدهد و اقدامات تلافیجویانه دیگر کشورها میتواند ضربه به رشد را شدیدتر کند.
این گزارش میگوید این تخمینها با مطالعات خارجی مطابقت دارد که نشان میدهد افزایش 10 واحدی در تعرفههای آمریکا میتواند سطح تولید ناخالص داخلی آمریکا را 0.4 درصد کاهش دهد، درحالیکه تلافیجویی از طرف شرکای تجاری، کل تأثیر منفی را به 0.9 درصد افزایش خواهد داد.
این بانک در گزارش اخیر خود گفت که سرمایهگذاری مستقیم خارجی در اقتصادهای درحالتوسعه در حال حاضر تقریباً نصف سطحی است که در اوایل دهه 2000 مشاهده میشد و محدودیتهای تجاری جهانی پنج برابر بیشتر از میانگین سالهای 2010 تا 2019 است.
به گفته این سازمان، انتظار میرود رشد در کشورهای درحالتوسعه در سالهای 2025 و 2026 به 4 درصد برسد که به دلیل بدهیهای بالا، سرمایهگذاری ضعیف و رشد کند بهرهوری، همراه با افزایش هزینههای تغییرات آب و هوایی بسیار کمتر از تخمینهای قبل از همهگیری است. طبق این گزارش، انتظار میرود تولید کلی در بازارهای نوظهور و اقتصادهای توسعهیافته تا سال 2026، به دلیل وقوع همهگیری و شوکهای بعدی آن، بیش از 5 درصد پایینتر از روند پیش از همهگیری باقی بماند.
ایندرمیت گیل، اقتصاددان ارشد بانک جهانی در بیانیهای گفت که 25 سال آینده نسبت به 25 سال گذشته برای اقتصادهای درحالتوسعه سختتر خواهد بود و از کشورها خواست اصلاحات داخلی را برای تشویق سرمایهگذاری و تعمیق روابط تجاری اتخاذ کنند.
این بانک گفت که رشد اقتصادی در کشورهای درحالتوسعه از نزدیک به 6 درصد در دهه 2000 به 5.1 درصد در دهه 2010 کاهشیافته و بهطور متوسط در دهه 2020 حدود 3.5 درصد بوده است.
این گزارش گفت که شکاف بین کشورهای ثروتمند و فقیر نیز در حال افزایش است و میانگین نرخ رشد سرانه در کشورهای درحالتوسعه، بهاستثنای چین و هند، بهطور متوسط نیم درصد کمتر از نرخ رشد در اقتصادهای ثروتمند از سال 2014 است.
این چشمانداز غمانگیز، اظهارات هفته گذشته کریستالینا جورجیوا، مدیرعامل صندوق بینالمللی پول، پیش از پیشبینی جدید این صندوق وامدهنده جهانی را که در روز جمعه منتشر خواهد شد، تکرار میکند. در گزارش بانک جهانی آمده است که طی دو سال آینده، اقتصادهای درحالتوسعه ممکن است با بادهای مخالف جدی مواجه شوند.
بی اطمینانی بالای سیاستهای جهانی میتواند اعتماد سرمایهگذاران را کاهش دهد و جریانهای مالی را محدود کند. افزایش تنشهای تجاری میتواند رشد جهانی را کاهش دهد و تورم مداوم میتواند کاهش مورد انتظار در نرخهای بهره را به تأخیر بیاندازد.
بانک جهانی با اشاره به افزایش اقدامات ناهنجار تجاری که عمدتاً توسط اقتصادهای پیشرفته صورت می گیرد و نیز عدم اطمینان در مورد سیاستهای آینده که سرمایهگذاری و رشد را کاهش میدهد، اعلام کرد که ریسکهای نزولی بیشتری را برای اقتصاد جهانی مشاهده میکند. انتظار میرود تجارت جهانی کالا و خدمات که در سال گذشته 2.7 درصد افزایشیافته بودند، بهطور متوسط در سال 2025 تا 2026 به حدود 3.1 درصد برسد، اما کمتر از میانگین قبل از همهگیری باقی بماند.