«تتر» از بازار اروپا حذف شد؟
محبوبیت ارزهای دیجیتال طی سالیان گذشته توجهات قانونگذاران را نیز به این بازار مالی نوین جلب کرده است و هم اکنون بسیاری از کشورهای جهان در تلاش برای ایجاد چارچوب قانونی فعالیت و قانونگذاری در فضای بلاکچینی هستند. اتحادیه اروپا نیز مدت زمان زیادی است که به بررسی قوانین و رویکرد نظارتی خود پیرامون بازار ارزهای دیجیتال پرداخته و در نتیجه این بررسیها، میکا (MiCA) یا قانون بازارهای...
میکا یک قانون یکپارچه و کامل است و با این هدف ایجاد شده است تا شرایط قانونی فعالیت را برای تمام سرمایهگذاران، شرکتها و فعالان بازار روشن کند. مواردی مانند الزامات فعالیت پلتفرم ها، شرایط موردنیاز برای فعالیت ارز های دیجیتال، کاهش جرائم مرتبط با ارز های دیجیتال، سازوکار های جلوگیری از سوءاستفاده و آسیب های مالی به اکوسیستم رمزارز و دستورالعمل های قضایی برای رسیدگی به شکایت ها از جمله مواردی هستند که در این چارچوب قانونی مشخص شده اند.
با این حال، روند قانونگذاری ارز های دیجیتال در اروپا حاشیه های خود را داشته است و بار ها رمزارز هایی مانند بیتکوین با خطر ممنوعیت فعالیت در کشور های اروپایی مواجه شده اند. به نظر میرسد که هم اکنون نوبت تتر است و این استیبل کوین به دلیل الزامات و شرایط عنوان شده در قوانین میکا، ممکن است مجبور شود تا فعالیت خود را در صرافی ها و پلتفرم های اروپایی متوقف کند. با این حال توقف فعالیت تتر در اروپا ناگهانی نخواهد بود و این فرصت برای شرکت تتر فراهم است تا از این اتفاق و حذف USDT در معاملات اروپا جلوگیری کند.
قانون میکا و چالش جدید تتر
میکا یک چارچوب قانونی جامع است که اتحادیه اروپا برای قانونگذاری و تنظیم فعالیت های مرتبط با ارز های دیجیتال و بازار بلاکچینی ایجاد کرده است. هدف اصلی این قانون، ایجاد شفافیت، هماهنگی و حفاظت از فعالان در بازار ارز های دیجیتال عنوان شده است و بر تمام فعالیت ها و روند کاری شرکتها و افرادی که در اتحادیه اروپا حضور دارند اعمال میشود.
پس از مدت ها بحث و گفتوگو، این قانون در سال 2023 به تصویب رسید و در پایان سال 2024 و روز دوشنبه، اجرا شد که نشان دهنده تغییر قابلتوجهی در رویکرد کشور های اروپایی در قبال ارز های دیجیتال، افزایش نظارت و سختگیری هاست.
در نتیجه اجرا شدن این قانون، رمزارز ها و بهویژه استیبل کوین ها باید الزامات موردنیاز برای ادامه فعالیت را در منطقه اروپا داشته باشند. با این حال، بزرگترین استیبل کوین جهان یعنی تتر هنوز مجوز رسمی موردنیاز میکا را دریافت نکرده است. قانونگذاران اروپایی نیز در مورد اینکه آیا استیبل کوین تتر با استاندارد های نظارتی جدید مطابقت دارد یا خیر سکوت کرده اند که نگرانیها را افزایش داده و باعث ایجاد ابهام در مورد آینده تتر در بازار اتحادیه اروپا شده است.
بر اساس داده های وبسایت کوین مارکت کپ، این خبر باعث شد تا در روز دوشنبه ارزش تتر تا 0.9971 دلار کاهش پیدا کند و ارزش بازار این استیبل کوین نیز سقوط چند میلیارد دلاری داشته باشد.
نگرانیها پیرامون آینده تتر به چند دلیل است. قانون میکا الزامات نظارتی سختگیرانه ای را برای صادرکنندگان استیبل کوین در اتحادیه اروپا ایجاد میکند و تمام استیبل کوین ها باید شفافیت کاملی پیرامون پشتوانه مالی توکن ها و نقدینگی خود ارائه دهند. برخی کارشناسان بازار بر این باور هستند که برآورده کردن این الزامات میتواند برای صادرکنندگان بزرگ استیبل کوین مانند تتر چالش برانگیز باشد.
هم اکنون بزرگترین مشکل، قانون ذخیره سازی 30 و 60 درصدی ذخایر در بانکهاست. قانون جدید اتحادیه اروپا اکنون صادرکنندگان استیبل کوین های کوچک را ملزم میکند تا 30درصد از ذخایر خود را در یک بانک کم ریسک اتحادیه اروپا نگهداری کنند، در حالی که این عدد برای استیبل کوین های بزرگتر مانند تتر 60درصد یا بیشتر است. با توجه به سرمایه بزرگ تتر و پذیرش جهانی این استیبل کوین، شرکت تتر کار سختی برای برآورده کردن این تقاضا خواهد داشت.
