خطر انقراض در کمین سمندر ها
سمندر ها از گونه های آبی می باشند که هر ساله در ایام عید توسط افراد سودجو به فروش میرسد و این اقدام موجب تخریب محیط زیست میشود.
طی سالهای اخیر برخی از سودجویان با فروش سمندر، لاکپشت، ماهی های مهاجم و سایر گونه های نامتعارف اقدام به تخریب محیط زیست می کنند.
مردم پس از خرید این گونه ها و نگهداری آنها پس از مدتی اقدام به رها سازی آنها در طبیعت می کنند، که همین امر موجب آسیب به گونه یا سایر گونه های محیط می شود.
برای نمونه رها سازی لاکپشت گوش قرمز یا ماهی های قرمز در رودخانه ها باعث مرگ سایر گونه ها می شود، به دلیل اینکه این گونه ها غیر بومی بوده و اقدام به آسیب به محیط می کنند، سمندر هم از دسته گونه هایی است که به دلیل آبزی بودن و داشتن رنگ های مختلف در بدن مورد توجه سودجویان قرار گرفته و از شهر های مختلف برای فروش در بازار شب عید شکار میشود.
انواع سمندر
سمندر دریاچه ارومیه
این سمندر ها در آبگیرهای کوچک سایه دار با جریان آب و زیر سنگ های تخت یا دیواره های صخره ای یا رودهای های بدون پوشش گیاهی زندگی می کنند.
سمندر کردستان
این سمندر معمولا در رودخانه های دائمی یا نهر های کوچک با پوشش تشمک، پده گردو و بلوط زندگی می کنند، ظاهرا این گونه در زیستگاه تیپ خود یعنی غار قوری قلعه منقرض شده است، از عوامل اسلی تهدید چشمه ها به سوی کشتزار ها است، خشکسالی و همچنین آلوده شدن آب ها با علف کش ها، کود های شیمیایی، آفت کش ها و پساب های انسانی نیز درایت قضیه دخیل هستند.
سمندر لرستان
این سمندر معمولا در دره های جنگلی باز بلوط و بنه زیست می کند، این گونه معمولا قسمت های کوچک و آرام تر چشمه را انتخاب می کند، که صید بی رویه آنها توسط مردم بومی و مسافران برای فروش آنها به عنوان حیوان خانگی باعث شده در معرض خطر انقراض قرار بگیرند.
سمندر آتشین
این سمندر خشکی در استان کردستان و قسمت های جنوب آذربایجان غربی یا در جنگل های خشک با پوشش کم دیده می شود.
سمندر تاج دار
این سمندر در استان های گیلان، مازندران و اردبیل یافت می شود، و در جمعیت های منزوی و در آبگیر ها یا دریاچه های کوچک ایزوله شده زندگی می کند، گونه نر سمندر تاج دار در فصل زاد آوری در ناحیه ستون مهره ها تاج در می آورد که این تاج پس از اتمام دوران تولید مثل جذب می گردد.
باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی محیط زیست