یک‌شنبه 30 دی 1403

خبر فوری درباره سهمیه بنزین اسفند / کارت های سوخت امشب شارژ می شود؟

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
خبر فوری درباره سهمیه بنزین اسفند / کارت های سوخت امشب شارژ می شود؟

طرح فعلی سهمیه‌بندی بنزین از ساعت صفر روز جمعه، 24 آبان‌ماه سال 1398 بر اساس مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه، برای همه وسائل نقلیه بنزین‌سوز آغاز شد.

در روز سه شنبه، یکم اسفندماه، ساعت صفر بامداد، سهمیه بنزین 60 لیتر برای خودروهای شخصی در کارت‌های هوشمند سوخت شخصی برای ماه بهمن شارژ می‌شود.

در آخرین ماه سال 1402، میزان 60 لیتر سهمیه بنزین ماهانه به کارت‌های هوشمند سوخت شخصی واریز می‌شود، همچنین سهمیه سوخت خودروهای عمومی و خدماتی مطابق جدول سهمیه طرح مدیریت مصرف سوخت واریز خواهد شد.

طرح فعلی سهمیه‌بندی بنزین از ساعت صفر روز جمعه، 24 آبان‌ماه سال 1398 بر اساس مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه، برای همه وسائل نقلیه بنزین‌سوز آغاز شد.

ذخیره سهمیه بنزین 1500 تومانی که تا پیش از این، 9 ماه و به میزان حداکثر 540 لیتر بود، از این پس به 6 ماه و حداکثر 360 لیتر کاهش یافت.

در این باره اینگونه اعلام شد که امکان ذخیره بنزین در کارت‌های سوخت در زمان کرونا، 6 ماه یعنی 360 لیتر بود که در آن زمان با توجه به کاهش مسافرت‌ها و عدم نگرانی برای ذخیره سهمیه سوخت، این زمان به 9 ماه افزایش پیدا کرده بود، اما اکنون ذخیره سهمیه بنزین 1500 تومانی که تا پیش از این، 9 ماه و به میزان حداکثر 540 لیتر بود، به 6 ماه و حداکثر 360 لیتر کاهش یافته است.

این مساله بدین معنا است که امکان ذخیره سهمیه‌های بنزین 1500 تومانی در کارت‌های سوخت بیش از 360 لیتر وجود ندارد و اگر کارت سوختی، به این میزان سهمیه بنزین داشته باشد، در ماه‌های آتی سهمیه جدید دریافت نخواهد کرد. همچنین سهمیه بنزین 3000 تومانی در کارت‌های سوخت شخصی از 150 لیتر به 100 لیتر کاهش یافت.

مصرف بنزین یکی از مسایلی است که باید به آن توجه داشت، چرا که در برهه‌ای از زمان مصرف بنزین در زمستان کاهش پیدا می‌کرد و با فرا رسیدن نوروز مصرف بنزین افزایش پیدا می‌کرد، اما یکی دو سال است که چنین رویه‌ای وجود ندارد و مصرف در تابستان و زمستان تفاوتی ندارد و تنها در ابتدای بهار مصرف بنزین سر به فلک می‌کشد به طوریکه در بهار امسال مصرف بنزین به 127 میلیون لیتر در روز رسید که برای تأمین بنزین مورد نیاز مجبور به واردات هم شدیم. اخیراً جلیل سالاری مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران گفته است: با احداث پالایشگاه‌های جدید و کیفی‌سازی پالایشگاه‌های موجود و انجام اقدام‌های لازم در زمینه بهینه‌سازی مصرف انرژی و اجرای طرح‌های توسعه‌ای در شرکت‌های پالایشی می‌توانیم به تولید روزانه 130 میلیون لیتر بنزین در کشور دست یابیم.

موضوعی که حتی رهبر انقلاب نیز در سخنانی از ناترازی و واردات بنزین گلایه داشتند و تصریح کردند «بعضی از مسائل کلان کشور هست که ما به کلان بودنِ آن مسائل توجه نداریم. مسئله‌ی سوخت همین‌جور؛ ما الان در مسئله‌ی سوخت، به معنای واقعی کلمه مشکل داریم. ما کشور تولیدکننده‌ی نفت، با این‌همه منابع زیرزمینی نفتی، بنزین وارد کنیم؟ این معنی دارد؟ معنایش همین است که ما در یک مسئله‌ی کلان دچار مشکلیم.

البته موضوع به همین جا ختم نمی‌شود، چرا که افزایش تولید هم نمی‌تواند پاسخ گوی نیاز مصرف کنندگان باشد و با افزایش تولید مصرف هم به همان تناسب افزایش پیدا می‌کند. ناترازی بنزین در حالی اتفاق افتاده است که ظرفیت پالایشی کشور در سال‌های اخیر افزوده شده است به طوری که رضا پدیدار عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی در رابطه با ناترازی بنزین گفت: سالانه 10 تا 12 درصد مصرف سوخت مایع است، اگر بخواهیم این میزان را هم در مصرف سوخت کشور محاسبه کنیم متوجه می‌شویم که در سال 1402 به نسبت 1401 روند افزایش مصرف بنزین را داشته‌ایم که مهمترین عامل آن کیفیت پایین خودروهای داخلی است، خودروهای خارجی در هر 100 کیلومتر 3 لیتر مصرف و خودروهای ایرانی 10 تا 12 لیتر مصرف دارند.

وی ادامه داد: به همین دلیل هم بر ظرفیت پالایشگاه تبریز تهران و بندر عباس افزوده شد. رشد مصرف بنزین ما امسال پیش بینی شده بود که 6 و نیم درصد باشد ولی بر اساس مطالعه مرکز پژوهش‌های مجلس امسال 12 و نیم درصد رشد مصرف بنزین در سال جاری داشته‌ایم.