توسعه زیست بوم فناوری و نوآوری / دولت سیزدهم پیشگام شد
توسعه شرکتهای دانش بنیان یکی از ویژگیهایی است که دولت سیزدهم در استان سمنان آن را تقویت کرده است تا جایی که میتوان رشد آن را پرشتاب دانست.
توسعه شرکتهای دانش بنیان یکی از ویژگیهایی است که دولت سیزدهم در استان سمنان آن را تقویت کرده است تا جایی که میتوان رشد آن را پرشتاب دانست.
خبرگزاری مهر، گروه استانها: توسعه شرکتهای دانش بنیان در استان سمنان با روی کار آمدن دولت سیزدهم رشد و شتاب خوبی گرفته هر چند هنوز هم برخی دانش بنیانها در استان دارای مشکلاتی هستند، برای مثال عمده بانکها در مقوله تسهیلات هنوز دانش بنیانها را شرکت تولیدی یا مجموعه اقتصادی نمیدانند.
در کنار مشکلات و موانع شاهد رشد و توسعه خوب دانش بنیانها در استان سمنان بودیم توسعهای که در دولت سیزدهم حتی شتاب هم گرفته است. نکته دیگری که در دولت سیزدهم در استان رقم خورده توجه به تمام دانش بنیانها است مقولهای که سابقاً تنها برای شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری مقدور بود.
دیگر موضوعی که به عنوان یک ویژگی و مزیت باید به آن اشاره کرد این است که دانش بنیانها در استان سمنان طی سالهای اخیر تنوع نیز گرفتهاند برای مثال طی سالهای نه چندان دور دانش بنیانهای استان به های تک، رایانه و نهایتاً ساخت برخی قطعات منتهی میشد اما امروز پردیس فناوری پزشکی و همچنین دانش بنیانهای کشاورزی هم حرف برای گفتن دارند.
توسعه دانش بنیانهای کشاورزی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه در گذشته تنها پنج واحد فناور و دانش بنیان فعال در بخش کشاورزی در استان وجود دارد اما این تعداد امروز به 32 مورد رسیده است، گفت: رشد بسیار چشمگیری را در تعداد واحدهای فناور و دانش بنیان فعال در بخش کشاورزی استان شاهد هستیم.
محمد رضا قاسمی با بیان اینکه این رشد تنها کمی نبوده بلکه در این نوع شرکتها تلاش شده تا کیفیت یا همان نیاز کشاورزی استان هم دیده شود، ابراز کرد: پایداری اولویت در کنار تأمین امنیت غذایی دو هدف گذاری است که برای توسعه دانش بنیانها داشتیم.
وی با بیان اینکه وقتی سال گذشته مقوله دانش بنیانها مطرح شد قرار بر این بود که 25 درصد توسعه دانش بنیانها و فناور ها در بخش کشاورزی رقم بخورد، افزود: این موضوع در استان در زمینههای مختلفی مانند بهره وری، آبیاری، بهبود عملکرد کیفی و کمی و... محقق شده است.
میزبانی رویدادهای ملی تا تسهیل فرایندها
در سال جاری همچنین شاهد برگزاری رویداد ملی تا ثریا بودیم رویدادی که تلاش میکرد ارائه نیازهای فناورانه اولویت دار را در دستور کار قرار داده و بتواند برای رفع نیازهای استان سمنان از دانش بنیانها کمک بگیرد. دیگر موفقیت استان در زمینه فناورها و دانش بنیان معرفی استان سمنان به عنوان دومین استان در زمینه تحقق شعار سال گذشته است.
تسهیل فرایند تدوین استاندارد ملی و بینالمللی برای محصولات فناورانه واحدهای مستقر در پارک دیگر موضوعی است که توانسته دانش بنیانها را امیدوار کند، وب سایت پارک علم و فناوری استان سمنان درباره این امر نوشته است: در راستای بهبود کیفیت محصولات فناورانه و نوآورانه تولید داخل، منطبق با استانداردهای ملی و بینالمللی، پیرو همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با سازمان ملی استاندارد، شرکتهای دانشبنیان میتوانند برای دریافت گواهینامه انطباق، گواهینامه دانشنماد و گواهینامه محصول دانشبنیان اقدام کنند.
طبق الحاقیه این مصوبه، شرکتهای مستقر در پارکهای علم و فناوری نیز علاوه بر شرکتهای دانشبیان میتوانند از امتیازات اخذ گواهی انطباق و گواهی محصول فناورانه بهرهمند شوند. گواهی انطباق، در صورت وجود استاندارد بینالمللی برای محصول، گواهی دانشنماد، در صورت وجود استاندارد ملی مشخص برای محصول و گواهی محصول دانشبنیان، فناورانه، در صورت عدم وجود استاندارد تدوین شده ملی و بینالمللی مشخص برای محصول صادر خواهد شد.
شرایط دانش بنیانها در استان سمنان
معاون اقتصادی استاندار سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه 90 شرکت دانش بنیان در استان فعال است، گفت: 29 درصد افزایش شرکتهای دانش بنیان به لحاظ کمی در استان طی دولت سیزدهم رقم خورده است.
