تعلل در آغاز سرمایهگذاری پتروشیمیها در میادین گازی
وی افزود: این صنعت نقش برجستهای بر GDP کشور دارد و بیش از 6 میلیارد دلار صنایع پاییندستی را تغذیه میکند که اگر صنعت پتروشیمی نبود این مقدار باید واردات انجام میشد.
مهدوی ابهری با بیان اینکه "سال گذشته 16 میلیارد دلار صادرات پتروشیمی داشتیم که 14 میلیارد دلار آن در سامانه نیما عرضه شد"، گفت: در 8ماهه امسال 19 میلیون و 850 هزار تن صادرات داشتیم که ارزش آن بالغ بر 8 میلیارد و 360 میلیون دلار بوده و کاهشی نسبت به مدت مشابه سال قبل دارد که ناشی از افت قیمتهای جهانی در سال جاری بود.
وی ادامه داد: در 8 ماهه ابتدایی امسال، از نظر میزان تولید نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشدی 8درصدی داشتیم اما از طرفی با فشارهایی که به پتروشیمیها وارد شد، 660 هزار تن عرضه بیشتر به بورس کالا داشتیم که این هم دلیلی برای کاهش صادرات با وجود رشد تولید بود.
دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی تصریح کرد: سالانه بیش از 500 میلیون دلار سوبسید کود اوره پرداخت میشود و کود اوره را با سوبسید بسیار و قیمت ناچیز به بخش کشاورزی میدهیم.
وی افزود: درحالی که قیمت تمام شده اوره برای پتروشیمیها 9 تا 11 هزار تومان است و فقط 6 هزار تومان آن، هزینه مصرف گاز برای تولید اوره هست، اوره با قیمت 790 تومان به بخش کشاورزی فروخته می شود و از این بابت یک مطالبه 50 همتی تولیدکنندگان اوره دارند که 3 سال است اقدامی برای پرداخت آن صورت نگرفته؛ حتی پیشنهاداتی در خصوص تهاتر این مطالبه داشتیم که مورد توافق قرار نگرفت.
مهدوی ابهری با بیان اینکه "ناترازی گاز دو دلیل عمده عدم سرمایهگذاری و مصرف غیربهینه دارد"، گفت: اولین صنعتی که وارد سرمایه گذاری در بخش بالادستی برای تولید گاز شد، صنعت پتروشیمی است، با این وجود نزدیک به دو سال است که که کنسرسیومی تشکیل شده و آمادگی سرمایهگذاری 800 میلیون دلاری تا یکمیلیارد دلاری در دو مخزن برای تولید روزانه 35 میلیون مترمکعب گاز را دارد اما بروکراسی اداری و تعلل وزارت نفت، موجب طولانی شدن روند قرارداد و آغاز این سرمایهگذاری شده؛ باید از وزارت نفت پرسید که چرا این تعلل صورت میگیرد و چرا نمیگذارند این سرمایهگذاری انجام شود.
وی ادامه داد: دو مجتمع پتروشیمی دیگر نیز آمادگی ورود به سرمایهگذاری در تولید گاز برای پایداری تأمین خوراک خود هستند که در انتظار بروکراسیهای وزارت نفت هستیم.
دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با انتقاد از نبود تعریف مشخص از مواد نیمهخام در قانون گفت: در قالب برنامه هفتم توسعه مصوب کردند که معافیتهای مالیاتی صادرات مواد خام و نیمهخام لغو شود و نیمدرصد هم عوارض بگیرند که این برنامه تأمین بودجه جای دیگری است و متأسفانه تمام پلیاتیلنها، پلیپروپیلنها و حتی اوره را در زمره مواد نیمهخام آوردهاند در حالی که این روال اصلا کارشناسی شده نیست.
وی افزود: تمام معافیتهای مالیاتی مناطق آزاد را حذف کردهاند که این کاری ضد تولید است؛ همچنین در قالب قانون بودجه 1403، مالیات بر ارزش افزوده را از 9درصد به 10 درصد رساندهاند که این کار با هیچ باور علمی سنخیت ندارد و رشد اقتصادی به دنبال ندارد، از طرفی موجب تورم و ضربه به تولید میشود.
مهدوی ابهری خاطرنشان کرد: بهبهانه تأمین هزینه زیرساختها آمدهاند از تولید اتیلن 2.5 درصد عوارض دریافت کنند که این علاوه بر مالیات و دیگر عوارض است و این اتفاق عجیب قرار است انجام گیرد.
وی ادامه داد: در قانون الحاق 2 آمده که اگر دولت به اراده خودش خوراک را قطع کند، باید از محل همان خوراک این خسارت را جبران کند، درحالی که دولت زرنگی کرده و با برخی از واحدهای پتروشیمی قرارداد تأمین 8 ماهه خوراک بسته تا این واحدها نتوانند بابت کسری خوراک شکایت کنند؛ اکنون ما نیز برای واحدهایی که قرارداد تأمین 8 ماهه خوراک منعقد نرکدهاند، دنبال این هستیم که شکایتهایی را تنظیم کنیم تا خسارت واحدهای پتروشیمی بابت قطع خوراک گاز، جبران شود.