هرچند به نظر میرسد که اکثر کارشناسان بازار نگران وضعیت تتر نیستند و به دلیل سرمایه هنگفت و ارزش بازار بسیار بالای این استیبل کوین، این باور وجود دارد که خروج احتمالی تتر از بازار اروپا با وجود ضربه به اعتبار و ارزش بازار تتر، جایگاه این استیبل کوین را متزلزل نخواهد کرد. این شرکت همچنین حاشیه سود بالایی دارد و سال 2024 را با سود 10 میلیارد دلاری به پایان می رساند. به لطف ذخایر نقدی بزرگ و سود هنگفت، تتر توانسته است تا به تنوع محصولات و سرمایهگذاری های خود ادامه دهد و ریسک های مرتبط با ارائه استیبل کوین خود را کاهش داده است.
شرکت تتر روز گذشته همچنین 780 میلیون دلار بیتکوین به ذخایر شرکتی خود اضافه کرد تا بتواند اطمینان خاطری برای استفاده کنندگان استیبل کوین خود ایجاد کرده و آماده نوسانات قیمتی باشد. با خرید اخیر، موجودی بیتکوین تتر به عدد 83759 رسید و شرکت تتر هم اکنون به عنوان دومین هولدر بزرگ بیتکوین در میان شرکتهای خصوصی جهان به شمار میرود.
در این بین اکثر کشور های اتحادیه اروپا دوره های 6 تا 18 ماهه را برای انطباق با قوانین جدید یا خروج از بازار اروپا تعیین کرده اند که میتواند این فرصت را برای تتر و دیگر استیبل کوین های بازار فراهم کند تا مشکلات را رفع کرده، از قوانین جدید پیروی کرده و به حضور خود در بازار کشور های اروپایی ادامه دهند. بنابراین برخلاف برخی نگرانیها، حذف ناگهانی تتر از کل بازار اروپا الزامی نیست و این فرصت در اختیار شرکت تتر قرار دارد تا از الزامات قانون میکا پیروی کند.
همچنین با توجه به محبوبیت تتر قابل پیشبینی است که اروپا نیز ترجیح میدهد تا به این شرکت کمک کند و از توقف معاملات تتر در تمام کشور های اروپایی جلوگیری کند زیرا این موضوع میتواند آسیب های بزرگی برای اکوسیستم رمزارزی کشور های عضو اتحادیه به همراه داشته باشد.
با این حال، برخی ابهامات نظارتی و قانونگذاری باعث شده است تا برخی صرافی ها و پلتفرم های معاملاتی اروپایی اقدامات پیشگیرانه را انجام دهند. کوین بیس اروپا از جمله اولین صرافی های بزرگ ارز دیجیتال به شمار میرود که در اوایل ماه دسامبر تتر و 5 استیبل کوین دیگر را با استناد به خطرات نظارتی در نتیجه اجرایی شدن قانون میکا از لیست معاملاتی خود حذف کرد. در مقابل اما صرافی هایی مانند بایننس به حمایت از تتر در اروپا ادامه داده اند و منتظر شفاف سازی بیشتری از سوی قانونگذاران اروپایی هستند.
تاثیرات بلندمدت میکا
اجرای کامل قوانین MiCA تنها تتر را تحتتاثیر قرار نمی دهد؛ این قوانین ممکن است چشمانداز ارز های دیجیتال اتحادیه اروپا را متحول کند و عواقب گسترده ای برای شرکتهای ارز دیجیتال در هر اندازه ای داشته باشد.
برخی کارشناسان بر این باور هستند که قوانین جدید شرکتهای کوچکتر و حتی برخی از شرکتهای بزرگتر را از اتحادیه اروپا خارج میکند زیرا برآورده کردن الزامات جدید نیازمند صرف هزینه های قابلتوجهی است. این شرایط میتواند به شرایط رقابتی در بازار اروپا نیز آسیب بزند و تنها فرصت ادامه فعالیت را در اختیار شرکتهای بزرگ قرار دهد.
با این حال در این بین به مزایا و ویژگی های مثبت این قانونگذاری نیز اشاره میشود. افزایش حفاظت از سرمایهگذاران، کاهش خطر تقلب، پولشویی و دستکاری بازار از جمله مواردی هستند که میتوانند در نتیجه قوانین میکا برای فعالان رمزارز اروپایی فراهم شوند و بازاری سالم تر را برای تمام بازیگران ایجاد کنند.
علاوه بر آن، همانطور که اثرات منفی آن برای تتر دیده شد، خروج از اتحادیه اروپا برای فعالان ارز های دیجیتال آسان نیست. اتحادیه اروپا متشکل از 27 کشور است و اکثر شرکتها ترجیح میدهند تا از قوانین و الزامات جدید پیروی کرده و فرصت ادامه فعالیت در این اتحادیه و کشور های عضو آن را از دست ندهند.
چگونگی نحوه قانونگذاری، اجرای آن، اثرات و نحوه برخورد با چالش های ایجاد شده در نتیجه اجرای قوانین MiCA میتواند درس های ارزشمندی برای دیگر کشور های جهان از جمله ایران داشته باشد. قانونگذاری ارز های دیجیتال با وجود تمام حاشیه و چالش های خود، مزایای قابلتوجهی نیز به دنبال دارد و میتواند از مشکلاتی که هم اکنون در کشور دیده میشود مانند تصمیمگیری های عجولانه و کارشناسی نشده جلوگیری کند.
شرکت تتر نیز قابل پیشبینی است که در نهایت راهحلی برای پیروی از قوانین MiCA پیدا خواهد کرد و در غیراین صورت، به نظر میرسد که این شرکت در حال آماده سازی برای مقابله با موج اخبار منفی، ترس و احساسات نزولی است تا قیمت استیبل کوین خود را حفظ کرده و از این چالش عبور کند.