یک‌شنبه 30 دی 1403

حیات دامپروری عشایر خراسان شمالی در سراشیبی سقوط / کوچ از دل مراتع به حاشیه شهرها

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
حیات دامپروری عشایر خراسان شمالی در سراشیبی سقوط / کوچ از دل مراتع به حاشیه شهرها

عقیل غلامی گفت: کوچ عشایر استان طی چند سال گذشته به علل مختلف از جمله تداوم کم بارشی ها و خشکسالی ها همچنین افزایش قیمت خوراک دام و پایین ماندن قیمت خرید دام زنده از دل مراتع به حاشیه شهرها و نه به سکونت گاه های دائم جانمایی شده برای آنان، نگران کننده شده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ عقیل غلامی، مسئول سازمان بسیج عشایر سپاه جواد الائمه خراسان شمالی در گفت و گو با عصراترک اظهار کرد: در استان خراسان شمالی، در حال حاضر، قشر جمعیتی عشایری استان شامل پنج هزار خانوار با بیش از 30 هزار نفر جمعیت است که پرورش و نگهداری 750 هزار راس دام سبک را انجام می دهند.

غلامی با بیان اینکه انجام دامپروری و دامداری عشایر به ارتزاق از مراتع وابسته است، عنوان کرد: متاسفانه طی چندین سال اخیر، استان های بسیاری تحت تاثیر کم بارشی ها و بروز خشکسالی ها قرار گرفتند که این وضعیت طی سه سال اخیر در خراسان شمالی نیز بدتر شده و این اتفاق پوشش گیاهی مراتع در ییلاقات خراسان شمالی و قشلاقگاه های استان گلستان را ضعیف کرده است.

وی افزود: این شرایط موجب شده است که عشایر استان به تعلیف دستی دام های خود روی آورند.

این مسئول گفت: این در حالی است که علاوه بر مسئله بروز خشکسالی ها، کاهش پوشش گیاهی مراتع و تعلیف دستی دام ها، بخشی از مراتع پروانه شده برای چرای دام عشایر استان نیز به عللی از جمله اجرای طرح های مختلف عمرانی و اقتصادی نیز از اختیار بهره برداری عشایر استان خارج شوند.

دامپروری برای عشایر دیگر صرفه اقتصادی ندارد

افزون بر این، مسئول سازمان بسیج عشایر سپاه جواد الائمه خراسان شمالی به اقدام دولت در زمینه آزادسازی قیمت خوراک دام نیز اشاره و اظهار کرد: این مسئله هزینه تولید پرورش و نگهداری دام را به طور چشمگیری افزایش داده است.

غلامی خاطرنشان کرد: البته طی چند سال اخیر، قیمت داروهای دامی، کرایه حمل و نقل دام ها با وسایط نقلیه و هزینه کارگری چوپانان نیز افزایش یافته اند که بر روی افزایش هزینه تولید پرورش و نگهداری دام عشایری بسیار تاثیر گذاشته اند.

وی اعلام کرد: در حال حاضر، قیمت هزینه تولید هر کیلو دام زنده عشایری 107 هزار تومان است و این در حالی است که هر کیلو دام زنده از عشایر فقط 60 تا 70 هزار تومان خریداری می شود.

این مسئول افزود: نکته قابل تامل این است که قیمت هر کیلو گوشت قرمز گوسفندی کشتار شده در ویترین قصابی های استان با نرخ حدود 170 تا 200 هزار تومان به مصرف کنندگان فروخته می شوند.

وی تصریح کرد: با توجه به افزایش هزینه تولید پرورش و نگهداری هر راس دام سبک و در مقابل کاهش چشمگیر قیمت خرید دام زنده از عشایر موجب شده است که ادامه دامپروری و دامداری هیچ صرفه اقتصادی برای عشایر نداشته باشد، بنابراین، عشایر استان مجبور شده اند که دام های مولد خود را بفروشند تا بتوانند دام های پرواری خود را پرورش دهند و نگهداری کنند.

غلامی افزود: عشایر حتی مجبور شده اند که تعداد دام پرواری برای پرورش و نگهداری را نیز کم کنند.

