تنش رطوبتی در کشتزارهای خراسان شمالی به علت کاهش نزولات جوی
بجنورد - ایرنا - رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه 58 درصد اراضی کشاورزی استان با آبهای سطحی آبیاری میشود، گفت: با توجه به کاهش نزولات جوی در سال زراعی جاری بیش از 15 درصد اراضی این خطه با تنش رطوبتی مواجه شده است.
عبدالله یوسفی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: کشاورزی استان در سال زراعی جاری با کاهش نزولات جوی مواجه شده است که به همین علت کشاورزان مشکل زیادی در زمینه نحوه آبیاری اراضی خود دارند.
وی گفت: سالانه بخش کشاورزی استان بیش از یک میلیارد متر مکعب آب مصرف می کند که این منابع آبی از آب های سطحی و زیر زمینی تامین می شود، اما با توجه به اینکه 58 درصد اراضی استان با آب های سطحی آبیاری می شود امسال با تنش رطوبتی مواجه خواهد شد.
وی افزود: بارش باران در سال زراعی جاری حدود 50 درصد نسبت به میانگین بلندمدت و حدود 58 درصد نسبت به سال گذشته عقب است، در سال گذشته خشکسالی ایجاد شده بود اما این خشکسالی امسال شدیدتر شده است.
وی بر مدیریت منابع آبی در استان تاکید کرد و اظهار داشت: با توجه به اینکه بیش از نیمی از اراضی استان به آب های سطحی وابسته است حدود همین سطح نیز به نوعی با کمبود آب مواجه خواهد شد.
وی در ادامه بر ضرورت گسترش سامانه های آبیاری نوین در استان تاکید کرد و افزود: هرچند در سال های اخیر با اختصاص منابع ملی، تسهیلات بلاعوض اقدامات بسیار خوبی در این زمینه انجام شده است اما کافی نیست.
وی گفت: اجرای طرح های آبیاری نوین در سال های گذشته موجب شده تا راندمان انتقال آب از 32 درصد در سال 92 به 46 درصد در پایان سال 99 افزایش یابد.
وی با بیان اینکه همچنین سطح اراضی اجرای طرح آبیاری نوین نیز در این مدت از 17 هزار هکتار به 38 هزار هکتار رسیده است، گفت: بهره وری آب با این گونه اقدامات به 70 تا 90 درصد در اراضی که طرح های نوین آبیاری اجرا کرده اند، رسیده است.
یوسفی گفت: همچنین هم اینک سیستم های زیر سطحی نیز در برخی از باغ های این استان بویژه مناطق گرم اجرا شده است که صرفه جویی بسیار خوبی دارد، از این طرح توسط کشاورزان پسته کار استقبال شده است اما تا حدودی هزینه های آن بالا است.
وی با بیان اینکه با توجه به خشکسالی و کاهش بارش باران هم اینک حدود 30 درصد مزارع دیم غلات استان از بین رفته است اظهار داشت: اراضی آبی نیز تحت تاثیر قرار گرفته است.
پیش بینی 15 درصد کاهش تولیدات کشاورزی
وی با بیان اینکه پیش بینی شده است که امسال تا حدود 15 درصد کاهش محصول داشته باشیم افزود: سالانه بیش از یک میلیون و 500 هزار تن انواع محصول کشاورزی در این استان تولید می شود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی بر استفاده از یافته های علمی و دانش بنیان تاکید کرد و اظهار داشت: استفاده از انواع کودها، ریز مغذی ها، کنترل آفات به موقع و امراض باعث افزایش تولید خواهد شد، نباید کاهش سطح تولید باعث کاهش میزان تولید شود.
وی همچنین بر کاهش محصولات پر آب طلب تاکید کرد و گفت: در سال زراعی جاری به کشاورزان توصیه شده است که محصولات پر آب را از جمله سیب زمینی، گوجه فرنگی و پیاز را کمتر کشت کنند، پیاز در سال گذشته با عرضه زیاد و نبود بازار مواجه شد.
یوسفی همچنین بر افزایش کشت گیاهان کم آب طلب نیز تاکید کرد و گفت: در سال گذشته گیاه جدید کاملینا که یک نوع دانه روغنی است کشت شد، هم اینک باید به دنبال کشت گیاهان کم آب طلب باشیم.
سهم بخش کشاورزی استان 1.1 درصد از تولیدناخالص بخش کشاورزی کشور است که مهمترین بخش تولیدی استان بخش کشاورزی است.
سطح اراضی کشاورزی و بایر خراسان شمالی 400 هزار هکتار است، کل اراضی استان 2 میلیون و 800 هزار هکتار است که اکنون 13 درصد از این سطح به بخش کشاورزی اختصاص دارد و 87 درصد نیز اراضی غیرکشاورزی است.
44 درصد جمعیت 863 هزار نفری این استان در نواحی روستایی سکونت دارند.
حدود 82 هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این استان مشغول به فعالیت هستند.
*س_برچسبها_س*