محمدرضا صادقی با بیان اینکه در کل استان سمنان تا ابتدای دولت سیزدهم 70 شرکت دانش بنیان وجود داشت، گفت: در دولت سیزدهم 42 فقره مجوز واحدهای تحقیق و توسعه در شرکتها و کارخانههای تولیدی استان صادر شده تا جوانان و نخبگان بتوانند مشکلات واحدهای تولیدی را با روشهای علم پایه برطرف کنند.
وی با بیان اینکه مجموع واحدهای فناوری مستقر در واحدهای تولیدی و صنعتی ما در استان سمنان به 150 واحد رسیده است، تاکید کرد: در حوزه شرکتهای خلاق و فناور ما در کل استان 382 شرکت را داشتیم که امروز به 487 شرکت افزایش یافته است که رشد نزدیک به 30 درصد را نشان میدهد، امسال یک اتفاق دیگر هم در استان رخ داده و آن بورسیه صنعتی نخبگان است که میتواند به لحاظ دانش بنیان مشکلات واحدهای تولیدی را حل کند.
معاون اقتصادی استاندار سمنان با بیان اینکه این طرح با هدف به کار گیری ظرفیتهای دانش بنیانها در استان اجرایی شده است، گفت: در دفترچه کنکور 1402 بالغ بر 57 سهمیه برای جذب دانشجو در واحدهای صنعتی و شرکتها درج شده است، به این صورت که شرکتها و کارخانههای ما در اقصی نقاط استان سمنان نیازهای خود را بیان کردند، برای مثال اعلام کرده اند که ما نیازمند دانشجوی آی تی، شیمی و... هستیم و بر همین حسب طی جلسات متعدد به سازمان سنجش این نیازها انتقال یافت و در نهایت هم توانستیم مقوله بورسیه صنعتی را شاهد باشیم.
مشکلات دانش بنیانها
علی رغم تمام اقدامات مثبتی که دولت سیزدهم رقم زده، کماکان دانش بنیانها با موانع و مشکلاتی هم روبرو هستند برای مثال رضا منوچهری یکی از اعضای هیئت مدیره یک شرکت دانش بنیان در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه دانش بنیانها با مشکلات عدیده ای روبرو هستند که در زمره آنها میتوان به فقدان بازار اشاره کرد، گفت: یک شرکت دانش بنیان مستمراً باید نگران این باشد که محصول و یا خدمات تولیدی آیا فروش میرود یا خیر؟
منوچهری با بیان اینکه تسهیلاتی که اگر به دانش بنیانها داده میشود برای تجاری سازی ایده است اما بعد از اینکه ایده به محصول تبدیل شد باید چه کرد؟ ابراز داشت: یکی از مهمترین مشکلات دانش بنیانها امروز بازار فروش است که مسئولان برای این منظور باید اقدامی صورت دهند.
تسهیلگریها صورت گرفته است
رئیس پارک علم و فناوری استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه نشست رفع موانع دانش بنیانها به صورت مکرر در مجموعه استانداری سمنان و با حضور اعضا برگزار میشود، گفت: یکی از اقدامات ما در این نشست تصویب تأمین مایحتاج مورد نیاز دستگاههای اجرایی استان از شرکتهای دانش بنیان بوده است.
محسن نظری با بیان اینکه برای کمک به رفع مشکلات و تأمین بازار تولید خدمات و محصولات دانش بنیانها در استان سمنان مقرر شده تا دستگاههای اجرایی و همچنین خدماتی از دانش بنیانهای استان خرید داشته باشند، بیان کرد: مقوله مصرف بهینه انرژی نیز به صورت پایلوت در این زمینه آزمایش میشود.
تقویت دانش بنیانها
استاندار سمنان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه 57 نخبه ما در واحدهای صنعتی استان سمنان از ابتدای مقطع کارشناسی به کار گیری میشوند، گفت: در طرح شهید احمدی روشن با موضوع حل مشکلات استان سمنان از طریق دانش بنیانها نیز چهار طرح ارائه شده است و با پیگیریهایی که از معاونت علمی ریاست جمهوری انجام دادیم این چهار طرح به 19 طرح افزایش یافتند، همچنین 60 طرح و مشکل در استان سمنان احصا شده که توسط شرکتهای دانش بنیان قابل حل هستند.
سید محمدرضا هاشمی با بیان اینکه زنجیرههای ارزش در استان سمنان تأمین شده است، بیان کرد: در استان امسال دو رسته به عنوان زنجیره ارزش راهبردی خودرو و اقتصاد دیجیتال در استان سمنان مصوب شده و این نشان دهنده توانمندیهای استان سمنان در زمینه اقتصاد دانش بنیان و دیجیتال است که خوشبختانه با بهره برداری از پارک فاوا در مرکز استان و وجود پارک علم و فناوری و پردیسهای دانشگاهی در استان این مقوله تقویت هم میشود.
در نهایت باید گفت رشد دانش بنیانها در استان سمنان طی دولت سیزدهم چشمگیر بوده است، باید دید این روند تا چه اندازهای تداوم پیدا خواهد کرد و آیا با ورود دانش بنیانها به صنایع و به خصوص مقوله آب، شاهد کاهش مشکلات استان خواهیم بود؟