وی بیان کرد: در حال حاضر عشایر استان در میدان های عرضه دام التماس می کنند که خریداران، دام های مازاد آنها را به قیمت هر کیلو 60 تا 70 هزار تومان بخرند.

منفعت طرح خرید تضمینی دام مازاد در جیب دلالان

مسئول سازمان بسیج عشایر سپاه جواد الائمه خراسان شمالی در ادامه از نحوه اجرای طرح های حمایتی دولت از دامداران، دامپروران و گاوداران با رویکرد اقتصادی انتقاد کرد و به به اجرای طرح خرید تضمینی دام سبک و سنگین توسط سازمان جهاد کشاورزی و شرکت پشتیبانی امور دام در استان اشاره کرد.

غلامی در این باره گفت: اجرای این برنامه در سال گذشته در دستور کار قرار گرفت اما سقف سهمیه خرید تضمینی دام از دامپروران، دامداران و گاوداران استان بسیار کم بود.

وی افزود: بسیاری از عشایر استان نتوانستند از اجرای این طرح بهره مند شوند.

این مسئول خاطرنشان کرد: سقف سهمیه خرید تضمینی دام مازاد سبک و سنگین بدون انجام پایش و ارزیابی تعداد دام مازاد استان تعیین شده بود.

وی اذعان کرد: در سال گذشته، منفعت اصلی از اجرای این طرح را دلالان به جیب زدند.

غلامی گفت: با توجه به اینکه حدود 30 تا 40 درصد از دام عشایر استان هنوز پلاک کوبی نشده بودند، دلالان دام های مازاد بدون پلاک کوبی و کد شناسه را از عشایر استان با قیمت پایین خریداری و به شرکت پشتیبانی امور دام استان فروختند.

 اجرای طرح پر اِشکال صادرات دام مازاد

مسئول سازمان بسیج عشایر سپاه جواد الائمه خراسان شمالی همچنین با یادآوری این مطلب که دولت در مقابل اقدام بر آزادسازی قیمت خوراک دام می بایست زمینه را برای معامله دام ها و گوشت قرمز بر پایه فرآیند عرضه و تقاضا در بازار فراهم می کرد، افزود: انجام صادرات دام و یا گوشت قرمز به بازارهای هدف از مهمترین ابزارهای مد نظری بود که باید در راستای تنظیم بازار این صنعت برای معامله مبتنی بر عرضه و تقاضا اجرایی می شد که متاسفانه این تصمیم نیز به درستی اجرایی نشد.

وی گفت: دولت برای صادرات دام مازاد از کشور به بازارهای هدف سهمیه ای 200 هزار راسی را در نظر گرفت، در حالیکه جمعیت دامی کشور بسیار بسیار بسیار بیشتر از این سهمیه تعیین شده است.

غلامی افزود: این سهمیه صادراتی هیچ تاثیر بر روی قیمت خرید و فروش دام زنده در سطح کشور و استان نگذاشته است.

وی همچنین تصریح کرد: دولت با این اقدام اجازه نداد که به طور طبیعی قیمت دام زنده در بازار داخلی افزایش پیدا کند.

این مسئول تاکید کرد: متاثر از این شرایط تشریح شده ادامه حیات اقتصادی دامپروری و دامداری عشایر استان به خطر افتاده است، درحالیکه هر خانوار عشایری، یک واحد تولیدی محسوب می شود.

وی در ادامه خواستار شد: سهمیه صادرات دام زنده از کشور به بازارهای هدف یاد شده منطقی و مبتنی بر وضعیت واقعی جمعیت دام زنده مازاد کشور تنظیم و تعیین تکلیف شود تا فرآیند تولید و فروش در صنعت دامپروری و دامداری بر روی خط عرضه و تقاضا واقعی قرار گیرد.

غلامی همچنین تقاضا کرد: درصورتیکه دولت نخواهد موضوع سهمیه صادراتی را اصلاح کند، در مقابل حداقل خوراک دام یارانه ای به اندازه کافی و به موقع را در اختیار دامپروران و دامداران کشور قرار دهد و طرح خرید تضمینی و یا امانی دام زنده مازاد را نیز برای عشایر اجرایی کند.

