توقف "سد بالاخانلو" آخرین امید احیای تالاب بندعلیخان
یک کارشناس محیط زیست گفت: در صورتی که سد بالاخانلو آبگیری شود همانند دیگر رودخانهها آبی هم از رودخانه شور به تالاب بندعلیخان نمیرسد و دیگر هیچ امیدی برای احیای آن وجود نخواهد داشت.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، روز 12 آذرماه استاندار تهران از تالاب بندعلیخان در جنوب شهرستان ورامین بازدید کرد. این بازدید که با حضور مسئولین استانی و جمعی از عشایر، دامداران و کشاورزان منطقه همراه بود، به دلیل اعتراض دامداران و عشایر مبنی بر این بود که چرا آب رودخانه شور به سمت تالاب بندعلیخان و اراضی آن نمیرسد و به جای آن به سمت تالاب مره استان قم حرکت میکند.
وجود آب در این تالاب و اراضی اطراف آن باعث شادابی منطقه و رونق کسب و کارهای اطراف آن میشد اما در خشکی تالاب تمام این موارد را تحت تأثیر قرار داده است و این موضوع مورد توجه استاندار قرار گرفته و این بازدید را ترتیب داد تا شخصاً موضوع را پیگیری کند.
جلوی پروژههای ضد محیط زیستی "سد بالاخانلو" و "سد نُهب" را بگیرید!در این رابطه محسن موسوی خوانساری؛ کارشناس محیط زیست به تسنیم گفت: تالاب بندعلیخان ازجمله تالابهایی است که در شمال دریاچه نمک قم واقع شده و وابسته به آب روخانههای جاجرود، کرج و رودخانه شور است. از چند دهه قبل که بر روی رودخانه جاجرود سدهای ماملو و لتیان ساخته شده است، حقابه زیست محیطی تالاب بندعلیخان از این روخانه داده نشده است.
وی ادامه داد: از رودخانه کرج هم هیچ حقابهای از سد کرج نرسیده و الان رودخانه شور هم به همین سرنوشت دچار شده است.
این کارشناس محیط زیست توضیح داد: از چند سال پیش که سد کینهورز بر روی یکی از سرشاخههای روخانه شور احداث شد، از این رودخانه آبی وارد رودخانه شور نشد. حدود سه سال پیش هم سد نهب در تاکستان قزوین احداث شد و جریان آب رودخانه در آنجا هم وارد رودخانه شور نشد و لذا این رودخانه تقریباً جریان آبش قطع شده است.
موسوی خوانساری گفت: در حال حاضر فقط یکی از سرشاخههای رودخانه شور از روخانه بویینزهرا باقی مانده که آب از آنجا به رودخانه شور میآید؛ در نتیجه آب زیادی در رودخانه شور وجود ندارد و مقداری پساب و فاضلاب شهرهای در مسیر رودخانه شور که از اشتهارد یا پرند میآید جریان پایداری رودخانه شور را حفظ کرده است.
وی با بیان اینکه با توجه به خشکی رودخانه شور این درخواست دامداران و عشایر منطقه مبنی بر اینکه آب به سمت تالاب مره میرود، درست نیست چون در واقع اصلاً آبی در رودخانه شور وجود ندارد، تصریح کرد: تنها نقطه امید برای احیای رودخانه شور سیلابهای ناگهانی است که پس از وقوع بارشهای شدید از سمت بویینزهرا وارد این رودخانه میشود و مقدار کمی به حیات رودخانه شور و اکوسیستم منطقه کمک میکند و در نهایت به تالاب بندعلیخان میرسد.
کارشناس مدیریت منابع آبی تأکید کرد: متاسفانه بر روی همین سرشاخه نیز سدی به نام بالاخانلو در حال احداث است که بهزودی توسط رئیس جمهور افتتاح میشود. برای رهایی از این وضعیت و برای اینکه حداقل همین سیلابهای فصلی در رودخانه بویین زهرا به رودخانه شور و در نهایتاً به تالاب بندعلیخان برسد، پیشنهاد میشود که استاندار محترم پیگیر توقف عملیات اجرایی سد بالاخانلو باشند و از آبگیری این سد به طور جدی جلوگیری کنند.
موسوی خوانساری خاطرنشان کرد: در صورتی که سد بالاخانلو آبگیری شود همانند دیگر رودخانهها آبی هم از رودخانه شور به تالاب نمیرسد و دیگر هیچ امیدی برای احیای تالاب بندعلیخان وجود نخواهد داشت.