جمعه 11 آبان 1403

جشنواره سینما حقیقت هفدهم متکثر از چهره‌های جدید و پیشکسوت خواهد بود / بازگشت آرای مردمی و گرامیداشت مرتضی پورصمدی

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
جشنواره سینما حقیقت هفدهم متکثر از چهره‌های جدید و پیشکسوت خواهد بود / بازگشت آرای مردمی و گرامیداشت مرتضی پورصمدی

دبیر جشنواره سینما حقیقت هفدهم با اشاره به تکثر چهره‌های حاضر در این جشنواره گفت: یکی از شاخصه‌ها تکثر چهره‌های جدید و پیشکوست است و دوباره آرای مردمی به جشنواره بازگشته است.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نشست خبری هفدهمین جشنواره سینما حقیقت از دقایقی پیش در سالن حقیقت مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی آغاز شد. محمد حمیدی‌مقدم دبیر این دوره از جشنواره در ابتدای این جلسه گفت: سال متفاوتی داشتیم و شاهد استقبال و تعداد متقاضیان از جشنواره بودیم که ما را شگفت زده کرد. امسال، 640 فیلم متقاضی حضور در جشنواره سینما حقیقت شدند که بیش از تعداد متقاضیان 4 سال گذشته است و تنها در سال 1398 شاهد چنین تعدادی با 710 فیلم بودیم.

حمیدی‌مقدم ادامه داد: 60 فیلمساز خانم متقاضی حضور در جشنواره شدند که عدد قابل توجهی است. همچنین 380 فیلم از شهرستان‌ها آمدند که از این تعداد 38 فیلم از 23 شهر در بخش مسابقه حضور دارند. این تنوع و تکثر استانی در جشنواره سینما حقیقت بسیار زیبا است.

او با اشاره به اینکه گروه مشاوران آثار راه یافته به جشنواره را انتخاب می‌کنند، گفت: امسال همانند سال گذشته‌، برای انتخاب آثار راه یافته به جشنواره از مشاوران کمک گرفتیم. این کار را از سال گذشته آغاز کردیم و امسال نیز 25 مشاور در کنار دبیر جشنواره‌، فیلم‌ها را انتخاب می‌کنند. باید اشاره کنم که شاهد گوناگونی و تنوع بسیار خوبی در ترکیب فیلم‌های بخش‌های مختلف جشنواره اعم از ملی و آوینی هستیم. آثار راه یافته به جشنواره در موضوعات متعددی نظیر اجتماعی، خانواده، پرتره، مقاومت، انقلاب اسلامی، حیات وحش، تاریخی، ورزشی، محیط زیست و... هستند.

حمیدی مقدم تاکید کرد: جشنواره امسال مکثر از چهره‌های جدید است. حتما نوزایی محتوایی و کشف چهره‌های جدید رخ خواهد داد و البته شاهد حضور فیلمسازان پیشکسوت در جشنواره هستیم که استحکام و زینت جشنواره هستند.

او با اشاره به بخش ویژه غزه در جشنواره سینما حقیقت هفدهم گفت: امسال در بخش بین‌الملل، یک بخش ویژه به نام «غزه» داریم و در آن مهمترین فیلم‌های مستند درباره غزه را به نمایش می‌گذاریم. مستند «غزه» یکی از این فیلم هاست که تقریبا آخرین و جدیدترین اثر ساخته شده درباره غزه است. همچنین مستندهای دیگری نظیر «اشک‌های غزه»، «نوار غزه» و... به نمایش درخواهند آمد‌. هدف ما این است که نگاه تحلیلی به مستند بحران داشته باشیم و با توجه به تجربیات جهانی، دو پنل ویژه ساخت مستندهای بحران داشته باشیم.

آغاز ساخت یک مستند فوتبالی از دربی پیشرو / هواداری‌های افراطی که به قیمت جان انسان‌ها تمام می‌شود

مدیر مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: سال گذشته، جشنواره سینما حقیقت کار خود را با نمایش یک مستند از گونه حیات وحش آغاز کرد تا اهمیت این ژانر در جشنواره سینما حقیقت را نشان بدهیم. امسال هم باید بگویم که 2-3 فیلم قدرتمند در حوزه حیات وحش خواهیم داشت. وی اضافه کرد: توجه اصلی ما در هدف گذاری جشنواره هفدهم، دو موضوع آب و جمعیت است. با توجه به اینکه پیش‌بینی می‌کردیم امسال تولیدات کمی در این موضوع داشته باشیم، تعدادی از تولیدات خود در مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی را وارد جشنواره کردیم.

دبیر هفدهمین جشنواره سینما حقیقت گفت: امسال 3 بزرگداشت و نکوداشت خواهیم داشت و مراسماتی ویژه برای مرحوم مرتضی پورصمدی، اصغر بختیاری و مهرداد زاهدیان برگزار می‌شود. فیلم مستند «تاراز» ساخته فرهاد ورهرام با تصویربرداری مرتضی صمدی در افتتاحیه جشنواره پخش می‌شود و افتتاحیه ما به زنده یاد پورصمدی تقدیم می‌شود.

حمیدی مقدم درباره محل برگزاری جشنواره امسال نیز گفت: به صورت موقت به پردیس سینمایی ملت رفته بودیم و جشنواره امسال به پردیس چارسو بازگشت. با درنظر گیری جمیع نظرات به این نتیجه رسیدیم که پردیس چارسو محل بهتری برای برگزاری جشنواره است، البته مشکلاتی مانند تعداد سالن‌ها خواهیم داشت.

