یک‌شنبه 4 آذر 1403

حرکت مدیریت بحران تهران به سمت کاهش ریسک، پیشگیری و افزایش تاب‌آوری

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
حرکت مدیریت بحران تهران به سمت کاهش ریسک، پیشگیری و افزایش تاب‌آوری

رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران گفت که در دوره فعلی مدیریت شهری مهم‌ترین گام در حوزه مدیریت بحران، حرکت از مدیریت بحران مبتنی بر پاسخ به سمت کاهش ریسک و مدیریت بحران مبتنی بر پیشگیری و تاب‌آوری بوده است.

علی نصیری در نشست بررسی زمینه‌های همکاری مشترک برنامه اسکان بشر ملل متحد در ایران که در محل سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران برگزار شد، با اشاره به این که مدیریت بحران تهران یکی از پیشروترین و توسعه‌یافته‌ترین سازمان‌های حکومتی در زمینه مدیریت ریسک و بحران است، گفت: این سازمان از دو دهه پیش بر اساس الگو‌های جهانی فعالیت خود را در شهر تهران آغاز کرد و طی این سال‌ها پیشرفت‌های فراوانی حاصل شده و روند رو به رشد فزاینده‌ای داشته‌ایم، هر چند همچنان تا رسیدن به نقطه مطلوب مورد نظرمان فاصله داریم، ولی تلاش‌ها برای رسیدن به این نقطه ادامه دارد.

نصیری با اشاره به دوره فعلی مدیریت شهری در تهران، گفت: در این دوره مهمترین گام در حوزه مدیریت بحران، حرکت از مدیریت بحران مبتنی بر پاسخ به سمت کاهش ریسک و مدیریت بحران مبتنی بر پیشگیری و تاب‌آوری بوده است. این حرکت که مبتنی بر اسناد بین‌المللی به خصوص سند سندای صورت گرفته است و البته به هیچ عنوان به معنی نادیده گرفتن مبحث آمادگی و پاسخ نیست، چرا که ما رشد چشمگیری نیز در این بخش داشته‌ایم.

رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران افزود: در این دوره از مدیریت شهری اقدامات پیشگیرانه، توجه به مقوله بازسازی و بازتوانی و مشارکت جامعه‌محور به شکلی جدی در دستورکار قرار گرفته است.

وی در ادامه با اشاره به مخاطرات عمده شهر تهران از حرکت به سمت کاهش تعداد حوادث به عنوان رویکردی جایگزین به جای پاسخ سریع به حادثه نام برد و خاطرنشان کرد: یکی از اقدامات مهم ما در سال گذشته ارزیابی ایمنی ساختمان‌های مهم و بلندمرتبه بالای 6 طبقه و ساختمان‌های مهم دولتی بود که با مشارکت 9 دستگاه به منظور بررسی وضعیت ایمن‌سازی این ساختمان‌ها آغاز شده است. در قالب اجرای این طرح هر روز جمعی از کارشناسان با استفاده از چک‌لیستی مفصل ایمنی این ساختمان‌ها را از نظر تاسیسات و سازه مورد ارزیابی قرار می‌دهند.

نصیری در ادامه ضمن معرفی بخش‌های مختلف سازمان، توضیحاتی در خصوص قوانین موجود، کارگروه‌های تخصصی 15 گانه، نقش و جایگاه این کارگروه‌ها در ستاد مدیریت بحران شهر تهران، شرح وظایف آن‌ها و دستورالعمل‌های تصویب شده ارائه داد. او همچنین به تشریح اقدامات انجام گرفته در قالب پویش جهادی واکسیناسیون در تهران، تشکیل قرارگاه ایمنی کالبدی شهر تهران و فعالیت‌های حوزه ایمنی، ارتقای سامانه هشدار سریع زلزله، تهیه برنامه پیش‌نشانگری، پهنه‌بندی خطر سیلاب و پیش‌بینی‌کمیت‌های جوی پرداخت. مروری بر وضعیت پایگاه‌های مدیریت بحران، تمرین مشترک امداد هوایی کلانشهر تهران، تامین تجهیزات پایگاه‌ها، فرهنگ‌سازی مدیریت بحران و پدافند غیر عامل و اقدامات انجام گرفته در بخش پدافند غیرعامل، بازنگری و بروزرسانی طرح تخلیه اضطراری موضوعات دیگری بود که در این نشست توضیحاتی درباره آن‌ها ارائه شد.

نصیری همچنین به بررسی نقش و اهمیت گروه‌های مردمی و داوطلبان عضو گروه‌های دوام در مقابله با بحران پرداخت و اقدامات سازمان برای احیای این گروه‌ها در سطح تهران، راه اندازی گروه دوام مسجدمحور و اقدامات انجام گرفته در خصوص مدارس ایمن و آماده را تشریح کرد.

در ادامه این جلسه، سرینیواسا پاپوری، سرپرست برنامه اسکان بشر ملل متحد در تهران با اشاره به پیشرفت‌های تهران در زمینه مدیریت بحران گفت: تاکنون از 78 کشور مختلف بازدید و در حوزه مدیریت بحران با افزاد مختلفی برخورد داشته‌ام و می‌توانم بگویم اقدامات انجام گرفته در زمینه مدیریت بحران تهران قابل تقدیر است و تبریک می‌گویم.

وی در ادامه با اشاره به اهداف برنامه اسکان بشر سازمان ملل، ماموریت این برنامه را توسعه پایدار اجتماعی و زیست‌محیطی زیستگاه‌های بشری و دستیابی به هدف تامین سرپناه مناسب برای همه آحاد بشر عنوان کرد و افزود: یکی از حوزه‌های اصلی فعالیت هبیتات کاهش خطر و آسیب‌پذیری، تاب‌آورسازی شهر‌ها و بازسازی سکونت‌گاه‌ها بعد از سوانح و بلایای طبیعی از جمله زلزله و سیل و بحران‌های ناشی از تغییرات آب و هوایی است.

سرپرست برنامه اسکان بشر ملل متحد در تهران در ادامه بر ضرورت استفاده از تجربیات مشترک تهران در زمینه مقابله با زلزله و سیل در دیگر کشور‌ها تاکید کرد و گفت: ایمن‌سازی مدارس و بیمارستان‌ها و مشارکت‌های مردمی دو مورد از بخش‌هایی است که می‌توان از تجربیات تهران در این زمین

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی رفاه و تعاون