جمعه 2 آذر 1403

تولید 2 میلیارد دلار داروی زیستی در ایران

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
تولید 2 میلیارد دلار داروی زیستی در ایران

به گزارش خبرنگار گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، امروز سه‌شنبه 5 دی‌ماه، ستاد توسعه زیست‌فناوری میزبان نودانشجویان رشته زیست‌فناوری در کتابخانه ملی بود. سید محسن دهنوی، نماینده و عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی و محمد حسین متألهی، دبیر ستاد توسعه زیست‌فناوری و پزشکی دقیق، الهه الهی، استاد ممتاز ژنتیک دانشگاه تهران و جمعی از اساتید و فعالان حوزه زیست‌فناوری از میهمانان ویژه این رویداد بودند.

بازار بالقوه زیست‌فناوری در ایران و جهان

سید محسن دهنوی، عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی و عضو هیأت رئیسه مجلس در این مراسم از حوزه‌های کاربردی زیست‌فناوری و بازار ایران و جهان آن گفت و اظهار داشت: طبق همه پیش‌بینی‌ها، یکی از 5 فناوری‌هایی که بر زندگی بشتر تأثیر جدی خواهد داشت، فناوری‌های زیستی است. امروز حجم بازار داروهای زیست‌فناوری در جهان حدود 400 میلیارد دلار است و تا 2030 به 800 میلیارد دلار خواهد رسید. در این پیش‌بینی‌ها، بازار تنها دو نمونه داروی زیستی چاقی به رقم 70 میلیارد دلار در جهان خواهد رسید.

او تأکید داشت: بازار خدمات تشخیصی از بازار درمان بسیار بالاتر است و رقمی بالغ‌بر هزار میلیارد دلار برای آن ذکر شده است. حجم این بازار تا سال 2030 به بیش از 2500 میلیارد دلار خواهد رسید.

عضو هیأت رئیسه مجلس تشریح کرد: در حال حاضر، عموما داروهایی که در حال استفاده است، شیمیایی بوده و به کمک زیست‌فناوری در حال جایگزینی با داروهای بیوتک هستند. این جایگزینی، فرآیند زمان‌بری است و باید همه مراحل تحقیق و توسعه را طی کند.

وی تصریح کرد: بازار داروهای زیستی به سرعت در حال رشد است و در کشور ما نیز خوشبختانه وضع تولید داروهای زیستی، از بقیه حوزه‌های زیست‌فناوری شرایط بهتری دارد. ایران در حال حاضر سالانه 2 میلیارد دلار داروی زیستی تولید می‌کند و شرکت‌های مطرحی در حوزه داروهای زیستی دارد. نزدیک به 60 درصد بازار زیست‌فناوری در ایران، مربوط به حوزه پزشکی است.

توصیه به نودانشجوها برای فعالیت در حوزه‌های جدید زیست‌فناوری

دهنوی در خصوص روند موضوعات پراهمیت در حوزه زیست‌فناوری اظهار کرد: موضوعات مربوط به دارورسانی، یکی از موضوعات روبه‌رشد زیست‌فناوری است. امروزه نسل جدید داروها، برای موضع خاص طراحی می‌شوند و قابلیت کنترل میزان و حجم رهایش را دارند؛ در صورتی که نسل قبلی این قابلیت را ندارند.

عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی اضافه کرد: یکی دیگر از روندهای جدید دیگر، استفاده از هوش مصنوعی برای طراحی داروهای جدید است که با تحلیل داده‌های زیاد، این امکان را در اختیار قرار می‌دهد که بتوان داروهای جدید را در مدت زمان کمتر و با ترکیب دقیق‌تری تولید کرد.

دهنوی در ادامه صحبت‌های خود عنوان کرد: پزشکی دقیق نیز موضوع جدیدی است که دانشجویان ورودی زیست‌فناوری می‌توانند در آن فعالیت کنند. در آینده نزدیک، برای تجویز مراقبت یا درمان برای یک فرد باید ناظر به ویژگی‌های فرد عمل کرد و برای هر فردی، تجویز مناسب وی را انجام داد.

بازار و نقش زیست‌فناوری در حوزه واکسن‌ها، فناوری نوین mrna، تراشه‌ها و فصل مشترک انسان و ماشین، تأمین غذا و امنیت غذایی، تولید بذرهای کارآمد، کود و سموم زیستی، تولید محصولات تجاری از جلبک‌ها به خصوص در ایران و استفاده از زیست‌فناوری در کاهش آلایندگی بنزین از موارد دیگری بود که دهنوی برای آشنایی دانشجویان نوورودی زیست‌فناوری مطرح کرد.

تأکید دبیر ستاد توسعه زیست‌فناوری به نودانشجوها: شبکه‌سازی کنید!

محمد حسین متألهی، دبیر ستاد توسعه زیست‌فناوری و پزشکی دقیق در معاونت علمی و فناوری در توصیه به نودانشجوها از تجربه خود در برگزاری رویداد اتصال صنعت و دانشگاه گفت و اظهار داشت: در طی کاری که با همکاری ستاد توسعه زیست‌فناوری داشتیم، از دانشجوها دعوت کردیم که مشکلات صنایع را احصاء و دریافت کنند.

او تشریح کرد: چیزی که به دنبال آن بودیم، شناسایی جایگاه‌های شغلی، نیازهای جامعه و صنعت، کنترل و شناسایی علاقه‌مندی‌ها بود. درک ارزش‌آفرینی واقعی و چالش‌های آن و همچنین نوآوری از مواردی است که مواقعی به وجود می‌آیند که دانشجو تحصیل فعال و تعاملی داشته باشد و ذهن کنجکاو وی با مسائل واقعی موجود در جامعه و صنعت درگیر شود.

متألهی تأکید کرد: علاوه بر توسعه فردی و دانشی، شبکه‌سازی با افراد، نهادها و مسائل برای موفقیت خیلی اهمیت دارد. اگر در 4 سال دانشجویی بتوانید با افراد ذی‌نفوز و فعال ارتباط برقرار کنید و شبکه‌سازی کنید، برای شغل و کسب‌وکار مشکلی نخواهید داشت. در حال حاضر صنعت تشنه نیروی انسانی است و قطعا جای نفش‌آفرینی برای دانشجوهای فعال وجود دارد.

دبیر ستاد توسعه زیست‌فناوری نودانشجوها را به کسب تجربه‌های جدید نیز دعوت کرد و گفت: با حضور در جایگاه‌های کاری و تجربه‌های جدید خود را بهتر خواهید شناخت و علایق خود را نیز کشف خواهید کرد که صرفا با مطالعه به دست نمی‌آید.

به گزارش فارس، «آئین نوورودی‌های بیوتکنولوژی» یک رویداد چند ساعته بود که قصد داشت دانشجویان ورودی جدید رشته‌های مرتبط با زیست‌فناوری را با این رشته و بازار کار آن آشنا کند.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید زیست‌فناوری ستاد توسعه زیست‌فناوری رشته زیست‌فناوری بیوتکنولوژی این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است