دبیر این رویداد سینمایی از بازگشت آرای مردمی به جشنواره سینما حقیقت خبر داد و گفت: تلاش می‌کنیم آرای تماشاگران دوباره به جشنواره برگردد. این موضوع با همکاری انجمن تهیه کنندگان سینمای مستند و سامانه هاشور انجام می‌شود و تلاش می‌کنیم رای‌گیری مردمی با صحت کامل انجام شود.

حمیدی مقدم در پاسخ به سوالی درباره حضور فیلم‌هایی با موضوع حوادث سال گذشته در جشنواره امسال گفت: 640 اثر متقاضی شدند، اما شاید ده‌ها مستند ساخته شده باشد که به درگاه ورودی ما نرسیده اند. مشاوران ما بدون سویه گیری سیاسی تمام این فیلم‌ها را دیدند. یک یا دو فیلم درباره وقایع سال گذشته داریم اما فیلم شاخصی در این حوزه ندیدیم. البته یکی از مطالبات ما ورود فیلم‌هایی درباره وقایع اجتماعی پیرامون است.

دبیر جشنواره «سینماحقیقت» درباره سینماگرانی که سال گذشته بیانیه امضا کردند، گفت: جشنواره دوره 16 رویداد عجیبی بود. امسال مرکز با 51 فیلم در جشنواره حضور دارد و نگاه بازی به همه فیلم‌ها داریم. اکثر دوستان سال گذشته هنوز با مرکز در ارتباط هستند زیرا درهای مرکز به سمت حرف دغدغه‌مند باز است و از سال گذشته نیز قراردادهایی با دوستانی داشتیم که سال گذشته در جشنواره نبودند. علاوه براین، همکاران من شخصا برای برخی از افراد پیشکسوت و شناخته شده مستند، کارت دعوت بردند.

او درباره نمایش آنلاین در جشنواره هفدهم نیز گفت: شما میدانید که جشنواره یعنی حضور فیزیکی، تجمع و گفتگو و نمایش آنلاین، اما نمایش آنلاین یک بخش مکمل بود. همه‌گیری کرونا باعث شد در حوزه اکران آنلاین پیشتاز باشیم که البته برای ما آورده داشت و آنهم دیده شدن فیلم‌ها در در دورافتاده‌ترین نقاط کشور بود. تهدید کپی شدن فیلم ها نیز وجود داشت اما با تلاش همکارانم این احتمال کمتر شد.

زندگی متفاوت یک بلاگر در "سینما حقیقت"/ بازنمایی جدید از شخصیتی که خیلی هم محبوب نیست!

حمیدی‌مقدم تاکید کرد: خود من تا چند روز آخر مردد بودم که آیا نمایش آنلاین داشته باشیم یا خیر، اما فشار فیلمسازان و کمپانی ها که میگفتند مستندها باید دیده شود، تصمیم گرفتم امسال هم نمایش فیلم به صورت آنلاین داشته باشیم. البته این موضوع برخلاف سال‌های گذشته اختیاری است و یک امتیاز برای فیلمسازی داریم که علاقه به نمایش آنلاین فیلم خود دارند. برای آنها یک حق پخش درنظر گرفته‌ایم.

حمیدی مقدم درباره جزییات صیانت از آرا مردمی گفت: آرا مردمی به جشنواره ارتباط پیدا نمی‌کند و خارج از جشنواره توسط انجمن‌های صنفی شکل می‌گیرد. پارسال این درخواست از سوی انجمن نبود و امسال کاملا خود صنف روی صیانت از آرا نظارت دارد و ما زیرساخت‌ها را با استفاده از تجربیات دیگران در کشورهای دیگر و جشنواره‌های مختلف ایجاد می‌کنیم. معمولا چیزی که در آرا مردمی اهمیت دارد، بارکدی است که روی بلیت نصب می‌شود. ما نیز با سامانه‌های بلیت‌فروشی صحبت کردیم که می‌خواهیم به این سمت برویم.

وی ادامه داد: امسال هر کسی که بج ورودی دارد برای رای دهی کافی نیست این بج یک بارکد روی بلیت دارد که مخصوص به یک نفر است. یعنی یک نفر با یک بارکد نمی‌تواند به دو فیلم رای دهد. پالایش دیتاها نیز در مرکز ساماندهی انجام می‌شود. اگر مشکلی پیش بیاید دوباره مرکز اطلاعات سنجش می‌کند که هر فرد تنها یک رای داشته باشد.

حمیدی‌مقدم تاکید کرد: امسال فیلم‌های خوبی را شاهد خواهید بود و حاضرم بعد از جشنواره یک نشست خبری دیگر بگذارم. معتقدم سینمای مستند ما وارد دوره تحولی شده است.

امسال شاهد یک جهش خواهیم بود؛ مطالبه‌گری، حق‌خواهی، مبارزه با فساد، از پای ننشستن و... مهمترین موضوعات فیلم‌های جشنواره است. آن‌قدر شهامت دارم که 640 فیلم خود را به شکل آنلاین به نمایش بگذارم تا قضاوت کنید. مستندهای خوبی را خواهید دید که در یاد شما خواهد ماند.

دبیر جشنواره سینما حقیقت درباره بلیت‌فروشی نیز گفت: بلیت‌فروشی احترام به سینمای مستند است و باید این رسم باشد. در بحث نمایش هم موزه سینما یکی از مهم‌ترین سالن‌های خود را به این جشنواره اختصاص داده است که در آنجا کاملا بلیت‌فروشی انجام می‌شود. همچنین بخشی از سالن چارسو و چیزی حدود 20 تا 30 درصد را برای فروش مردمی قرار دادیم که این عدد به استقبال اهالی رسانه بستگی دارد.

وی ادامه داد: همچنین منتخب جشنواره «سینماحقیقت» در 6، 7 و 8 دی ماه در 10 شهر و سینماهای هنروتجربه نمایش داده می‌شود.