وی تاکید کرد: علاوه بر اینکه در حال حاضر عشایر برای ادامه حیات تولید و زندگی خود به حمایت های دولتی و مسئولان اجرایی نیازمند هستند همچنین عشایر استان با توجه به اینکه توان مالی اشان ضعیف شده است، خواستار تمدید دوره تسویه تسهیلات بانکی خود نیز هستند.

شرکت تعاونی عشایری با عملکردی ناکارآمد

مسئول سازمان بسیج عشایر سپاه جواد الائمه خراسان شمالی در بخش دیگری از سخن خود، از ضعف عملکرد شرکت های تعاونی عشایری استان نیز انتقاد کرد و در این باره گفت: این شرکت ها نتوانستند بازار مناسبی برای خرید و فروش دام مازاد عشایر استان را فراهم کنند.

وی افزود: تعدادی از آنها فقط بر تامین و توزیع نهاده میان عشایر متمرکز شدند که این شرکت ها با اجرای برنامه آزادسازی قیمت خوراک دام، توان عمل خود را از دست دادند.

غلامی در پاسخ به این سوال که چرا این شرکت ها به انجام بسیاری از مفاد تعریف شده در اساسنامه شرکت های تعاونی عشایری برای حمایت و تقویت فعالیت دامپروری و دامداری عشایر ورود نکردند؟ اظهار کرد: اعضا برای مدیریت این شرکت ها، مدیران عاملی که دارای تخصص علمی و تجربی باشند را انتخاب نکردند تا این هدفگذاری ها عملیاتی شوند.

وی گفت: اداره کل امور عشایری استان باید اهمیت انتخاب مدیران عاملی که دارای تخصص علمی و تجربی لازم باشند را برای اعضای شرکت های تعاونی عشایری استان توضیح دهند و تبیین کنند تا رویه اشتباه گذشته تغییر پیدا کند و اصلاح شود.

کوچ عشایر از دل مراتع به حاشیه شهرها

مسئول سازمان بسیج عشایر سپاه جواد الائمه خراسان شمالی در ادامه با تصریح بر این مطلب که تمامی شرایط یاد شده، موجب شده اند که بسیاری از خانوارهای عشایر استان به ویژه فرزندان آنها دیگر به کوچ روی رغبتی نداشته باشند و یکجانشین شوند، گفت: برخی از خانوارهای عشایر استان ساکن مناطق حاشیه شهرها و یا کلاته ها شده اند.

وی افزود: از آن جمله می توان به یکجانشینی آنان در حاشیه شهر خانلق در شهرستان شیروان، کلاته آذرسا و روستای محمد علی پهلوان در شهرستان بجنورد اشاره کرد.

غلامی با اشاره به اینکه تا به کنون در سطح استان مناطقی با هدف سکونت دائم عشایر البته با وضعیت کوچ روی دام ها جانمایی شده اند، بیان کرد: علاوه بر اینکه تعداد این مناطق جانمایی شده در استان کافی نبوده است حتی جانمایی شماری از این مناطق نیز به درستی انجام نشده اند.

وی گفت: از آن جمله می توان به منطقه هوشان در شهرستان مانه و سملقان اشاره کرد که به علت وجود گرمای منطقه و پوشش گیاهی ضعیف نتوانست بیش از 30 خانوار را جذب کند.

این مسئول همچنین به منطقه دوین در شهرستان شیروان و ایجاد سکونتگاه دائم عشایر در این مکان نیز اشاره و عنوان کرد: بخشی از قطعات زمین های این منطقه جانمایی شده به مالکیت اشخاصی غیر از قشر عشایر استان درآمد و این مسئله به علت فقدان نظارت ها رخ داد.

وی افزود: برخی دیگر از مناطق جانمایی شده نیز از خدمات آب، برق و گاز بهره مند نشدند.

غلامی تاکید کرد: سکونت عشایر در مناطق حاشیه شهرها و کلاته ها پیامدهای منفی اجتماعی را به دنبال خواهد داشت.

