دوشنبه 5 آذر 1403

جای خالی مرکز لجستیک مدیریت بحران در شرق گلستان

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
جای خالی مرکز لجستیک مدیریت بحران در شرق گلستان

گنبدکاووس - ایرنا - حادثه خیز بودن گلستان بویژه مناطق شرقی آن که دو سوم مساحت 20 هزار و 367 کیلومتر مربعی استان را تشکیل می‌دهد و هر از چندگاهی نامش با وقوع حوادث طبیعی و غیرطبیعی بویژه سیل و رانش زمین بر سر زبان‌ها می‌افتد، ضرورت استقرار مرکز فرعی لجستیک ستاد مدیریت بحران گلستان را در این منطقه برای حضور به موقع تیم‌ها و ماشین آلات امدادی و خدمات رسان برای کمک به حادثه دیدگان و جلوگیری...

منطقه شرق استان گلستان دارای هفت شهرستان "گنبدکاووس، رامیان، آزادشهر، مینودشت، گالیکش، کلاله و مراوه‌تپه" با جمعیت تقریبی یک میلیون نفر است که در این بین گنبدکاووس مطابق نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 95 با حدود 350 هزار نفر جمعیت بزرگترین شهرستان این خطه است.

فاصله طولی شهرستان‌های واقع در شرق گلستان با مرکز استان از 75 کیلومتر (رامیان) تا 230 کیلومتر (مراوه‌تپه) است و همین علت یعنی دوری از مرکز و نیز برخی کمبودها و عقب ماندگی‌های زیرساختی این منطقه بالاخص در بحث زیرساخت‌های مدیریت بحران و ماشین آلات مورد نیاز آن، سبب شده تا هنگام وقوع حوادث طبیعی یا غیرمترقبه امداد رسانی و ارائه خدمات به این مناطق با تاخیر انجام شود.

وقوع هرساله حداقل یک یا چند فقره سیل یا سیلاب‌های فصلی و نیز رانش زمین و ریزش کوه در مناطق شرق گلستان و خسارت‌های مخرب آن از یک سو و خدمات رسانی با تاخیر به حادثه دیدگان به سبب کمبود امکانات و ماشین آلات سبب شد تا نخستین بار فرماندار ویژه گنبدکاووس درسال 96 بحث ایجاد ستاد فرعی مدیریت بحران گلستان در منطقه شرق استان به مرکزیت این شهرستان مرزی را مطرح نماید که با استقبال و البته تایید نسبی مسوولان استان مواجه شد.

عبدالقدیر کریمی در آن زمان گفته بود: ایجاد ستاد فرعی مدیریت بحران گلستان در گنبدکاووس برای دپوی امکانات و تجهیزات اولیه امدادی و استقرار ماشین آلات خدمات رسان در گنبدکاووس، سبب تسریع در امدادرسانی به حادثه دیدگان با اعزام به موقع تیم‌ها و ماشین آلات خدمات رسان و جلوگیری از افزایش تلفات جانی و مالی حوادث غیرمتقربه به مردم، تاسیسات و زیرساخت‌های منطقه خواهد شد.

با این حال راه‌اندازی مرکز یا ستاد فرعی مدیریت بحران گلستان در شرق استان با وجود تکرار هرساله حوادث طبیعی و غیرطبیعی در منطقه و درخواست مسوولان این خطه از مقامات گلستانی اما همچنان اجرایی نشده و به نظر می‌رسد جای آن در این خطه حادثه خیز ایران اسلامی خالی باشد نکته‌ای که فرماندار ویژه گنبدکاووس در گفت و گو با ایرنا دوباره بر ضرورت راه‌اندازی آن تاکید کرد و از آمادگی این شهرستان برای فراهم کردن زمین مورد نیاز آن خبر داد.

کریمی یادآوری اینکه ایجاد ستاد فرعی پیش‌بینی، پیشگیری و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران شرق گلستان به مرکزیت گنبدکاووس و استقرار تجهیزات و امکانات مورد نیاز آن در شورای هماهنگی مدیریت بحران گلستان تصویب و مورد تایید استاندار هم قرار گرفته افزود: استقرار امکانات لجستیکی برای خدمات‌رسانی به موقع در زمان بروز بحران و حوادث طبیعی و غیر مترقبه در شرق استان از جمله نیازهای منطقه است که منتظر مساعدت وزارت کشور برای تامین امکانات مورد نیاز جهت راه اندازی این مرکز هستیم.

