جنجال تغییر تابعیت علیرضا فیروزجا استاد بزرگ شطرنج ایران
علیرضا فیروزجا به صورت شفاهی به مسئولان فدراسیون شطرنج کشور اعلام کرده که به دنبال تغییر تابعیت است تا از این پس زیر پرچمی به جز پرچم ایران مسابقه دهد.
فرارو - علیرضا فیروزجا، استاد بزرگ شطرنج ایران که هم اکنون در فرانسه حضور دارد، به دنبال تغییر تابعیت است.
به گزارش فرارو، فیروزجا به صورت شفاهی به مسئولان فدراسیون شطرنج کشور اعلام کرده که به دنبال تغییر تابعیت است تا از این پس زیر پرچمی به جز پرچم ایران مسابقه دهد. او قرار است در مسابقات شطرنج سریع و برق آسای قهرمانی جهانی که به میزبانی روسیه برگزار میشود، زیر پرچم فدراسیون جهانی رقابت کند. پس از اعلام این خبر مسئولان ورزش نسبت به این اقدام واکنش نشان داده اند.
رئیس فدارسیون شطرنج ایران گفته است که "فیروزجا در حال حاضر اقامت فرانسه را دارد و ممکن است تغییر تابعیت او حتی برای آمریکا نیز باشد و بخواهد زیر پرچم فرانسه یا آمریکا در مسابقات شرکت کند. "
پهلوان زاده گفته که "فیروزجا به من گفت که قصد شرکت در این مسابقات را دارد که من مخالفت خود را در این زمینه اعلام کردم و گفتم فدراسیون اجازه چنین کاری را به او نمیدهد. اما او گفت که قصد دارد با پرچم فدراسیون بین المللی شطرنج «فیده» در این مسابقات شرکت کند. "
رئیس فدارسیون شطرنج ایران افزود: "امکان تغییر تابعیت برای او در شرایط کنونی وجود ندارد مگر این که هیات رییسه فدراسیون جهانی رای نهایی را صادر کند که این ورزشکار میتواند تغییر تابعیت دهد، در غیر این صورت شرایط قانونی برای تغییر تابعیت او وجود ندارد. "
او ادامه داد: "من اعتراض خود را به فیده اعلام کردم و قرار است این موضوع در هیات رییسه فدراسیون جهانی بررسی و تصمیم نهایی اتخاذ شود. " پهلوان زاده در حالی گفته که اعتراضش را به فیده اعلام کرده که پشت نام فیروزجا در سایت رسمی مسابقات شطرنج قهرمانی جهان، پرچم فیده دیده میشود.
علیرضا فیروزجا، پوریا درینی، احسان قائم مقامی، پرهام مقصودلو، پویا ایدنی و محمد امین طباطبایی بازیکنانی بودند که قرار بود در قالب تیم آقایان راهی این مسابقات شوند. اما حالا او تصمیم گرفته تا اولین قدم را برای تغییر تابعیت بردارد و زیر پرچم فدراسیون بین المللی شطرنج در مسابقات جهانی روسیه شرکت کند.
*س_ورزشکارانی که تغییر تابعیت دادند_س* فیروزجا اولین نفری نیست که برای تغییر تابعیت خود اقدام کرده است. پیش از او تعداد زیادی از ورزشکاران در رشتههای مختلف اقدام به تغییر تابعیت کرده اند. سامان طهماسبی و صباح شریعتی کشتیگیران فرنگیکار، شاید جز اولین افرادی بودند که حدود 12 سال پیش تغییرتابعیت دادند و در کشور آذربایجان ساکن شدند.
پس از کشتی فرنگی، نوبت به ملی پوشان رشته تکواندو رسید. میلاد بیگی و سینا بهرامی نیز در سال 93 زیر پرچم آذربایجان رفتند تا فعالیت ورزشی خود را در این کشور ادامه دهند. البته راحله آسمانی دیگر تکواندو کار ملی پوش هم همان سالها در بلژیک تغییر تابعیت داد تا با پرچم این کشور به میدان برود.
بیشتر بخوانید:
*س_درخواست استاد بزرگ شطرنج ایران برای تغییر تابعیت_س* *س_سعید ملایی، شهروندی مغولستان را پذیرفت_س*
حسین ابراهیمی، عضو سابق تیم ملی شمشیر بازی در اسلحه فلوره، مینا علیزاده، ملیپوش قایقرانی در رشته دراگون بوت، آرزو معتمدی و شروین پاکدل دیگر ملی پوشان قایق رانی، رضا زمانی نژاد در رشته کامپوند، مهدی جعفرقلیزاده، عضو تیم ملی کاراته ایران، الشن مرادی، استاد بزرگ شطرنج ایران، پوریا پورابراهیم و محمود زاویه، ملیپوشان رشته نجات غریق، انوشیروان نوریان رشته بوکس، ایمان جمالی، رشته هندبال؛ تنها بخشی از ورزشکارانی هستند که در طول چند سال گذشته برای تغییر تابعیت اقدام کرده اند.
*س_جنجال تابعیت سعید ملایی_س* اما آخرین نفری که تغییر تابعیت داد و اعلام پناهندگی اش هم جنجالهای فراوانی به پا کرد، سعید ملایی جودو کار ملی پوش کشور بود. ملایی که در جریان مسابقات جهانی جودو در توکیو از بازگشت به ایران امتناع کرده بود، به آلمان درخواست پناهندگی داد. البته او درنهایت تغییر تابعیت داد و شهروند مغوستان شد.
تغییر تابعیتی که به تعلیق فدراسیون جودوی ایران هم منجر شد. ملایی در مسابقات جهانی توکیو مدعی شده بود که فدراسیون جودو او را از رقابت با ورزشکار رژیم صهونیستی منع کرده اند و برای همین او مجبور شده مقابل ورزشکارانی از بلژیک و گرجستان نتیجه را واگذار کند تا در مقابل ورزشکار اسرائیلی قرار نگیرد.
ادعایی که به سرعت مورد قبول فدارسیون جهانی جودو قرار گرفت و در نهایت این فدراسیون اقدام به تعلیق جودوی ایران از حضور در تمامی رقابتهای بینالمللی کرد.
پس از تعلیق فداراسیون جودوی ایران، ملایی به آلمان سفر کرد و فدراسیون جهانی جودو طی خبری اعلام کرد که اداره مهاجرت آلمان تقاضای پناهندگی سعید ملایی را پذیرفته است. اما او در نهایت با دعوت رسمی خاتماگین باتولگا رییسجمهور مغولستان و رییس سابق فدراسیون جودوی این کشور به اولانباتور پایتخت مغولستان رفت و ضمن دیدار با رییس جمهور این کشور، به عنوان شهروند مغولستان پذیرفته شد و گذرنامه این کشور را دریافت کرد.
پس از سعید ملایی، محمد منصوری که در سه سال اخیر سرمربیگری تیم ملی جودوی ایران را به عهده داشته با وجود این که قراردادش تا المپیک توکیو اعتبار داشت از کشور خارج شد و اعلام کرد که دیگر به ایران برنمیگردد.
با این حال علیرضا فیرزوجا هم در فرانسه حضور دارد وگفته است که به دنبال تغییر تابعیت است. اما باید منتظر ماند و دید که آیا او نیز همچون دیگر ورزشکاران گذشته تغییر تابعیت میدهد؟ یا از تصمیم خود صرف نظر میکند.