یک‌شنبه 4 آذر 1403

توسعه میادین نفتی / قراردادهای جدید بسته شد

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
توسعه میادین نفتی / قراردادهای جدید بسته شد

میادین نفتی مهم ترین سرمایه های کشور هستند که توسعه آن اهمیت بسیاری دارد.

توسعه میادین نفتی می تواند اقدامی مهم و موثر در راستای افزایش تولید و همچنین حجم صادرات باشد.

در راستای دستور مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه در فرایند عقد قراردادهای توسعه میادین نفتی تسریع شود، روز گذشته وزارت نفت قرارداد توسعه 6 میدان نفتی کشور به ارزش بیش از 13 میلیارد دلار با هدف افزایش تولید350 هزار بشکه با تکیه بر توان داخلی را پیش برد.

بزرگ‌ترین قراردادهای یک دهه اخیر صنعت نفت کشور به ارزش بیش از 13 میلیارد دلار در آستانه سالروز ملی شدن صنعت نفت به‌منظور افزایش روزانه 350 هزار بشکه‌ای ظرفیت تولید نفت خام ایران با شرکت‌های ایرانی امضا شد.

قرارداد توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان در غرب کارون که سال‌ها بلاتکلیف مانده بود با تدبیر وزارت نفت دولت سیزدهم برای یکپارچه‌سازی روند توسعه آن امضا شد، آزادگان به‌عنوان بزرگ‌ترین میدان مشترک نفتی ایران و در مجاورت میدان مجنون عراق و 80 کیلومتری غرب اهواز واقع شده است.

طرح توسعه میدان آزادگان با حفاری 185 حلقه چاه تازه در حال اجراست و به‌تازگی آیین رسمی عملیاتی شدن 60 حلقه چاه آن با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری در استان خوزستان عملیاتی شد، هم‌اکنون تولید روزانه این میدان پس از فرآورش در واحد بهره‌برداری غرب کارون به تلمبه‌خانه غرب کارون ارسال می‌شود.

گام دوم توسعه میدان نفتی آذر

گام نخست در توسعه میدان مشترک آذر برداشته شده است، اکنون وزارت نفت دولت سیزدهم قصد دارد با تکیه بر توان داخلی گام دوم توسعه را کلید بزند، آذر، از نظر ساختار زمین‌شناسی یک میدان نفتی پیچیده به‌شمار می‌آید، ساختار زمین‌شناسی ویژه، حفاری در این میدان را به یکی از سخت‌ترین و پرچالش‌ترین حفاری‌ها تبدیل کرده است.

مرحله دوم توسعه و افزایش تولید در قدیمی‌ترین میدان نفتی ایران

میدان نفتی مسجدسلیمان نخستین و قدیمی‌ترین میدان نفتی در خاورمیانه، در شهرستان مسجدسلیمان و استان خوزستان واقع شده است که توسعه مرحله نخست این میدان از سوی شاخه بین‌الملل شرکت ملی نفت چین (CNPCI) در قالب بیع متقابل انجام شد. حال فردا قرار است قرارداد گام دوم توسعه این میدان امضا شود که این موضوع حکایت از پیشرفت شرکت‌های اکتشاف و تولید (E&P) در زمینه توسعه در بخش بالادست صنعت نفت دارد.

حجم نفت درجای میدان مسجدسلیمان حدود 6.2 میلیارد بشکه برآورد می‌شود و تولید نفت در ایران برای نخستین بار در خردادماه سال 1287 از مسجدسلیمان آغاز و تاکنون از این مخزن، حدود یک میلیارد و 300 میلیون بشکه نفت برداشت شده است.

قرارداد توسعه میدان‌های سومار، سامان و دلاوران

همچنین قرارداد توسعه سه میدان سومار، سامان و دلاوران واقع در گستره عملیاتی شرکت نفت مناطق مرکزی در غرب کشور فردا در قالب الگوی تازه قراردادهای نفتی ایران شامل توسعه، تولید و بهره‌برداری امضا شد.

از سال 1403 به تولید زودهنگام خواهیم رسید

جواد اوجی وزیر نفت در این مراسم به امضای قراردادهای اجرایی طرح ملی فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی با چهار پیمانکار اصلی داخلی به ارزش 20 میلیارد دلار در اسفندماه اشاره و اظهار کرد: امروز نیز قراردادهای توسعه 6 میدان نفتی با هدف افزایش تولید روزانه نزدیک به 400 هزار بشکه از این میدان‌ها امضا می‌شود که در مجموع 15 میلیارد دلار عایدی سالانه این افزایش تولید خواهد بود و با اجرای قراردادهای توسعه‌ای این 6 میدان نفتی، از سال 1403 به تولید زودهنگام خواهیم رسید.

وی تأکید کرد: قول می‌دهیم که وزارت نفت در سال آینده نیز رشد اقتصادی 1402 را با پروژه‌هایی که در بخش بالادست و پایین‌دست تعریف شده است، تکرار کند.

نمی‌توانیم منتظر شرکت‌های خارجی بمانیم، شرکت‌های ایرانی توانمند هستند

محمد خطیبی - نماینده سابق ایران در اوپک - نیز با اشاره به تاثیرات امضای این قراردادها در توسعه صنعت نفت کشور، گفت: میدان های نفتی نیازمند توسعه هستند و ما نمی توانیم منتظر شرکت های خارجی بمانیم، شرکت های ایرانی قابلیت توسعه میادین نفتی را دارند و اگر چناچه صلاح دانستند می توانند در فرایند توسعه از شرکایی استفاده کنند.

وی با تاکید بر اینکه با توسعه میدان‌های نفتی تولید افزایش پیدا می‌کند و افزایش تولید به معنای افزایش درآمد است بنابر این این مساله از هر نظر مثبت است و ایران با توان داخلی قابلیت انجام این کار را دارد و اکنون نیز شرکت های بسیار موفقی در این حوزه فعالیت می کنند که قابلیت های زیادی دارند.

این کارشناس ارشد حوزه انرژی با بیان اینکه حتما باید این اتفاق در صنعت نفت رقم می خورد، گفت: فرایند توسعه در صنعت نفت قابل توقف نیست و در بخش بالادست، پایین دست و پتروشیمی باید به این موضوع توجه کرد که این صنعت قابل توقف نیست، بنابراین در حرکت به سمت جلو نیازمند این هستیم که طرح های توسعه‌ای را اجرایی کنیم.

به گفته خطیبی اجرای این طرح بسیار مثبت است و امیدواریم با تکیه بر توان داخلی و توانمندی که از شرکت‌های ایرانی سراغ داریم شاهد تحولات خوبی در صنعت نفت باشیم.