تنفس 16 روز هوای پاک و 6 روز هوای ناسالم طی 49 روز / تعیین وظایف دستگاه های اجرایی استان برای بهبود شاخص کیفی هوا
عمارلو گفت: مرکز خراسان شمالی از ابتدای فروردین تا 18 اردیبهشت ماه امسال 16 روز هوای پاک و شش هوای ناسالم را پشت سر گذاشته است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ جواد عمارلو، کارشناس پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی در گفت و گو با عصراترکاظهار کرد: مرکز خراسان شمالی، طی فروردین ماه امسال 9 روز هوای پاک، 16 روز هوای سالم، پنج روز هوای ناسالم برای گروه های حساس و یک روز هوای ناسالم برای تمامی گروه ها را پشت سر گذاشت.
عمارلو همچنین عنوان کرد: مرکز استان از یکم تا هجدهم اردیبهشت ماه جاری هفت روز هوای پاک و 11 روز هوای سالم را تجربه کرده است.
وی خاطرنشان کرد: شاخص کیفیت هوا در بجنورد در روز گذشته 92 و امروز نیز 86 بوده اند که بیانگر وجود هوای سالم است.
کارشناس پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی در ادامه بیان کرد: منشاء بروز آلودگی هوا در استان در روزهایی که شاخص کیفیت هوا پاک نبوده است، متاثر از عوامل محلی از جمله کشت نشدن دیم زارها، وجود کانون های تولید ریزگرد در استان، بروز خشکسالی های پی در پی همچنین متاثر از عوامل غیر محلی شامل ورود جبهه هوای آلوده از غرب کشور به استان بوده اند.
وی تصریح کرد: البته عامل غیر محلی بر بروز آلودگی هوا در استان بسیار اثرگذار بوده است.
عمارلو در بخش دیگری از سخن خود به تشکیل کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوا به ریاست معاون عمرانی استانداری خراسان شمالی در 21 فروردین ماه امسال اشاره و اظهار کرد: در نخستین جلسه از تشکیل این کارگروه هشت راهکار مصوب شد.
وی گفت: در این کارگروه مصوب شد که سازمان صدا و سیمای خراسان شمالی در زمان بروز آلودگی هوا در استان اطلاع رسانی به موقع به عموم مردم را انجام دهد.
کارشناس پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی همچنین افزود: مصوب شد که اداره کل هواشناسی استان نیز 96 ساعت قبل از وقوع شرایط ناپایدار جوی هوا، اطلاعات هواشناسی را به دانشگاه علوم پزشکی و ریاست کارگروه برای اتخاذ تصمیمات ارائه دهد.
وی همچنین بیان کرد: در این جلسه مصوب شد تا سنگ شکن های مستقر در اطراف شهرهای استان از فعالیت خود بکاهند.
عمارلو عنوان کرد: مصوب شد که شهرداری های استان نیز نسبت به انجام تعمیرات و اخذ معاینه فنی برای ناوگان حمل و نقل عمومی درون شهری، رفع کمبود تعداد دستگاه های ناوگان حمل و نقل عمومی درون شهری و طی همکاری با دیگر سازمان های ذی ربط نسبت به افزایش سرانه فضای سبز و کمر بند سبز در مناطق شهری اقدام کنند.
انتهای پیام /