سه‌شنبه 4 دی 1403

جام جهانی برای دومین بار به خاورمیانه می‌آید / کنگره فیفا: همه در انتظار اعلام میزبانی عربستان

وب‌گاه ورزش سه مشاهده در مرجع
جام جهانی برای دومین بار به خاورمیانه می‌آید / کنگره فیفا: همه در انتظار اعلام میزبانی عربستان

ورزش عربستان سعودی در آستانه لحظه‌ای تاریخی قرار دارد؛ لحظه‌ای که می‌تواند مهم‌ترین اتفاق از زمان تأسیس این کشور باشد.

به گزارش ورزش سه، تنها چند ساعت تا اعلام رسمی مجمع عمومی فدراسیون بین‌المللی فوتبال (فیفا) مبنی بر اعطای حق میزبانی جام جهانی 2034 به عربستان باقی مانده است. عربستان تنها نامزد میزبانی جام جهانی 2034 است و از طرفی به اولین کشور در تاریخ تبدیل خواهد شد که به تنهایی میزبان نسخه 48 تیمی از رقابت‌ها خواهد بود.

اعلام نهایی میزبانی جام جهانی به صورت آنلاین مجمع عمومی فیفا امروز به صورت ویدئویی و به منظور اعلام رسمی کشورهای میزبان جام جهانی 2030 و 2034 برگزار می‌شود. این در حالی است که کشورهای مراکش، اسپانیا و پرتغال میزبان مشترک جام جهانی 2030 خواهند بود و عربستان سعودی نیز به عنوان میزبان جام جهانی 2034 انتخاب خواهد شد.

این نشست که از مقر فیفا در زوریخ سوئیس آغاز می‌شود، با حضور نمایندگان 211 فدراسیون عضو فیفا برگزار خواهد شد تا آنها به تایید نهایی کشورهای نامزد بپردازند. جیانی اینفانتینو، رئیس فیفا، ریاست جلسه تاریخی این نهاد را بر عهده خواهد داشت و در کنار این مراسم، همچنین کنفرانسی خبری برای توضیح جزئیات مربوط به این دو دوره جام جهانی برگزار می‌شود.

آغاز پروژه عربستان برای میزبانی جام جهانی مسیر عربستان برای کسب میزبانی این مسابقات از یک سال پیش آغاز شد. در 4 اکتبر 2023، این کشور اعلام کرد که قصد دارد برای میزبانی جام جهانی نامزد شود و در 9 اکتبر درخواست رسمی خود را به فیفا ارسال کرد. در پایان همان ماه، فیفا اعلام کرد که عربستان تنها نامزد میزبانی جام جهانی 2034 است.

در اول مارس 2024، پرونده نامزدی عربستان به صورت معرفی شد و در 29 ژوئیه 2024، محمد بن سلمان، ولیعهد و رئیس هیئت وزیران، تکمیل مراحل نهایی این پرونده را اعلام کرد و در همان روز، پرونده به فیفا تحویل داده شد.

تاریخ‌ساز شدن پرونده عربستان در ارزیابی فیفا در 30 نوامبر 2024، فیفا ارزیابی خود از پرونده عربستان را منتشر کرد. این پرونده با نمره 4.2 از 5، بالاترین نمره در تاریخ جام جهانی را به دست آورد. این ارزیابی پس از بازدیدهای متعدد تیم فنی فیفا انجام شد.

در گزارش فیفا اشاره شد که با وجود نیاز به ساخت 8 ورزشگاه جدید، پرونده عربستان شامل پروژه‌های استادیومی جاه‌طلبانه‌ای است که در مکان‌های منحصربه‌فردی مانند استادیوم «محمد بن سلمان» در پروژه توسعه القدیه و استادیوم «نئوم» قرار دارند. همچنین تأکید شد که پروژه استادیوم‌های عربستان امکانات بسیار بالایی دارند. در مجموع هیچ خطری پرونده عربستان برای میزبانی از جام جهانی را تهدید نکرد و ارزیابی‌ها در زمینه زیرساخت‌ها، خدمات، تعهدات تجاری و حقوقی همگی در سطوح قابل قبولی قرار گرفتند.

