تصمیم جدید روسیه درباره ایستگاه فضایی بینالمللی
اقتصادنیوز: یوری بوریسوف، رئیس آژانس فضایی مسکو از تصمیم روسیه برای خروج از ایستگاه فضایی بین المللی پس از سال 2024 خبر داد.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از یورونیوز، رئیس آژانس فضایی مسکو روز سهشنبه 26 ژوئیه (4 مرداد) در جریان دیدار با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه اعلام کرد این کشور تصمیم گرفته است «پس از سال 2024» از ایستگاه فضایی بینالمللی خارج شود.
یوری بوریسوف که در اواسط ماه جاری به عنوان رئیس سازمان فضایی روسیه، «روسکوسموس»، منصوب شده است گفت: «ما به تمام تعهدات خود در قبال شرکایمان عمل خواهیم کرد، اما تصمیم برای ترک این ایستگاه پس از سال 2024 گرفته شده است.»
رئیس آژانس فضایی روسیه افزود این کشور قصد دارد تا آن زمان «یک ایستگاه روسی» در مدار زمین احداث کند و آن را «اولویت» اصلی برنامه فضایی این کشور خواند.
سازمان فضایی آمریکا در واکنش گفته است تا کنون «اعلامی رسمی» از روسیه مبنی بر خروج از ایستگاه فضایی بین المللی دریافت نکرده است.
روسیه و ایالات متحده از سال 1998 در کنار یکدیگر در ایستگاه فضایی بینالمللی مشغول همکاری بودهاند، با این حال در ماههای اخیر و در پی مداخله نظامی مسکو در اوکراین و وضع چندین دور تحریمهای بیسابقه علیه روسیه توسط غرب، تنشها بین کرملین و غرب بالا گرفته است.
اکتشافات فضایی یکی از معدود حوزههایی بود که در آن همکاری میان روسیه و ایالات متحده علیرغم وجود تنشها بر سر اوکراین وجود داشت. آقای بوریسوف گفت صنعت فضایی اکنون در «وضعیت دشواری» قرار دارد.
پرتاب نخستین ماهواره به مدار در سال 1958 و فرستادن اولین انسان به فضا در سال 1961 از جمله دستاوردهای کلیدی برنامه فضایی شوروی به شمار می رود. با این حال کارشناسان میگویند آژانس فضایی روسیه سایهای کمرنگ از آن دوران را حفظ کرده و در سالهای اخیر متحمل مجموعهای از شکستها از جمله رسواییهای مالی و از دست دادن تعدادی از ماهوارهها و فضاپیماها شده است.
تنشها زمانی میان سازمانهای فضایی روسیه و آمریکا اوج گرفت که جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده اعلام کرد تحریمها علیه مسکو به خاطر جنگ بر ضد اوکراین، برنامه فضایی این کشور را هم شامل میشود. در واکنش رئیس سازمان فضایی روسیه ضمن تهدیدی تلویحی گفته بود روسیه میتواند همکاری با آمریکا را در ایستگاه فضایی بینالمللی متوقف کند؛ امری که «سقوط آن به داخل خاک آمریکا یا اروپا را در پی خواهد داشت».
پیشتر دیمیتری روگوزین، رئیس سابق آژانس فضایی روسیه، در مصاحبهای با تلویزیون دولتی روسیه گفته بود تصمیم به ترک ایستگاه فضایی بینالمللی «قبلا گرفته شده است». وی در اوایل ماه آوریل با انتقاد از تحریمهای اقتصادی غرب علیه روسیه تهدید کرده بود که «روسکوسموس» همکاری خود با ناسا و آژانس فضایی اروپا را نیز متوقف خواهد کرد.
کتی لودرز، مدیر بخش ماموریت فضایی ناسا، گفته بود ناسا در حال بررسی راههایی برای نگهداشتن ایستگاه فضایی بینالمللی در مدار بدون کمک روسیه است.
بر اساس گزارشها ناسا قصد دارد تا سال 2030 به ماموریت خود در ایستگاه فضایی ادامه دهد.
همچنین بخوانید