توزیع تخم نوغان 2 برابر شد
رئیس مرکز تحقیقات ابریشم از دو برابر شدن توزیع تخم نوغان ایرانی متاثر از همکاریهای موثر مرکز تحقیقات ابریشم با مرکز توسعه نوغانداری در کشور خبر داد.
آقای رضا صورتی زنجانی گفت: با همت و برنامهریزی دستگاههای اجرایی و تحقیقاتی مسئول دولتی و تلاشهای بخش خصوصی، توزیع تخم نوغان ایرانی به 8300 تخم نوغان در سال جاری رسیده، در حالیکه میزان تولید این محصول در سال گذشته حدود چهار هزار تخم نوغان بوده است.
رئیس مرکز تحقیقات ابریشم کشور افزود: طی برنامه مصوب چهار ساله مرکز تحقیقات ابریشم با مرکز توسعه نوغانداری و شرکت سهامی دامپروری سپیدرود که مورد حمایت سازمان مدیریت و برنامهریزی استان گیلان نیز قرار گرفته مقرر شده ضمن احیای زیرساختهای فرسوده تولید داخلی در خطوط پایین دستی از جمله 600 هکتار اراضی توت در اختیار متولیان حوزه، میزان تولید تخم نوغان داخلی هر سال به طور معنیداری افزایش یابد؛ به این ترتیب میتوان انتظار داشت در پایان برنامه توانایی تولید کشور در تولید داخلی به حدود 80 هزار جعبه برسد.
او با اشاره به اقتصادی بودن پرورش پیلهتر ابریشم برای بهرهبرداران، گفت: به موجب پیشینه فرهنگی و اجتماعی غنی در کشور و سابقه تاریخی جاده ابریشم، نوغانداری با رویکردهای جدید قابلیت اتکاء برای ایجاد اشتغال پایدار در سیاستهای اجرایی اقتصاد مقاومتی و افزایش بهرهوری نیروی کار کمتر فعال در خانوار روستایی به ویژه در میان بانوان و نوجوانان، به شمار میرود.
صورتی زنجانی افزود: این شغل قابلیت توسعه و ترویج در اقلیم متنوع ایران، سرمایهگذاری کوچک و کم خطر برای اشتغال مولد و بازگشت سرمایه در حداقل زمان ممکن را داراست و نیاز نسبتاً کمآبی و همچنین ویژگی کارایی بالای مصرف آب درخت توت که در مدیریت بهینه مصرف آب امروزه حائز اهمیت بیشتر است سبب شده که مورد استقبال بهرهبرداران قرار گیرد.
رئیس مرکز تحقیقات ابریشم کشور با تاکید بر این که نوغانداری یک فعالیت کاملا سازگار با محیط زیست بوده است، گفت: این فعالیت در قالب کشاورزی پایدار و اقتصاد مقاومتی اهمیت دو چندان دارد؛ امکان انجام پرورش کرم ابریشم و تولید پیله به عنوان یک شغل ثابت و از طرف دیگر به عنوان یک فعالیت جانبی با حفظ و کمک به فعالیت اصلی کشاورزی و مضافاً امکان عدم وابستگی این حرفه به خارج از کشور، میتواند در مجموع تمام چرخه حتی بدون نیاز به واردات در داخل کشور انجام شود، پس از این حیث دارای امتیازی منحصر است.
به گفته صورتی زنجانی، امکان کشت توام یا چندکشتی سایر محصولات زراعی و علوفهای بین ردیفهای توت پس از هرس، گسترش فعالیتهای نوغانداری از طریق معرفی فرآوردههای جانبی ابریشمی با قابلیت استفاده در حوزههای مختلف غیرنساجی از جمله صنایع غذایی، درمانی، دارویی و... امکان معرفی مناطق خاص واجد جذابیتهای اکوتوریسم در صورت معرفی چرخه کامل تولیدات (پرورش کرم ابریشم، تولید پیله و نخ و صنایع دستی) و از همه مهمتر نیاز مبرم صنعت فرش کشور به نخ ابریشمی دلایلی موجه و غیرقابل انکار برای حفظ و توسعه نوغانداری کشور به شمار میرود.
او ادامه داد: اکنون چنانچه کل پیله تولیدی کشور تبدیل به نخ ابریشمی شود، جوابگوی حدود 50 درصد از نیاز مصرفی صنعت فرش در داخل است، از روز بقیه نیاز صنعت فرش کشور به نخ ابریشمی باید از محل واردات تامین شود.
صورتی زنجانی گفت: با توجه به علاقمندی بهرهبرداران به نوغانداری، این ظرفیت وجود دارد تا در پایان برنامه چهار ساله توانایی تولید کشور در تولید داخلی به حدود 80 هزار جعبه تخم نوغان برسد.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی