خروج مردم گرگان از بحران بیآبی / آب شرب گرگان همچنان وابسته به چاه
حسینی از اجرایی طرحهای آبرسانی و اتمام آن تا یکم تیر برای جبران کسری آب گرگان خبر داد که بر اساس آن بالغ بر 300 لیتر بر ثانیه کسری آب گرگان تامین خواهد شد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا و به نقل از گلستان ما؛ پس از خبر خوش استاندار گلستان در خصوص جبران 250 لیتر برثانیه کسری آب گرگان در اسفند ماه مقداری نگرانی مردم این شهر برای فصل تابستان کاسته شد اما قطعی آب در نقاط مختلف شهر گرگان پیش از رسیدن فصل تابستان این نگرانی را دوچندان کرد و باعث گلایههایی شد که مسئولان بار دیگر به وعدههای خود عمل نکردند. گرگان جزء دو مرکز استان کشور است که آب شرب آن از طریق چاهها تامین میشود و در سالهایی که بحران خشکسالی رو به رو میشویم موضوع تأمین آب به پاشنه آشیل برای رفاه و آسایش مردمان این شهر تبدیل میشود. همچنین عدم اقداماتی مثل طرح سازگاری با خشکسالی و یا ایجاد سدمیرداماد، فرسودگی 100 کیلومتری شبکه آب گرگان و عدم اعتبارات لازم باعث شده که مشکلات تأمین آب شرب گرگان روی هم انباشته شود به طوری که در تابستان سال گذشته برخی از محلات گرگان تجربه قطعی آب بیش از 14 ساعتی را داشتند.
تزریق اعتبار برای جبران کسری آب گرگان
در سفر رئیس جمهور به استان گلستان موضوع بحران آب گرگان مورد توجه قرار گرفت و اعتبارت خوبی برای حل این مشکلات به استان تزریق شد، حال مسئولان دیگر مشکل اعتباری را نمیتوانند بهانه کنند و باید در اقدام و عمل در برش کوتاه مدت و میان مدت مشکل کسری آب این شهر را برطرف کنند، البته تأمین آب گرگان نباید به این اقدامات خلاصه شود و باید مسئولان سازکار لازم را برای تأمین آب شرب از سدهای استان، شیرینسازی آب دریا و آبهای لب شور داشته باشند.
چرا که قطعاً تأمین آب حتی در شهری مثل آق قلا از آبهای لب شور باعث میشود که وابستگی این شهر به منابع آبی گرگان کم شود و این مسأله نیز میتواند به تأمین آب گرگان کمک کند.
برای اینکه وضعیت بحران کم ابی گرگان و راهکارهای مسئولان را بررسی کنیم با سید محسن حسینی، مدیرعامل اب منطقهای استان گلستان گفتگو کردیم.
حسینی در خصوص تأمین آب شرب شهر گرگان میگوید: شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور طبق اساسنامه موظف است که آب شرب مردم را تأمین، توزیع و پساب آن را تصفیه کند و در برخی از محدود استانها شرکت آب و فاضلاب از نظر کارشناسی قدرت کمتری دارد از ظرفیت آب منطقهای نیز از استفاده میشود که استان گلستان یکی از این استانها به شمار میرود و آب منطقهای استان 6 طرح آبرسانی را در این استان پیگیری میکند.
مدیرعامل آب منطقهای استان گلستان ادامه داد: براساس طرحهایی تعریف شده برای تأمین آب شرب گرگان بنا بود 76 حلقه چاه حفر شود که هشت مورد آن باقی مانده است و علت آنکه این طرح تکمیل نشده بود مشکلات در حوزه تأمین اعتبارات است.
حسینی بیان کرد: در طی 5 سال متوسط سالی 20 میلیارد تومان اعتبار برای اجرایی این طرحها در نظر گرفته میشد که از این میزان تنها 12 میلیارد تومان اختصاص مییافتد و با این اعتبار کار چندانی نمیتوانستیم پیش ببریم.
وی افزود: از شهریور سال 99 که مسئولیت آب منطقهای استان را برعهده گرفتم طرح آبرسانی را با جدید پیگیری کردیم، حفر هر حلقه چاه با تجهیز به پنج میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، وزارت نیرو و شرکت مهندی آب را متقاعد مردیم که در سال 1400 این اعتبار را افزایش دهند و در سفر رئیس جمهور این مهم رقم خورد و اعتبار 20 میلیارد تومانی به 200 میلیارد تومان افزایش یافت.
این مقام مسئول بیان کرد: همچنین از سوی نهاد ریاست جمهوری در 28 اسفند 200 میلیارد تومان اعتبار به استان گلستان تخصیص یافت و این میزان اعتبار برای اجرای طرحهای آبرسانی و تجهیز و حفر هشت چاه مشکلی نخواهیم داشت.
برنامه ریزی برای تامین 550 لیتر برثانیه کسری آب گرگان
حسینی یادآور شد: برای آبرسانی به گرگان دو حلقه چاه را حفر کردیم و دو حلقه چاه دیگر حفر شده بود را تجهیز کردیم و عملیات اجراییایستگاه پمپاژ نیز به اتمام رسید و همه این کارها به خاطر آن است که در تابستان مشکل برنخوریم و بتوانیم با این اقدامات 80 تا 90 لیتر برثانیه کسری آب گرگان را تأمین کنیم.
وی افزود: براساس ارزیابی شرکت آب و فاضلاب استان گلستان 450 لیتر برثانیه در زمان پیک مصرف در تأمین آب گرگان با مشکل رو به رو هستیم و با اعتباراتی که در اختیار داشتیم نزدیک به 100 لیتر برثانیه میتوانیم به ظرفیت آب گرگان بیفزاید و همچنین آب و فاضلاب استان نیز درصدد هستیم که از بخش کشاورزی نیز 150 لیتر بر ثانیه آب خریداری کنیم. این مقام مسئول بیان کرد: این اقدامات ما باعث جبران 350 لیتر برثانیه کسری آب گرگان میشود و تنها 100 لیتر بر ثانیه کسری آب خواهیم داشت و با اقداماتی که شرکت آب و فاضلاب در حوزه تأمین آب انجام میدهدامیدواریم بتوانیم این میزان را کاهش دهیم ولی قطعاً با چنین برنامهای قطعی آب در گرگان از بیش از 10 ساعت به دو تا سه ساعت خواهد رسید.
حسینی تأکید کرد: در روزهای گذشته با شرکتهای حفار جلسه برگزار کردیم تا انتهای هفته همه شرکتهای حفار برای حفر هشت حلقه چاه تأمینکننده آب گرگان مستقر میشود و در تلاش هستیم تا یکم تیرماه همه این چاهها وارد مدار شود.
وی افزود: علاوه بر این مسائل کار بزرگ دیگری که در دست اقدام داریم بحث ایجاد مخزن 20 هزار لیتر مکعبی است که تا انتهای اردیبهشت ماه وارد مدار میشود و در زمانی که پیک مصرف آب کاهش مییابد آب در این مخزن ذخیره خواهد شد و این مسأله هم میتواند به بحران کم آبی گرگان کمک کند.
مدیرعامل آب منطقهای استان گلستان بیان کرد: میزان ظرفیت چاههایی که حفر میکنیم از خط انتقال بیشتر است و لذا خط انتقال 12 کیلومتری را نیز شروع کردیم که 6 کیلومتر آن در سنوات گذشته انجام شده بود ولی به دلیل عدم تخصیص اعتبارات متوقف شده بود از هفته آینده این پروژه از سر گرفته میشود تا ظرفیت پمپاژ آب را بالا ببریم.
حسینی بیان کرد: به دلیل افزایش جمعیت عنوان میشود که کسری آب گرگان به 550 لیتر بر ثانیه رسیده وامید آن را داریم که در صورتی آب و فاضلاب با اجرای طرحهای خود بتواند 100 لیتر برثانیه کسری آب گرگان را جبران کند و از سویی با کشاورزان برای تأمین بخشی از کمبود آب شرب قرارداد منعقد شود و همچنین تأمین 300 لیتر برثانیه کسری اب گرگان با اجرایی طرحهای آبرسانی موضوع کسری آب شرب در گرگان برطرف شود.
انتهای پیام /