حضور کشورهای بریکس در جشنواره فیلم مسکو
چهلوششمین جشنواره فیلم مسکو در حالی در پایتخت روسیه در حال برگزاری است که حضور نمایندگان کشورهای عضو گروه بریکس، جلوه متفاوتی به این رویداد بخشیده است.
به نقل از شبکه تلویزیونی بریکس، جشنواره فیلم مسکو که 31 فروردین 1403 آغاز به کار کرده است، تا هفتم اردیبهشتماه ادامه دارد. این جشنواره امسال فیلمهایی از بیش از 50 کشور را به نمایش میگذارد. در مجموع، بیش از 260 فیلم از جمله در جشنواره بریکس حضور دارند که حدود 20 درصد بیشتر از سال 2023 است.
بنا بر این گزارش، رقابت اصلی شامل 10 فیلم بلند از روسیه، صربستان، ایران و سایر کشورها است. بر این اساس، فیلمهای داستانی از روسیه، جمهوری اسلامی ایران، چین، مصر، هند، آفریقای جنوبی، عربستان سعودی و برزیل به عنوان اعضای بریکس در این جشنواره شرکت کردهاند. بنا بر این گزارش، آثار شرکت داده شده در این جشنواره توسط هیأت داوران متشکل از کشورهای عضو گروه بریکس در حال بررسی است. فیلمسازانی از روسیه، امارات، اتیوپی، چین، آفریقای جنوبی و چین فیلمهای مسابقه را ارزیابی خواهند کرد.
مولادلو باسمن فیلمساز اهل آفریقای جنوبی در این باره گفت: در سال 2019، اولین نمایش فیلم خود را در برزیل داشتم و اکنون برای دومین بار اینجا هستم. من مفتخرم که نماینده کشورم باشم. معتقدم که شرکت در رویدادهای BRICS یک تجربه ارزشمند است.
یرگاشوا تشومه عمار از اعضای هیأت داوران این جشنواره از اتیوپی نیز گفت: این اولین بار است که اتیوپی در جشنواره فیلم BRICS شرکت میکند. من خوشحالم که در اینجا هستم. من معتقدم این جشنواره به کشورهای ما کمک میکند تا برای دستیابی به نتایج عالی همکاری بیشتری داشته باشند.
جایزه اصلی این جشنواره جایزه سنت جورج طلایی است. این جایزه به بهترین فیلم در برنامه مسابقه و به هنرمندی اهدا میشود که به ارتقای سینمای جهان کمک کرده باشد. به برندگان این جشنواره در هفت بخش نشان نقرهای سنت جورج اعطا میشود. این جشنواره همچنین جایزه افتخاری کنستانتین استانیسلاوسکی "من باور دارم" را اهدا میکند.
بنا بر گزارش دیگری، جشنواره بینالمللی فیلم مسکو همچنین در بخش مرور آثار چهل و ششمین دوره خود بخش ویژهای را با عنوان «داریوش مهرجویی: شاعرانگی زندگی معمولی» به مرور آثار داریوش مهرجویی سینماگر فقید ایرانی اختصاص داده است.
فیلمهای «هامون»، «گاو»، «درخت گلابی»، «لیلا»، «پری» و «اشباح» از جمله آثار این کارگردان فقید ایرانی است که به همت بنیاد سینمایی فارابی در جشنواره مسکو 2024 به نمایش گذاشته خواهد شد.
داریوش مهرجویی نویسنده، یکی از کارگردانان برجسته سینمای ایران و از چهرههای اصلی موج نوی سینمای ایران متولد سال 1318 بود، وی علاوه بر فعالیت در سینما، به نوشتن رمان و ترجمه نیز میپرداخت. در سال 1393 از سوی سفیر فرانسه جایزه شوالیه ادب و هنر فرانسه به او اهدا شد. مهرجویی فارغالتحصیل رشته فلسفه از دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس (UCLA) آمریکا بود.
داریوش مهرجویی و وحیده محمدیفر همسر وی 22 مهرماه سال 1402 در ویلای شخصی خود در کرج به قتل رسیدند.
روسیه که در سال جاری میلادی (2024) ریاست دورهای گروه بریکس را برعهده دارد، جشنواره فیلم مسکو را در فهرست 250 رویداد بریکس گنجانده است.
طرح ایجاد گروه بریکس با نزدیکی چهار قدرت اقتصادی در حال ظهور جهان شامل برزیل، روسیه، چین و هند در دوران اوج یکجانبهگرایی آمریکا در اواسط دهه 1990 میلادی شکل گرفت. «گروه بریک» در 16 ژوئن 2009 میلادی (26 خرداد 1388 شمسی) بهطور رسمی تأسیس شد و با اضافه شدن آفریقای جنوبی در 21 سپتامبر 2010 (30 شهریور 1389) نام آن پس از پیوستن این کشور از «بریک» به «بریکس» تغییر یافت.
در اجلاس سران بریکس در آفریقای جنوبی در تابستان 1402، سیریل رامافوزا رئیس جمهور این کشور اعلام کرد که اعضای این سازمان تصمیم گرفته اند از آرژانتین، مصر، اتیوپی، ایران، عربستان سعودی و امارات برای عضویت کامل بریکس دعوت کنند. رئیسجمهوری جدید آرژانتین در ماههای اخیر اعلام کرد که کشورش به این گروه نمیپیوندد، با این حال، سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد: ما دعوت از آرژانتین را لغو نمیکنیم، این دعوت باقی میماند. خواهیم دید که توسعه بیشتر بریکس چگونه پیش میرود و همکاران آرژانتینی ما درباره این موضوع چه نتیجه گیری خواهند کرد.
منبع: ایرنا
باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری سینما و تئاتر