وی اضافه کرد: نبود مدیریت یکپارچه برای امداد رسانی به موقع و اثربخش در شرق گلستان که به عنوان منطقه‌ای حادثه خیز شناخته می‌شود بعد از جریان سیل اواخر 97 و اوایل 98 بیشتر احساس شد و تلاش داریم با دپوی امکانات اولیه امدادی و خدمات‌رسانی بتوانیم از این پس بهتر بحران‌ها را در منطقه مدیریت کنیم.

فرماندار ویژه گنبدکاووس تاکید کرد: این شهرستان آمادگی کامل برای راه‌اندازی ستاد فرعی مدیریت بحران گلستان با تامین زمین مورد نیاز جهت استقرار امکانات لجستیکی را دارد که مراتب این آمادگی به مسوولان استان اعلام شده است.

همچنین رییس جمعیت هلال احمر گنبدکاوووس نیز به خبرنگار ایرنا گفت: بررسی وقایع سال‌های قبل نشان می‌دهد بیشترین حوادث طبیعی و غیر طبیعی گلستان در شرق استان اتفاق می‌افتد مانند بارش‌های سیل‌آسا و تصادفات جاده‌ای و در کنار آن رانشی بودن برخی شهرستان‌های آن از جمله آزادشهر، رامیان، مینودشت و مراوه‌تپه همواره باعث بروز خسارات برای مردم می‌شود.

اصغر نودهی افزود: انجام اقدام به موقع برای امدادرسانی در زمان وقوع حوادث در منطقه نیازمند مدیریت واحد است که برای تحقق این امر مستلزم تجمیع امکانات لازم همراه با نیروهای آموزش‌دیده به مرکزیت گنبدکاووس برای اعزام امکانات و نیروی انسانی در کمترین زمان به محل حادثه هستیم.

وی اظهار داشت: هلال احمر گنبدکاووس هیچ مشکلی در زمینه امکانات لجستیکی و نیروی امدادی برای خدمات رسانی در داخل شهرستان ندارد اما اگر قرار به خدمات رسانی به سایر شهرها شود نیازمند تجهیزات و نیروی انسانی بیشتری خواهیم بود.

درهمین پیوند استاندار گلستان نیز اواخر تیرماه امسال در نشست ستاد مدیریت بحران کلاله از نبود مرکز لجستیک و بانک اطلاعاتی از ماشین آلات مدیریت بحران شرق استان گلایه کرد و با تاکید بر ضرورت راه اندازی چنین مرکزی گفته بود که شرق گلستان از مناطق حادثه خیز استان است که نیاز دارد هنگام وقوع حوادث تیم‌های امدادی و خدمات رسان ستاد مدیریت بحران در اسرع وقت در محل حاضر شوند.

هادی حق‌شناس تاکید کرده بود که استقرار ماشین آلات مدیریت بحران در مرکز استان و نداشتن بانک اطلاعاتی از ماشین آلات شهرهای مختلف سبب شده تا هنگام وقوع حوادث این ماشین آلات با تاخیر از مرکز استان به مناطق حادثه دیده اعزام شوند.

استان گلستان که نام آن با سیل عجین شده، هرساله در فصول مختلف بویژه بهار و تابستان در کنار حوادث مختلف مانند رانش زمین، با بارش‌های رگباری و نقطه‌ای شاهد طغیان رودخانه‌های فصلی و جاری شدن سیلاب بویژه در نواحی شرقی آن و خسارات مالی و بعضا تلفات جانی مواجه است.

آخرین بارش‌های شدید و رگباری گلستان مربوط به 24 و 25 تیرماه امسال می‌شود که علاوه بر آبگرفتگی معابر و واحدهای مسکونی برخی مناطق شهری و روستایی، خساراتی به تاسیسات شهری، راه‌های ارتباطی و بخش کشاورزی این خطه شمالی وارد کرد.

*س_برچسب‌ها_س*