موفقیت عربستان در جلب حمایت‌های بین‌المللی از زمان اعلام نامزدی رسمی، بیش از 100 کشور و فدراسیون‌های قاره‌ای و منطقه‌ای از این پرونده حمایت کردند. این حمایت‌ها بازتابی از دستاوردهای قبلی این کشور در میزبانی رویدادهای بزرگ ورزشی جهانی محسوب می‌شود. در سال‌های اخیر، عربستان به مرکز رویدادهای بزرگ ورزشی، چه در فوتبال و چه در دیگر رشته‌ها، تبدیل شده است. این تلاش‌ها نشان‌دهنده اهمیت ورزش در سیاست‌های کلان این کشور و پیگیری مستقیم و مستمر آن توسط محمد بن سلمان، ولیعهد، است.

جزئیاتی درباره میزبانی جام جهانی 2030 جام جهانی 2030 نیز عنوان «صدمین سالگرد جام جهانی» برگزار خواهد شد و صدمین سال آغاز اولین جام جهانی در اروگوئه در سال 1930 را جشن گرفته خواهد شد. برای این دوره از رقابت‌ها در ابتدا بریتانیا علاقه خود را به میزبانی نشان داد، اما سپس تمرکز خود را روی میزبانی یورو 2028 قرار داد. کره جنوبی نیز ایده‌ای برای ارائه یک پرونده مشترک با چین، ژاپن و کره شمالی داشت و همچنین چهار کشور آمریکای جنوبی از سال 2019 بر روی ارائه یک پرونده مشترک کار کردند.

با این حال اتحادیه فوتبال اروپا (یوفا) در اواخر سال 2022 پیشنهاد میزبانی مشترک از اسپانیا، پرتغال و اوکراین را به عنوان «پیامی از همبستگی و امید» با اوکراین که با تهاجم روسیه مواجه بود، ارائه داد، اما سال گذشته، اوکراین به آرامی از این پیشنهاد کناره‌گیری کرد و مراکش به این پرونده پیوست. سپس، کشورهای آمریکای جنوبی نیز از رقابت میزبانی انصراف دادند و تنها قرار بر این شد که سه بازی اول این جام در اروگوئه، پاراگوئه و آرژانتین برگزار خواهد شد.

پس از «جشن‌های صدمین سالگرد» که قرار است در تاریخ‌های 8 و 9 ژوئن 2030 برگزار شود، تیم‌ها و هواداران آنها باید اقیانوس اطلس را طی کنند تا شاهد 101 بازی دیگر این مسابقات که بین 13 ژوئن و 21 ژوئیه (روز فینال) برگزار خواهد شد.

از میان 20 استادیوم پیشنهادی، اسپانیا با 11 استادیوم، میزبان اصلی رقابت‌ها خواهد بود. اسپانیا پیش‌تر جام جهانی 1982 را نیز میزبانی کرده است، اما مراکش نیز، پس از چندین تلاش از جمله شکست در برابر آفریقای جنوبی برای میزبانی جام جهانی 2010، حالا قرار است به عنوان دومین کشور آفریقایی میزبان این رویداد باشد.

در همین حال، پرتغال که پیش‌تر میزبان یورو 2004 بوده است، برای اولین بار در تاریخ خود میزبان بخشی از این رقابت‌ها خواهد بود. این کشور دو استادیوم در لیسبون و پورتو را پیشنهاد داده است و تلاش دارد یکی از دو بازی نیمه‌نهایی را میزبانی کند.

در ادامه نیز بر اساس اصل تناوب قاره‌ای، فیفا تعداد نامزدهای میزبانی جام جهانی 2034 را به کشورهای آسیا و اقیانوسیه محدود کرد و این فرآیند با سرعت بسیار زیاد در پاییز 2023 تکمیل شد.

جام جهانی برای دومین بار به خاورمیانه می‌آید / کنگره فیفا: همه در انتظار اعلام میزبانی عربستان 2
جام جهانی برای دومین بار به خاورمیانه می‌آید / کنگره فیفا: همه در انتظار اعلام میزبانی عربستان 3
جام جهانی برای دومین بار به خاورمیانه می‌آید / کنگره فیفا: همه در انتظار اعلام میزبانی عربستان 4