تولیدکنندگان دومین قطب شترمرغ دنیا در صف نهاده دولتی / دردسرهای عظیم خوراک دام دولتی صدای تولیدکنندگان را درآورد
ایران پس از آفریقای جنوبی دومین تولیدکننده شترمرغ در دنیا است و سالانه سه هزار تن گوشت شترمرغ تولید میکند، تولیدی که با ساماندهی و حمایت دولت میتواند چندبرابر شود و صادرات چشمگیر و پرسودی داشته باشد؛ اما این تولیدکنندگان امروز مشکلاتی در تامین خوراک و نهاده های دامی دارند که پرورش شترمرغ را با مشکلاتی مواجه کرده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ تولیدکنندگان شترمرغ استان اصفهان چند روزی است که نسبت به عدم تخصیص نهاده دامی به این صنعت اعتراض دارند و این اعتراض حتی به تجمع مقابل استانداری نیز رسیده است.
تولیدکنندگان در تجمع مقابل استانداری با پلاکارد و شعارهایی از قبیل؛ «بهجای واردات گوشت، نهاده وارد کنید»، «اگر نهاده نمیدهید، صادرات را آزاد کنید» و «مدافعان سلامت شرمندهایم که شترمرغهایمان گرسنه هستند» نسبت به بلاتکلیفی خود در تخصیص نهاده دامی به این صنعت اعتراض داشتند.
*ایران دومین تولیدکننده شترمرغ در دنیا
ایران پس از آفریقای جنوبی دومین تولیدکننده شترمرغ در دنیا است و سالانه سه هزار تن گوشت شترمرغ تولید میکند، تولیدی که با ساماندهی و حمایت دولت میتواند چندبرابر شود و صادرات چشمگیر و پرسودی داشته باشد.
امروز شترمرغ زنده با قیمت (کیلوئی)55تا60 خرید و فروش میشود و گوشت آن از 180 تا 200 هزار تومان به دست مصرف کننده میرسد، گوشت شترمرغ نیز به دلیل کمبود گوشت در داخل کشور منع صادرات دارد درحالی که با کمی حمایت از سمت دولت با اشباع و رفع نیاز داخلی کشور ما میتواند به یک صادرکننده قدرتمند این گوشت تبدیل شود که خود در وضعیت کنونی کشور کمک بزرگی به اقتصاد به حساب میآید.
با وجود تخصیص ارز 4200 تومانی برای واردات نهادههای دامی در سال گذشته، شاهد چالشهای فروانی در حوزه تامین و قیمتگذاری این نهادهها و تاثیرات منفی آن بر بازار محصولات دامی در کشور بودیم؛ با بررسی دلایل شکلگیری این مشکلات میتوان راهکاری مناسب برای حمایت همزمان از تولیدکننده و مصرف کننده ارائه داد و به این صنعت رونق بدهیم.
درحاشیه تجمع شترمرغ داران اصفهان درمقابل استانداری با شهرام حیدری، یکی از تولیدکنندگان معترض شترمرغ گفت و گو کردیم، وی درباره علل تجمع اعتراضی گفت: اصل تجمع و علت واقعی این تجمع به علت نهادهها است. چون الان آن نهادهای که به صنف ما میدهند به هیچ عنوان جوابگوی کسی که شترمرغ دارد نیست و بایستی نهاده را بصورت آزاد تهیه و خریداری بکند.
*هنوز نهاده های برج 1 و 2 را نداده اند!
تولیدکننده شترمرغ اظهار داشت: دقیقا ما هزینه نهاده خرداد را یک ماه پیش پرداخت کردهایم تا یک ماه آینده به ما بدهند، این بدان معنی است که سهمیه برج سه را در اصل برج 8 میدهند و دهان ما را بستهاند، حتی نهاده برج 1 و 2 را نیز نداده و هر روز برای این نهاده ما را سرگردان کردهاند، بسیاری از ما نهاده را از گاوداران و مرغداران که سهمیه دولتی دارند، به قیمت آزاد خریداری میکنیم که قیمت آن بسیار زیاد است و در حال حاضر ذرت دوهزار تومان دولتی را 6 هزار تا هفت هزار تومان خریداری میکنیم و سویا را به قیمت ازاد 9 هزار تومان خریداری میکنیم.
حیدری ادامه داد: چرا باید ما از گاودار خریداری بکنیم؟ به این دلیل که گاوداران آمدند و تجمع کردند و مسئولان میگویند چون گاودار هستند و اعتراضی نکنند ولی ما بایستی برویم و بخریم، فرض بکنید اگر شخصی 2میلیون تومان پول نهاده داده باشد از ما هقت میلیون تومان برای فروش آن پول میگیرد، آیا کسی که مزه این پول را میچشد گاوداری را ادامه میدهد؟ مرغداران نیز همین گونه است.
