پنج‌شنبه 19 مهر 1403

تولید آبزیان تا سال 1404 دو برابر می‌شود

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
تولید آبزیان تا سال 1404 دو برابر می‌شود

حسینی گفت: در برنامه تحولی سازمان شیلات مقرر شده در افق 1404 تولید آبزیان کشور دو برابر شود و از 1.3 میلیون تن به 2.6 میلیون تن برسد.

حسینی رئیس سازمان شیلات ایران در برنامه صف اول به سوالات زیر پاسخ داد:

صنعت شیلات کشور چه ظرفیت هایی دارد؟

حسینی: صنعت شیلات کشور عمر 70 ساله و ظرفیت های بالقوه و بالفعل گسترده ای دارد که پس از انقلاب بیش از 90 درصد رشد داشته است.

در حال حاضر یک میلیون و 259 هزار تن تولید آبزیان در کشور داریم. 702 هزار تن در حوزه صید و 557 هزار تن در حوزه آبزی پروری است و به جز 58 هزار تن تولید میگو بقیه آبزی‌پروری‌ها در حوزه آب‌های شیرین و داخلی است.

با احتساب جزایر، سهم کشور از سواحل 5800 کیلومتر است و فرصت مغفول مانده برای پرورش ماهیان دریایی و مربوط به ساحل وجود دارد.

در برنامه تحولی سازمان شیلات مقرر شده در افق 1404 تولید آبزیان کشور را از 1.3 میلیون تن فعلی به 2.6 میلیون تن برسانیم. برای این منظور پرورش ماهی در دریا 500 هزار تن دیده شده است. تا 1.5 میلیون تن امکان پرورش داریم که در فاز اول 500 هزار تن تا 1404 برنامه ریزی شده است.

30 درصد افزایش تولید از طریق بهره وری و مکانیزاسیون برنامه ریزی شده است.

از 702 هزار تن در حوزه صید 29 هزار تن مربوط به سواحل شمالی و مابقی مربوط به جنوب است که در کم عمق صید بی رویه بالاست.

در اقیانوس هند با 174 هزار تن صید تن ماهیان در رتبه اول هستیم. برنامه داریم با کشورهایی که سواحل عمیق دارند تکنولوژی را به سمت صید فراسرزمینی سوق دهیم.

در آب های عمیق 2.3 میلیون تن ظرفیت داریم که برداشت 100 هزار تنی را در برنامه تحولی سازمان شیلات در دستور کار داریم.

بحث کیفی سازی، ارتقای ارزش افزوده و افزایش دو برابری تولید آبزیان را در طرح تحول سازمان شیلات دنبال می کنیم.

این برنامه تحولی در سبد غذایی مردم چه جایگاهی دارد؟

حسینی: سرانه مصرف آبزیان در دنیا 25 کیلو است که در کشور ما حدود 13 کیلوگرم است.

در بخش آبزی مصرفی باید کار فرهنگی انجام شود همچنین با کاهش هزینه های تولید و تنوع فرآوری و عرضه در بازار ارزان سازی ماهیان انجام گیرد.

چه برنامه ای برای کاهش قیمت محصولات دارید؟

حسینی: موقعی می توانیم کاهش قیمت واقعی داشته باشیم که افزایش تولید در واحد سطح و افزایش عرضه در بازار و فرآوری محصولات انجام شود. در حوزه فرآوری آبزیان، شرکت های دانش بنیان ورود پیدا کرده اند که تولید این محصولات از نظر قیمت در مقایسه با سایر محصولات پروتئینی ارزان تر تمام می شود.

بازار های صادراتی آبزیان به چه صورت است؟

حسینی گفت: سال گذشته 556 میلیون دلار صادرات آبزیان داشتیم. امسال نسبت به سال گذشته 67 درصد رشد ارزش صادارت داشته ایم که به دلیل دیپلماسی فعال در حوزه غذا بوده است.

برای اولین بار گونه های آبزیان ما به چین به طور مستقیم صادر شده است. به روسیه هم صادرات آبزیان داریم.

چه میزان ظرفیت صادرات به چین داریم؟

حسینی: سال گذشته 32 هزار تن از 57 هزار تن میگوی تولید شده در کشور به چین صادر شد اما ظرفیت و تقاضا بیشتر از این است. در حوزه ماهیان خاویاری، سردآبی و دریایی فرصت خوبی ایجاد شده تا به صورت مستقیم به چین صادرات انجام دهیم. قبلا هم این محصولات صادر می شد اما به طور غیرمستقیم.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی