جام جهانی قطر فرصت طلایی برای گبه گناوه
گناوه - ایرنا - شهرستان گناوه از جایگاهی مهم در بین محصولات صنایع دستی استان بوشهر و حتی کشور برخوردار است که شاخصترین آن گلیم و گبه علاوه بر فروش در بازارهای داخلی، قابلیت و سهم بسزایی میتواند در بازارهای بینالمللی داشته باشد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، ایران سرزمین فرهنگ، ادب و جایگاه هنر والای انسانی و یکی از زیباترین هنر ایرانیان، فرش بافی است که هنر صنعتگران بافنده با ذهن خلاق و روح پاک و سرشار از عشق خود گره به گره و رج به رج آن با نقش و نگارهای زیبا و دل پسند در هم می تنند.
هر نقطه از سرزمین ایران دارای دست بافتههای خاص و منحصر به فردی است که شهرستان گناوه در استان بوشهر نیز از جمله مناطقی به شمار می آید که از قدیم تاکنون، بانوان زیادی به این حرفه روی آورده و بافته های متنوع و گوناگونی را گره می زنند.
گبه روستای "شول" گناوه که در فهرست آثار ناملموس ملی ثبت شده است، در عین ضخیم و درشت بودن دارای نقشی جالب و خاص است که با آمیخته شدن رنگها و نقوشی زیبا، به این دستبافته جذابیت و زیبایی فوق العاده ای بخشیده است.
بافت و تولید گبه در روستای شول بخش مرکزی شهرستان گناوه از قدیم رواج داشته است و از استعداد و ظرفیتی برای رشد بیشتر برخوردار است که با فراهم کردن زمینه های لازم برای معرفی این هنر صنعت بومی، میتوان گامهای خوبی در راستای اشتغال و رونق و کسب و کار بافندگان و معرفی هرچه بیشتر این محصول صنایع دستی نه تنها در کشور بلکه در کشورهای همسایه خلیج فارس برداشت.
بهرهمندی از رویداد جامجهانی فوتبال 2022 کشور قطر در معرفی ظرفیتهای گردشگری و نیز داشتههای فرهنگی و تاریخی و صنایع دستی کشورمان می تواند موثر واقع شود و در این ارتباط بهرهبرداری از این فرصت به منظور معرفی ظرفیتها و توانمندی های صنایع دستی کشور و کسب درآمد برای فعالان این حوزه می تواند بارقه امید در بافندگان این عرصه ایجاد کند.
استفاده از ظرفیت جام جهانی قطر برای فعالان صنایع دستی استان بوشهر باتوجه به شاخصها و ظرفیتهای خاص و مراودات و سابقه دیرینه تجارت مردم این دیار با کشورهای حوزه خلیج فارس، میتواند بهترین فرصت برای تحول و پویایی اقتصادی برای فعالان و ساحل نشینان این منطقه باشد.
استان بوشهر بواسطه فاصله اندک و امکان تردد راحت با کشور قطر، میتواند بهترین استفاده را از ظرفیتهای جام جهانی ببرد و در این زمینه با استقرار صنایع مختلف تولیدکنندگان در اطراف ورزشگاههای جام جهانی قطر در روزهای مسابقات و عرضه محصولات خود به گردشگران و شهروندان آن، بازاری پر سود را به روی محصولات ایرانی بگشاید.
طرفداران تیمهای مختلف راه یافته به جام جهانی و گردشگران کشور قطر در این فرصت یک ماهه جدا از تماشای مسابقات فوتبال از جاذبه ها و اماکن و بازار آن بازدید خواهند کرد بنابراین از این فرصت طلایی می توان برای ارایه کالاهای ایرانی باتوجه به ارتباط خوب و سازنده ای که با آن کشور وجود دارد، بهره برد.
باتوجه به ارتباطاتی که از سالهای گذشته و بویژه در دولت سیزدهم با کشور قطر ایجاد شده، رویکردها به سمت توسعه همکاریها جهت پیدا کرده است که در این راستا ظرفیتهای زیادی برای صادرات کالا از جمله صنایع دستی به آن کشور وجود دارد که درقالب برپایی نمایشگاه، راه را برای تولیدکنندگان می توان میسر و هموار کند.
با توجه به کوتاهی زمان و نزدیک بودن رویداد جام جهانی اثر بخش ترین اقدام این است که دسترسی مخاطب خارجی را به صنایع دستی کشور آسان کنیم و سطح مواجهه آن را گسترش دهیم.
