تولید مسکن بهعنوان موتور محرکه اقتصادی است / اگر دولت سراغ چاپ پول نرود ساخت مسکن تورمزا نیست
یونسی گفت: اینکه دولت برای طرح های خود سراغ کدامیک از راههای تأمین اعتبار خواهد رفت در نتیجه کار مؤثر است، اگر دولت سراغ چاپ پول نرود ساخت مسکن تورمزا نیست ولی اگر الآن اوراق منتشر کردیم و بعدا موقع پس دادن آن پول چاپ کردیم آن موقع تورم خواهیم داشت.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ علی یونسی کارشناس مسائل اقتصادی و عضو هیئتعلمی دانشگاه در گفتگو با دیار آفتاب؛ پیرامون موضوع ساخت مسکن گفت: در ادبیات اقتصادی ما تولید مسکن بهعنوان موتور محرکه اقتصادی است، بخش مسکن در کشور ما جزو بخشهایی است که مشاغل زیادی را بهخصوص در طبقه کارگری ایجاد میکند.
وی ادامه داد: برخی احساس میکنند اگر مسکن رشد کند بقیه بخشها هم رشد میکنند اما برخی در همین حوزه نگران تورم ناشی از این موضوع هستند.
یونسی با تأکید بر اینکه اگر میخواهیم بدانیم طرحی تورم دارد یا خیر باید بدانیم که منابع آن از کجا تأمین خواهد شد افزود: الآن که ما میخواهیم مسکن بسازیم پول آن از کجا تأمین خواهد شد، آیا میخواهیم اوراق مشارکت بفروشیم، آیا از محل درآمد فروش نفت این کار را میکنیم، آیا از محل استقراض خارجی است یا میخواهیم پول چاپ کنیم.
وی با بیان اینکه چه موقع پول چاپ میکنیم ملاک تورم است ادامه داد: اینکه دولت سراغ کدامیک از راههای تأمین اعتبار خواهد رفت در نتیجه کار مؤثر است، اگر دولت سراغ چاپ پول نرود ساخت مسکن تورمزا نیست ولی اگر الآن اوراق منتشر کردیم و بعدا موقع پس دادن آن پول چاپ کردیم آن موقع تورم خواهیم داشت.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: امیدوار نیستم ساخت مسکن به این شیوه منجر به کاهش قیمت مسکن شود چون فضای تورمی موجود در کشور هر ساخت و سازی را با تعادل فعلی یکسان میکند، یعنی حتی اگر دولت یکخانه رایگان هم به فردی بدهد فورا با قیمت آزاد در بازار به فروش میرسد هرچند ممکن است رکود ایجاد شود.
یونسی خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد بخش مسکن مدیریت شود دولت باید برای خودش خانه بسازند و به جوانان بگوید تا زمانی که خانه ندارند با ثمن بخس در آن ساکن شوند و به این نحو فشار را از روی تقاضا بردارد درحالیکه اگر یکخانه را با قیمت کمتر به این جوان بفروشد وی بعد از مدتی آن را با قیمت آزاد به فروش می رساند.
وی افزود: ممکن است این را به سبک مدیریت کمونیستی نزدیک بدانند اما وقتی میخواهیم یک بازار را مدیریت کنیم باید بخش عرضه و تقاضا را همزمان ببینیم، بخش عرضه یعنی همین ساخت مسکن و اگر ما فقط این بخش را در نظر گرفتیم و بخش تقاضا توجه نکنیم تقاضا مدیریت نخواهد شد چون تقاضایی که پر از دلال است قابل اشباع شدن نیست.
این کارشناس اقتصادی اظهار داشت: بازار باید از دلالان مسکن خالی شود و مالکیت در اختیار دولت بماند و افراد بدانند تا زمانی که خانهای خریداری نکردهاند میتوانند در خانههای دولت زندگی کنند.
یونسی با بیان اینکه تاز زمانی که بخش مسکن را با استفاده از مالیاتها مدیریت نکنیم کاهش قیمت شدنی نیست گفت: لازم است دولت تیمی از بنگاهداران و اتحادیههای املاک و مسکن را جمع کند و راهکارهایی پیدا کنند که فرایند دور زدن قانون در معاملات را متوقف کند.
افزایش حقوق ها باید از منابع غیرتورمی تأمین شود / بانک ها باید به کمک دولت بیاییند
این استاد دانشگاه گفت: دولت برای طرحها ناگزیر به تأمین منابع است اما اینکه چقدر ابزارها کامل است یک نکته مهم است، ما به خیلی از منابع میتوانیم دست پیدا کنیم اما در کوتاهمدت نه برای اینکه دولت بخواهد به قشرهای مختلف حقوق بیشتری بدهد که بهحق هم هست اما اگر به دولت زمان ندهیم نتیجه آن ورشکستگی اقتصادی و تورم است.
وی تصریح کرد: مردم باید مطالبه بر حق افزایش حقوق را با هماهنگی دولت مدیریت کنند، یعنی این حقی بر گردن دولت است اما باید زمان داد تا منابع غیر تورمی تأمین شود.
این کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: بهعنوانمثال افزایش حقوق معلمان، قضات، اساتید دانشگاه و سایر دستگاهها، ساخت مسکن و... هر کدام که منبع آن افزایش پایه پولی باشد نتیجه آن تورم خواهد بود.
یونسی با تأکید بر اینکه در شرایط فعلی بانکها بسیار میتوانند به دولت کمک کنند افزود: الآن اگر بانکها به دولت کمک نکنند شاید دیگر هیچوقت نتوانند، نقدینگی در اختیار مردم نیست بلکه دست گروهی خاص است که آن را در بانکها گذاشتهاند و اولین جایی که دولت میتواند تأمین اعتبار کند همین بانکها هستند.
وی عنوان کرد: مسئله صادرات غیرنفتی بسیار مهم است و البته بازگشت منابع ارزی ایران غیر از روشهای مرسوم نیز حائز اهمیت است چون بانک مرکزی تحریم است و در مراودات مالی بین المللی با مشکل مواجه است.
یونسی با بیان اینکه یکی از قسمتهای مهمی که الآن میتواند به ما کمک کند فروش اوراق قرضه به خود مردم است ادامه داد: اگر دولت بتواند نرخهای جذاب اوراق مشارکت را ایجاد کند و حتی بانکها را برای خرید این اوراق قانع کند پول را از بانکها به خزانه میآورد که هم برای جبران کسری بودجه خوب است و هم این پول در داخل کشور خواهد چرخید.
این تحلیلگر اقتصاد خاطرنشان کرد: هرچه پول داخل کشور گردش پیدا کند مشکلی ایجاد نخواهد شد مشروط بر اینکه وام نشود چون در اینصورت بانکها قادر به خلق پول هستند که باید از آن اجتناب شود، در حال حاضر اقتصاد ما باید با تصمیمات بانک مرکزی این نقدینگی موجود را جذب کند.
انتهای پیام /