دوشنبه 5 آذر 1403

توقف فروش خودروهای بنزینی و گازوئیلی از سال 2035 در اتحادیه اروپا

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
توقف فروش خودروهای بنزینی و گازوئیلی از سال 2035 در اتحادیه اروپا

اتحادیه اروپا اعلام کرد خودروسازان باید تا 2035 تولید کربن را به صفر برسانند. پس‌از آن فروش خودروهایی که با سوخت‌های فسیلی کار می‌کنند ممنوع می‌شود.

- اخبار اقتصادی -

به‌گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از اویل پرایس، اتحادیه اروپا توافق‌نامه‌ای برای ممنوعیت استفاده از خودروهای دارای موتور احتراق داخلی تا 2035 نهایی کرده‌است. بدین‌ترتیب قوانین تولید صفر کربن برای خودروسازان این اتحادیه اجرایی می‌شود.

مذاکره‌کنندگان دولت‌های اروپایی، پارلمان اروپا و کمیسیون اروپا همگی توافق دارند که خودروسازان باید تا 2035 تولید کربن را به صفر برسانند. پس‌از آن فروش خودروهایی که با سوخت‌های فسیلی کار می‌کنند ممنوع می‌شود.

مذاکره‌کننده ارشد اتحادیه اروپا گفت این توافق‌نامه خبر خوبی برای رانندگان است چون خودروهای دارای تولید صفر کربن ارزان‌تر هستند و راحت‌تر در اختیار همه قرار می‌گیرند.

پیشنهاد ممنوعیت استفاده از خودروهای دارای موتور احتراق داخلی در سراسر اتحادیه اروپا در اواخر بهار مطرح شد و مورد انتقاد صنعت خودروسازی قرار گرفت.

کره‌جنوبی آمریکا را به "خیانت" متهم کرد / دعوای ارباب و رعیت بر سر خودروهای برقی فورد حدود 3 هزار وانت برقی را به علت نقص فنی فراخوان می‌کند

هیلدگارد مولر، رییس انجمن صنعت خودروسازی آلمان در ماه ژوئن و در زمان ارائه این پیشنهاد گفت زیرساخت‌های شارژ خودروهای برقی به اندازه کافی برای این هدف توسعه‌نیافته است. وی همچنین هشدار داد کمیسیون اروپا که این پیشنهاد را ارائه داده بسیار شتابزده عمل کرده‌است.

علاوه‌براین نگرانی‌ها، نگرانی‌های مستقیم دیگری هم وجود دارد که اجرای این طرح را با مشکل مواجه خواهد کرد. مهم‌ترین مشکل کمبود احتمالی مس است که کاربرد زیادی در خودروهای برقی دارد.

دنیا همین حالا هم با کمبود فلزات اساسی مواجه است و این کمبود در سال‌های آینده شدیدتر خواهد شد، چون تولید این فلزات به این زودی‌ها افزایش پیدا نمی‌کند.

فناوری باتری هم یک چالش بالقوه است. مواد خام اولیه برای تولید باتری‌های خودروهای برقی به‌خاطر تقاضای بالا و کمبود عرضه گران تر شده‌اند. بنابراین هزینه تولید این خودروها نسبت‌به خودروهای دارای موتور احتراق داخلی افزایش می‌یابد و تمایل رانندگان را برای این تغییر بزرگ کاهش می‌دهد.