وی اشاره کرد: وقتی نوبت به شترمرغداران میرسد این گونه نیست و به صنعت شترمرغ بهایی نمیدهند، ما الان دومین تولید کننده در دنیا هستیم و بدون هیچ گونه پشتیبانی از دولت ما به این نتیجه رسیدهایم و این کار بسیار بزرگی است، در صورتیکه پیش بینی شده است که جایگزین گوشت قرمز و بسیار به صرفهتر خواهد بود، غیر از اینکه اطبا تجویز کردهاند که گوشت شترمرغ چه میزان بهتر است و به نفع کسی است که از آن تناول میکند اما این صنف را نه جزو طیور و نه دام حساب میکنند و دقیقا مانند مثالی که گفتم فکر میکنند.
حیدری در پاسخ به این سوال که آیا در حال حاضر تولید شترمرغ برای شما صرفه اقتصادی دارد گفت: اگر صرفه داشت که ما اینجا نبودیم، با این وضع هیچ صرفهای ندارد ولی اگر ارز را بردارند درست میشود، ما الان به احتساب اینکه سهمیه دولتی میگیریم بایستی گوشت را به قیمت دولتی بفروشیم و یکی دیگر اینکه اجازه صادرات نیز به ما نمیدهند، اگر گوشت شترمرغ را به حساب نمیآورید اجازه بدهید تا ما صادرات را انجام بدهیم و آن موقع ما تمام اقلام را آزاد میخریم و هیچ مشکلی هم نداریم، حداقل اگر اینجا بها داده نمیشود بتوانیم بفروشیم و حداقل ارزی را وارد کشور بکنیم. اینکه باید به نفع دولت نیز باشد که ارز نیز وارد کشور بشود.
وی در تشریح علت تجمع عنوان کرد: اینکه چرا نهادهای که فقط با ارز دولتی وارد میشود چرا باید نهادهای وجود داشته باشد که با قیمت 8 هزار تومان و آزاد به فروش برسد؟ مگر این کلا از بنادر و با ارز 4200 واردی نمیشود؟ مگر ارز 4200 مختص این اقلام نیست، یعنی یک ریال با ارز آزاد این اقلام وارد نمیشود. چرا پس در سطح کشور با قیمت ازاد وجود داشته باشد و این باید خودشان جوابگو باشد.
* 70 درصد شترمرغ داران کل ایران بدون پروانه هستند
وی در پاسخ به این سوال که اگر نهاده را آزاد بکنند و آن ما به تفاوت را بصورت یارانه به شما و دامدار بدهند چگونه است اظهار داشت: ببینید این مسئله هم یکسری مشکلات و مصائب خودش را دارد، هر چند که همین اقای معاون نیز اطلاع نداشت که چه میخواهند بکنند اما میگویند که برای مثال یارانه به دامدار میدهیم اما شما دقت بکنید صنف شترمرغ با مرغدار و گاودار یک تفاوت عمده دارد آن هم اینکه 70 درصد شترمرغ داران کل ایران بدون پروانه هستند، به این دلیل که زمین بسیار زیادی میخواهد و هزینههای بسیار زیادی دارد. اگر بخواهند به ان 30 درصد هم یارانه بدهند این صنعت در ایران به نابودی کشیده میشود چون 70 درصد باید ترک بکنند.
وی تاکید کرد: کشوری که توانسته بعد از 20 سال رتبه دوم دنیا را داشته باشد با چنین کاری این صنعت نابود خواهد شد چون 30 درصد اگر قرار باشد یارانه بگیرند 70 درصد بدون هیچ چیزی میمانند و این صنف برچیده میشود. حداقل 20 جریب زمین میخواهد و هزینه ساخت و ساز نیز میخواهد و اکثرا نیز این مبالغ را ندارند و هزینه کمی نیست. منظور این است اگر یارانه قرار باشد بدهند 70 درصد باید این کار را کنار بگذارند.
*صد درصد گوشت شترمرغ تولیدی در داخل مصرف میشود
حیدری اشاره کرد: صد درصد گوشت شترمرغ تولیدی در داخل مصرف میشود و آمار دقیقی در ذهن ندارم اما مشهد و اصفهان و شیراز خیلی در این صنعت فعال هستند ولی امکان صادرات وجود دارد اگر راه صادرات باز بشود.
