یک‌شنبه 4 آذر 1403

تسخیر سفارت آمریکا که به انقلاب دوم شهرت یافت / امروز جنگ روایت‌هاست

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
تسخیر سفارت آمریکا که به انقلاب دوم شهرت یافت / امروز جنگ روایت‌هاست

اشغال و تسخیر سفارت آمریکا در 13 آبان 58 از نگاه امام خمینی (ره) آنقدر با اهمیت بود که ایشان این حادثه را «انقلاب دوم» و مهمتر از انقلاب سال 57 عنوان کردند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در صبح 25 بهمن ماه 1357 و تنها سه روز بعد از پیروزی انقلاب، گروهی مسلح و وابسته به چریک های فدایی خلق با حمله به سفارت آمریکا، ویلیام سالیوان سفیر وقت آمریکا را مجبور کردند تا به محافظان سفارت دستور شلیک بدهد؛ با بدتر شدن اوضاع، سالیوان در تماس با دولت وقت ایران ماجرا را تشریح می کند و ابراهیم یزدی وزیر امور خارجه دولت بازرگان با اطلاع از عدم تایید امام خمینی (ره) از ماجرای پیش آمده به سرعت وارد عمل می شود و همه چیز را آرام می کند تاجاییکه در ساعت 12 ظهر همان روز اداره اوضاع به دست نیروهای دولت می افتد.

اردیبهشت 58 مجلس سنای آمریکا قطعنامه ای را علیه ایران تصویب می کند که دولت را برای اعدام های چهره های شاخص رژیم گذشته محکوم می کند که باعث می شود همان ارتباطات اندک میان دو دولت به خطر بیافتد؛ اما دولت جیمی کارتر با پذیرش محمدرضا پهلوی به خاک آمریکا به بهانه معالجات پزشکی عملا خشم مردم ایران را شعله ور می کند. پازل این خشم با دیدار برژینسکی مشاور امنیت ملی آمریکا با بازرگان و یزدی در الجزایر کامل می شود و درست سه روز پس از این دیدار، دانشجویانی معروف به پیرو خط امام با بریدن قفل و زنجیرهای در سفارت، در کمتر از چند ساعت آنجا را اشغال کرده و علیرغم اینکه اعضای سفارت به سرعت مشغول از بین بردن اسناد آنجا بودند، بسیاری از این اسناد محرمانه به دست این دانشجویان می افتد.

تسخیر سفارت آمریکا که به انقلاب دوم شهرت یافت

امام خمینی (ره) برخلاف بار اول، اهمیت این کار را بالاتر از انقلاب 57 می دانند و از این حادثه به «انقلاب دوم» یاد می کنند؛ 52 نفر از گروگان های آمریکایی به مدت 444 روز اسیر نیروهای ایرانی بودند تا درنهایت در 30 دی ماه 59 و با نظر و رای مجلس که به قرارداد الجزایر مشهور می شود، این افراد آزاد شده و به خاک آمریکا برمی گردند؛ تاخیر نمایندگان مجلس در جمع بندی برای آزادسازی این گروگان ها، منجر به شکست انتخاباتی کارتر دربرابر ریگان می شود.

ساخت آرگو به تلافی اشغال سفارت

بن افلک بازیگر و کارگردان آمریکایی در سال 2012 فیلمی سینمایی به نام «آرگو» می سازد تا ماجرای این گروگانگیری را به نمایش بگذارد؛ داستان فیلم مربوط به 6 نفر از اعضای سفارت آمریکاست که در ماجرای اشغال، از در پشتی سفارت فرار می کنند و در خانه سفیر کانادا در ایران مخفی می شوند و حالا آمریکایی ها می خواهند هر طور که شده آنها را از ایران خارج کنند...

فیلم سینمایی «آرگو» در 85 امین مراسم اسکار با وجود فیلم های شاخصی مانند «دفترچه امید بخش» راسل، «لینکلن» اسپیلبرگ و یا «جانگوی زنجیر بریده» تارنتینو، به عنوان بهترین فیلم آن سال انتخاب می شود و عجیب تر اینکه میشل اوباما همسر رئیس جمهور آمریکا با حضور در این مراسم، این جایزه را تقدیم بن افلک و گروه او می کند تا شائبه سیاسی بودن این جایزه را بیشتر کند.

امروز جنگ روایت‌هاست

مهدی نقویان، مستندساز و برنامه ساز تلویزیونی اخیرا مجموعه مستندی 7 قسمتی با عنوان «اینجا سفارت نیست» را برای شبکه افق تولید کرده است که بنا دارد روایت تسخیر سفارت آمریکا را آنگونه که به وقع پیوسته نشان دهد.

نقویان در گفتگو با خبرنگار فرهنگی دانا در خصوص ساخت این مستند می گوید: در طول ده سال مستندسازی خلاهای بسیاری را در نشان دادن جریانات انقلاب اسلامی مشاهده کردم که باعث شده تا نسل جوان تر این انقلاب، گاها برداشت های اشتباهی از برخی اتفاقات داشته باشند و همه اینها ناشی از نخواندن تاریخ و کم کاری های صورت گرفته در بیان شفاف و صادقانه این حوادث است.

مهدی نقویان در ادامه یکی از این حوادث مهم را اشغال و تسخیر سفارت آمریکا بیان می کند و می گوید: در تسخیر سفارت آمریکا که بعدا با انتشار اسناد جاسوسی و محرمانه این سفارت، امام از آن به تسخیر لانه جاسوسی یاد می کنند، روایت های متعددی گفته می شود که برخی از آنها با شیطنت هایی نیز همراه است. اما ما با ساخت این مستند تلاش کردیم تا برخلاف آمریکایی ها و در مقابله با آنها روایت خودمان را داشته باشیم؛ چون امروز به واقع جنگ روایت هاست و شما اگر نتوانید روایت درست، شفاف و صادقانه ای از یک ماجرا داشته باشید، بدون سک دشمن سعی می کند با زیرکی روایت نادرست خود را به شما بقبولاند.

مهدی نقویان پیش از ساخت این مستند، اثری با عنوان «رمز و راز ملکه» ساخته که زندگی پر رمز و راز ملکه انگلستان را روایت می کند. اختیارات ملکه در اداره کشور، کشورهای تحت نفوذ مستقیم ملکه، سازوکار کشورهایی که با نماینده ملکه اداره می شوند و... از جمله مواردی است که در این مستند به آن پرداخته شده است.

بیشتر بخوانید؛

مستند اینجا سفارت نیست؛ جنگ روایت هاست

تسخیر سفارت آمریکا که به انقلاب دوم شهرت یافت / امروز جنگ روایت‌هاست 2
تسخیر سفارت آمریکا که به انقلاب دوم شهرت یافت / امروز جنگ روایت‌هاست 3