میان بندها و ایل راه های تصرف شده عشایر استان

علاوه بر این، مسئول سازمان بسیج عشایر سپاه جواد الائمه خراسان شمالی از تصرفات زمین های میان بند عشایر در مناطق قره میدان در شهرستان مانه و سملقان، تخته ارکان در شهرستان بجنورد و میان آباد در شهرستان اسفراین توسط دستگاه های اجرایی استان همچنین تصرف زمین های ایل راهی عشایر استان در مسیرهای خشتلی - کوه های پالیزان، شلمی، گلی داغ و کلاله توسط کشاورزان نیز انتقاد کرد.

وی گفت: این تصرفات اقامت موقت در زمان کوچ روی دام ها و حمل و نقل دام های عشایری از مبدا به مقصد ییلاقات و قشلاقگاه ها را بسیار محدود و سخت کرده است.

غلامی تصریح کرد: این تصرفات در شرایطی رخ داده است که نقشه های جانمایی این مناطق و ایل راه ها وجود داشته اند.

عشایر خراسان شمالی خواستار جدی اجرای ممیزی پروانه های قشلاقگاهی خود

مسئول سازمان بسیج عشایر سپاه جواد الائمه خراسان شمالی در ادامه از همکاری نکردن اداره کل منابع طبیعی استان گلستان در زمینه اجرایی نکردن ممیزی مراتع قشلاقگاه های عشایر استان خراسان شمالی در استان گلستان نیز گلایه کرد.

وی گفت: دامداران عشایر استان دارای پروانه چرای دام در قشلاقگاه های استان گرگان هستند.

غلامی افزود: این دامداران ممیزی مراتع و پروانه های چرای دام خود را در این قشلاقگاه خواستار هستند که وضعیت فعالیت دامپروری فرزندان مستقل شده آنان و انجام چرای دام آنها در این قشلاقگاه ها نیز مشخص شود.

وی خواستار شد: مسئولان اجرایی دو استان خراسان شمالی و گلستان باید این مسئله را نهایی و تعیین تکلیف کنند.

ترک تحصیل دختران عشایر به علت فقدان زیرساخت های آموزشی مورد نیاز

افزون بر این، مسئول سازمان بسیج عشایر سپاه جواد الائمه خراسان شمالی از وضعیت نامناسب مکان های آموزشی تحصیلی فرزندان عشایر در شرایط کوچ روی و ترک تحصیل دختران عشایر از دوره متوسط یک نیز گلایه کرد و گفت: علاوه بر اینکه وضعیت فیزیکی مکان های آموزشی تحصیلی فرزندان عشایر استان بهبود پیدا نکرده همچنین خوابگاه شبانه روزی برای اقامت و تحصیل فرزندان عشایر استان نیز احداث نشده است.

غلامی خاطرنشان کرد: وضعیت ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به عشایر کوچ رو و وضعیت سلامت آب شرب برای عشایر استان اصلا مناسب نیست.

وی گفت: این در حالی است که امسال (پس از گذشت دو سال) جلسه شورای عشایر استان با حضور رییس امور عشایری کشور و استاندار خراسان شمالی برگزار شد که در این جلسه تصمیمات بابت جانمایی مناطق جدید برای اسکان دائم عشایر و بهبود بخشی به وضعیت ایل راه ها و دیگر خدمات عمرانی مورد نیاز این قشر اتخاذ شدند که تا به کنون هیچ اثری از تحقق اجرای این مصوبات را مشاهده نکرده ایم.

مسئول سازمان بسیج عشایر سپاه جواد الائمه خراسان شمالی در خاتمه با تاکید بر این نکته که در حال حاضر قشر عشایری استان در وضعیت بحرانی به سر می برد، تصریح کرد: ادامه حیات دامپروری و زندگی عشایر استان به حمایت های دولتی و مسئولان اجرایی استان نیازمند است.

انتهای پیام / سمانه قهرمانی

حیات دامپروری عشایر خراسان شمالی در سراشیبی سقوط / کوچ از دل مراتع به حاشیه شهرها 2
حیات دامپروری عشایر خراسان شمالی در سراشیبی سقوط / کوچ از دل مراتع به حاشیه شهرها 3