یک‌شنبه 30 دی 1403

جزییات معاهده مشترک جامع ایران و روسیه چیست؟

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
جزییات معاهده مشترک جامع ایران و روسیه چیست؟

دنیای اقتصاد: احمد بخشایش، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، در مصاحبه‌ای با روزنامه "دنیای اقتصاد" به بررسی ابعاد معاهده جامع ایران و روسیه پرداخت. او ضمن اشاره به اطلاعات کلی خود درباره توافق‌نامه، ابعاد مختلف این همکاری را تحلیل کرده و تأثیرات آن را از منظر سیاسی، اقتصادی و روانی بر جامعه ایران مورد توجه قرار داد.

احمد بخشایش، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به امضای معاهده مشترک جامع ایران و روسیه، گفت: از متن توافق‌نامه اطلاع چندانی ندارم و آن‌طور که رسانه‌ها اعلام کردند شامل یک مقدمه و 47 بند است که توافقات کلی در زمینه‌های دفاعی، بهداشتی، تجاری و امنیتی است. در حال حاضر امضای توافق ایران و روسیه، زمان خوبی برای جمهوری اسلامی است.

تأثیر معاهده بر روان و جایگاه ایران

او ادامه داد: با توجه به اینکه جو روانی در جامعه وجود داشت که ترامپ آمده و فشار حداکثری بر ایران وارد می‌کند، امضای این توافق‌نامه از لحاظ روانی برای مردم ایران دلگرمی به وجود می‌آورد که ایران مخصوصا بعد از فرار بشار اسد به روسیه منزوی و تنها نیست. اما اینکه این توافق‌نامه چقدر بر زندگی و معیشت مردم تاثیرگذار است را نمی‌دانم و به نظر نمی‌رسد تاثیر آن‌چنانی داشته باشد. چراکه تمایل کلی مردم ایران بیشتر به سمت غرب است. این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یادآور شد: زمانی‌که برجام امضا شد تاثیری روی قیمت دلار و حرکت‌ها و رفت‌وآمدهای رهبران غربی داشت. توافقی که ما با چین داشتیم یا حضور ایران در شانگهای و بریکس روی زندگی مردم تاثیر آن‌چنانی نداشت، اما از لحاظ کلی این توافقات به نفع کشور است. البته زمانی این توافق پایدار می‌ماند که ما بتوانیم با غرب هم به چنین توافق‌هایی دست پیدا کنیم.

توافق با شرق؛ ابزاری برای تعامل با غرب

مادامی که ما با غرب به توافق نرسیدیم روسیه و چین این موضوع را مانند ابزاری بر سر ما می‌زنند. مانند قصه جزایر سه‌گانه که گفتند در دعوای میان ایران و امارات به دادگاه لاهه مراجعه کنید. در صورتی‌که اینها می‌دانستند این سه جزیره متعلق به ایران است. اما اگر ایران بتواند با غرب نیز چنین توافق‌هایی را انجام دهد توازن کلی برای ایران به وجود می‌آید. از سوی دیگر باید این نکته را هم در نظر گرفت که توافقی که با روسیه و قبل از آن با چین انجام گرفت به نحوی اغوا‌کننده و تهییج‌کننده برای غرب است. بر این اساس غربی‌ها اگر فکر می‌کنند بیشتر ایران را تحت فشار قرار دهند ایران در این شرایط به سمت آنها برمی‌گردد، باید بدانند که ایران به سمت شرق می‌رود. بنابراین بهتر است که با ایران به صورت مدارا عمل کنند و با ایران هم همکاری داشته باشند و ایران را به عنوان بازیگر در نظام بین‌الملل بپذیرند.

ابعاد پنهان توافق‌نامه

او با اشاره به بخش‌های منتشر نشده توافقات، اظهار کرد: این توافق‌ها معمولا چند صفحه پنهان هم دارد. این صفحات مخفی و غیرعلنی در خصوص جزئیات است و عده خاصی به آنها دسترسی دارند. در برجام هم کسی آن توافقات پنهانی را ندید، در توافق با چین هم این بخش‌های پنهانی دیده نشد و در این توافق هم دیده نخواهد شد. اما نقطه حائز اهمیت این است که این توافقات باید در نهایت به مجلس بیاید و مورد تصویب قرار بگیرد که معمولا هم مورد تصویب قرار می‌گیرد. این عضو کمیسیون امنیت ملی در پاسخ به این پرسش که بخش پنهانی در مجلس بررسی می‌شود، گفت: به نظر نمی‌رسد بخش‌های پنهانی توافق‌نامه ایران و روسیه به مجلس بیاید، اما معمولا به روسای مجلس داده می‌شود.