وی درباره نتیجه تجمع گفت: اینطور که مشخص است این تجمع های اعتراضی برای مسئولین عادی شده است و پاسخ این است که نامه خود را بدهید و ما رونوشت میزنیم و میفرستیم و جواب بیاید و این چیزی است که در چند سال اخیر عادی شده است و به همه نیز همین را میگویند و باید دید اینده چه اتفاقی میافتد، فعلا ما را راضی کردهاند که رونوشتی به وزارتخانه ارسال بشود و بعد جواب بیاید حال این جواب منوط به این است که ارز برداشته بشود و کلا آزاد بشود.
خبرنگار صاحب نیوز موضوع را از مراجع ذی صلاح در استانداری و جهاد کشاورزی پیگیر شد تا حسین ایران دوست، معاون بهبود تولیدات دامی جهادکشاورزی استان اصفهان پاسخ داد؛ وی در گفت و گو با صاحب نیوز گفت: تا الان ما نهاده این دوستان را در بحث شترمرغ میدادهایم و در اینده هم اگر بحث نهاده با ارز یارانهای ادامه پیدا بکند، طبیعتا شامل حال این دوستان نیز میشود.
*ماهانه 500 تن نهاده به شترمرغ داران میدهیم
معاون بهبود تولیدات دامی جهادکشاورزی استان اصفهان در ادامه مدعی شد: ما پنج هزار تن در روز برای مرغ و گاو و 500 تن در ماه به شترمرغ داران میدهیم، در این جا این نکته وجود دارد که محدودیت منابع هنگامی که بوجود میآید، شما ان جا را اهمیت میدهی که سبد غذایی جامعه را تشکیل میدهد که در کشور ممکن است به چند هزار تن برسد، وقتی که نتوانند نهاده مرغ و گاو را بدهند این چند هزار تن به ته لیست میرود.
وی افزود: از نگاه نظارتی وقتی صحبت می کنی، میتواند مسئول مربوطه را مواخذه کند که چرا وقتی مرغگوشتی نهاده نداشت چرا به شترمرغ دادی و مرغ گوشتی جزو سبد اصلی غذایی است. بحث یارانه چون وسط است هر کسی دست میاندازد تا از این محصول استفاده بکند و کوتاه نمیاید. در
همین الان نیز مرغ گوشتی و تخم گذار و گاودار ما وقتی نهاده نمیآید از بازار آزاد میخرد و به قیمت مصوب میدهد. این افراد زور خود را میزنند که 500 تن نیز غنیمت است.
ایراندوست در پاسخ به سوالی مبنی بر تعویق اختصاص نهاده های دامی به شتر مرغ داران در سال جاری گفت: از آن جایی که ذرت، جو و سویای وارداتی به عنوان نهاده یارانهای تماما بایستی در سامانه بازار باشد و نباید در جایی دیگر باشد پس ما این موارد را به عنوان محصولات آزاد در بازار نداریم. همه باید بار خود را از سامانه بگیرند و در یکسال گذشته که این سامانه فعال بوده است، این نهاده را به این دوستان دادهایم و در چند روز اخیر که با تاخیر بوده است بدلیل تخصیص ارز بوده است که در سطح وزارتخانه و بانک مرکزی بوده است که اگر این تخصیص ارز با سرعت بیشتری انجام بشود طبیعتا تخصیص نهادهها به تمام حوزهها تسریع میشود و ما میتوانیم به موقع نهاده مورد نیاز را بدهیم. با این وجود با پیگیریهایی که انجام شده است دوستان وزارتخانه قول دادهاند که در سهمیه آبان ماه برای شترمرغ نیز تخصیص داده بشود.
معاون بهبود تولیدات دامی جهادکشاورزی استان اصفهان با رد ادعای شهرام حیدری مبنی بر فروش نهاده دامی توسط برخی گاوداران به صورت آزاد اظهار داشت: همچین بحثی درست نیست و اگر شما با گاودار صحبت بکنید او نیز از عدم کفایت نهاده صحبت میکنند، ما از حدود 600 هزار گاوی که داریم حدود 360هزار نهاده خام میگیرد. در واقع این به اندازه نیاز میگیرند و تنها میتوانند تولید خود را حفظ بکنند. همچین ادعایی بدین معناست که نهاده اضافی داده شده یا گاودار نیاز به این نهاده نداشته است که همچین بحثی نیست و بر اساس دام نهاده تعلق میگیرد. در این خشکسالی هم هیچ دامداری نهاده خود را نمیفروشد. اگر مواردی هم در بازار باشد از مبادی غیرقانونی و غیررسمی بوده است. ما در بازار داخلی خود جو و ذرت داریم که مشمول نهاده یارانهای نمیشود و میتوان به صورت آزاد تهیه کرد. اما یارانهای در اختیار مرغدار و گاودار است و تمامی مباحث نظارتی نیز انجام میشود.