یکی از نمایندگان بافندگان فرش و گبه بانوان در گناوه که محصولات تولیدی آنها شهره جهانی دارد، اظهار می دارند: از مسئولان مربوطه در کشور و استان بوشهر انتظار داریم، فرصتی برای آنها فراهم کنند تا بتوانند محصولات خود را در زمان برگزاری رویداد مهم جهانی فوتبال در قطر ارایه کنند.
صدیقه لیراوی مدیرعامل شرکت تعاونی فرش دستباف روستایی بانوان شهرستان گناوه به تاریخچه ای از روند فعالیت این شرکت و معرفی گبه شول اشاره کرد و گفت: این شهرستان بهترین، مرغوب ترین و باکیفیت ترین گبه به نسبت دیگر مناطق کشور تولید میکند که همین امر باعث شده است گبه شول آوازه جهانی پیدا کند.
وی اظهار می دارد: بانوان زیادی به این حرفه روی آورده و درحالی که با مشکلات عدیده و مشقت فراوان مواجه هستند اما شغل خود را رها نکردهاند و همچنان از این طریق مشغول فعالیت هستند و روز به روز بر تعداد آنها که اشتیاق و علاقه زیادی به بافندگی دارند، افزوده می شود تا این میراث گذشتگان زنده و پابرجا بماند.
لیراوی می گوید: این شرکت نسبت به تهیه و تامین مواد اولیه، فروش تولیدات، بیمه بافندگان و اخذ تسهیلات بانکی از اعضا حمایت میکند و توانسته تاکنون برای تعداد زیادی از زنان روستا ایجاد شغل کند تا بتوانند با اندک درآمدی که از این حرفه به دست میآورند، بخشی از مایحتاج زندگی خود را تامین کنند.
این بانوی اشتغال آفرین، تعداد اعضای این شرکت را سه هزارو 700 نفر عنوان کرد و گفت: این شمار با توجه به امکانات و تجهیزات موجود به صورت فصلی اقدام به بافندگی می کنند.
وی ادامه داد: تعدادی از اعضای این شرکت تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند و شمار دیگری نیز در قالب تفاهم نامه با صندوق بیمه روستایی تحت پوشش بیمه قرار گرفتند البته شمار هم بیمه ندارند.
لیراوی که چندین بار در نمایشگاه های بین المللی و استانی تولیدات این شرکت را ارایه داده است، به وضعیت کنونی فروش تولیدات اشاره ای کرد و می گوید: با رایزنی و بازاریابی که از طریق اتحادیه مرکزی فرش انجام شده وضعیت فروش خوشبختانه خوب است و مشتریانی از اقصی نقاط کشور به صورت امانتی سفارش داریم.
وی ضمن اینکه خواستار حمایت و پشتیبانی مسئولان و تسهیلگری بافندگان در حوزه های بیمه، تسهیلات و مکان مناسب شد، افزود: رایزنی مسئولان برای ارایه تولیدات این شرکت در خارج از کشور از جمله بازی های جام جهانی 2022 قطر که امسال برگزار خواهد شد، یکی از انتظارات بافندگان است که درصورت تحقق این خواسته، کمک شایانی برای معرفی محصولات و انگیزه بخشی دوچندان بافندگان خواهد کرد.
نماینده بانوان بافنده گناوه گفت: خواسته بافندگان را به اطلاع مسئولان مربوطه رسانده ام که امیدوارم محقق شود.
فرماندار گناوه گفت: برجسته ترین صنایع دستی و خانگی رایج در این منطقه فرش دستباف از جمله گبه بافی است که بانوان زیادی به این حرفه روی آورده اند و بخشی از مایحتاج زندگی خود را از این طریق تامین می کنند.
محمدتقی صفری افزود: این شهرستان بهترین، مرغوب ترین و باکیفیت ترین گبه را به نسبت دیگر مناطق کشور تولید میکند که همین امر باعث شده است گبه شول آوازه جهانی پیدا کند
وی اظهارداشت: باید با یک برنامهریزی و اقدام عملی در فرصت باقیمانده تا جام جهانی حضور قدرتمند صنایعدستی استان بوشهر از جمله فرش و گبه این شهرستان را در این رویداد بینالمللی رقم بزنیم.
فرماندار گناوه بیان کرد: خواسته بافندگان فرش و گبه این شهرستان برای فروش محصولات تولیدی در مسابقات جام جهانی قطر بحق است و در این زمینه رایزنی و پیگیری لازم را انجام خواهیم داد.