وی اشاره کرد: طبیعتا وقتی بحث کندی ازاد سازی نهاده پیش میاید، دولت اولویت بندی میکند، اولویت اول را به مرغ گوشتی و سپس تخمگذار و بعد گاو شیرده صنعتی و سپس به شیرده غیر صنعتی و گوسفند و شترمرغ در اخر است، عدم اعطا نهاده نیز به این علت است که نمیدانیم چه اتفاقی رخ خواهد داد. اگر ارز برداشته بشود و نهاده آزاد میشود و قیمت یارانهای نداریم و گوشت و شیر و مرغ و غیره نیز با قیمت آزاد عرضه میشود. در سمت دیگر بایستی بن خرید محصولات پروتئینی یا یارانه را مستقیم به خود مصرف کننده بدهند و این بحث حل بشود. البته ممکن است به این نتیجه برسند که تغییری ایجاد نکنند و به همین منوال ادامه بدهند. این معطلی باعث شد که مقداری تخصیص نهاده با کندی انجام بشود، اما قول داده شده است که سهمیه جدید در ابان ماه به همه داده بشود.
*کسی در استان توان فروش نهاده های دولتی را ندارد!
وی در پایان مدعی شد: ما آمار رسمی در استان اصفهان نداریم که مرغدار یا گاودار بخواهد نهاده خود را بفروشد، چون استان اصفهان رتبه اول در پرورش دام و طیور دارد و از نظر خشکسالی نیز بیشترین آسیب را دیده است و به شدت تمام دامدار و مرغدار نگران دیر رسیدن نهاده هستند و کسی نمیتواند نهاده خود را بفروشد.
*مذاکرات نمایندگان اصفهان در کمیسیون کشاورزی مجلس
حسین میرزایی، نماینده مردم اصفهان در این رابطه در گفت و گو با صاحب نیوز گفت: پیرامون اعتراض برخی شترمرغ داران استان اصفهان نسبت به عدم اختصاص نهاده دامی به این صنعت با بعضی از همکاران بزرگوار در کمیسیون کشاورزی مذاکره کردیم و اضافه کردند که در شرایط حاد که نهادههای دامی کم است و ارتزاق عموم مردم وابسته به نوع خاصی از دام سنگین و سبگ و طیور است، علی القاعده وزارت کشاورزی ملاحظه مصرف عموم مردم را میکند و نهاده را در اختیار دامدارانی قرار میدهد که محصول مورد استفاده اکثر مردم را تولید میکنند.
نماینده مردم اصفهان در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ادامه داد: چون بیشتر نیز نهاده موجود ندارد اما اگر شرایطی فراهم بشود که بتوانند نهاده بیشتری را وارد بکنند به بقیه دامداران و شترمرغداران نیز ارائه میشود و منعی برای این وجود ندارد، بنابراین اگر در این شرایط به دوستان شترمرغدار چیزی داده نشده است علت این است که کمبود نهاده دامی بوده و مصلحت عموم استفاده کنندگان پروتئین لحاظ شده است.
میرزایی در پایان تاکید کرد: بصورت نسبی برخی مسائل را باید بررسی کرد که حجم تولید و مصرف گوشت شتر مرغ برای مردم به نسبت مرغ یا گوشت متفاوت است. مسئولان صلاح مصرف کنندگان دهها میلیونی را در نظر میگیرند که موقعی شرایط بگونهای بود که میتوانستند نهاده را تخصیص بدهند، برای این عزیزان این مقدار را در نظر میگرفتند تا بتوان کمکی به آنها کرد و تا بتوانند کار فعال بکنند اما حال امکان نیست، وقتی که این واردات اتفاق بیفتد و نهاده به اندازه کافی موجود بود علی القاعده هیچ منعی برای تخصیص این نهاده به شترمرغداران وجود ندارد.
به گزارش صاحب نیوز، در باب شترمرغ دو روایت در بین مسئولین اجرایی وجود دارد، از آن جایی که گوشت با شتر مرغ با قیمت آزاد به دست مردم می رسد، چه دلیلی دارد که تولید کنندگان نهاده یارانهای دریافت بکنند؛ روایت دوم این است که آیا ما نهادهای داریم که یارانهای نباشد و تولیدکنندگان بتوانند استفاده بکنند که فعلا در بازار نداریم، لذا دولت مجبور است به شتر مرغ داران نیز نهاده دامی دولتی اعطا کند.
این که در این مدت به این میزان محدود شد، به این دلیل بود که دولت و مجلس درحال جمع بندی هستند که اعطاء نهاده یارانهای تا کی ادامه پیدا بکند، به این دلیل مقداری تخصیص ارز با کندی مواجه شده است و این کندی باعث کند شدن آزادسازی نهاده توسط واردکننده میشود.
انتهای پیام /