یک‌شنبه 4 آذر 1403

خون شما رنگین تر از خون ماست

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
خون شما رنگین تر از خون ماست

اینروزها بهبود یافتگان از بیماری کووید 19 در نگاه دیگران آدم های خاصی محسوب می شوند، شاید برای اینکه کرونا که محصول پذیرش ویروس کووید 19 در بدن ماست، اینروزها به نزدیک ترین و البته پنهان ترین تهدید برایمان تبدیل شده است و کسانی که با این ویروس دست و پنجه نرم کرده و پیروز بازگشته اند برایمان آدم های جالب توجهی شده اند، یا در واقع شاید از آنجاکه تا به حال به یک عامل مرگ آور تا این حد...

پای در دل ها و خاطرات شان می نشینیم و سعی می کنیم میزان درد و رنجی را که در جدال با این ویروس تحمل کرده اند، بشنویم شاید می خواهیم بدانیم اگر با کرونا تنها ماندیم، می توانیم شکنجه اش را تحمل کرده و در دنیای زندگان بمانیم؟ یا اصلا این شکنجه چه شکلی است؟

اینروزها اما، این خاطرات و زنده بازگشتن از دایره مرگ کرونا تنها عامل جذابیت بهبودیافتگان از کرونا نیستند، آنها گنجی را با خود دارند که احتمال زیادی دارد بتواند روند بهبود مبتلایان به این بیماری را تسریع کرده و بار بر دوش آنان و کادر درمان را کم کند، گنجی به نام "پلاسما" و همین گنج است که خون آنان را از خون بقیه رنگین تر می کند.

پلاسما بزرگترین قسمت خون شماست، یعنی بیش از نیمی از محتوای کلی خون شما را تشکیل می دهد. این ماده بخش زردرنگی از خون و محتوی آب، نمک و آنزیم ها و... است.

یک متخصص بیماری های عفونی می گوید "وقتی ویروس وارد بدن می شود، سیستم های ایمنی مختلف در مقابل آن واکنش نشان می دهند که از جمله آنها سیستم هومورال یا خونی است که علیه ویروس، آنتی بادی می سازد. حقیقتا اینکه این آنتی بادی چقدر می تواند علیه ویروس موثر باشد، هنوز مشخص نیست، اما مطالعاتی در دنیا انجام شده که می گوید، ممکن است این آنتی بادی بتواند جلوی پیشرفت بیماری را بگیرد و در مقابله با ویروس کرونا موثر باشد، اما به چه میزان موثر هست، هنوز ثابت نشده است.

مطالعات مفیدی در ایران و کشورهای دیگر بوده و بر این اساس می گویند افرادی که قبلا به کرونا مبتلا شده و در بدنشان آنتی بادی هایی از نوع IGm و بویژه IGg تولید شده، این آنتی بادی ها را به صورت آماده در گردش خونشان تا مدتی دارند، بنابراین می توان پلاسمای خون این افراد را دریافت کرده و آنتی بادی موجود در آن را برای کسی که تازه دچار بیماری می شود، استفاده کنیم.

بین ورود ویروس تا ساخته شدن آنتی بادی علیه آن مدت زمانی طول می کشد که با کمک پلاسما درمانی این زمان را کوتاه تر کرده و آنتی بادی فردی که قبلا مبتلا شده را در اختیار بیمار جدیدی که هنوز به اندازه کافی آنتی بادی در بدنش تولید نشده است، می گذاریم".

بر اساس آنچه گفته شد، پلاسما اینروزها ماده بسیار ارزشمندی است که می تواند جان هایی را از مرگ برهاند، اما متاسفانه به نظر می رسد که میزان اهدای پلاسما توسط بهبود یافتگان آنگونه که انتظار می رفت، نیست.

دکتر حریرچی سوم شهریورماه در نشست خبری گفته است: ذخایر خونی کشور در وضعیت مناسبی قرار دارد، اما باید افزایش یابد. در برآوردهای قبلی ما تصور می کردیم حدود 10 درصد بهبودیافتگان کرونا، اقدام به اهدای پلاسما کنند. اما اکنون تنها 2 درصد از این بهبود یافتگان پلاسما اهدا کرده اند. در تسریع و تسهیل فرایند اهدای خون واهدای پلاسما سازمان انتقال خون سامانه نوبت دهی اینترنتی نیز برقرار کرده است.

البته "فاطمه مهدویانی" مدیرکل انتقال خون استان مرکزی در گفت‌وگو با ایسنا، از استقبال خوب بهبودیافتگان از کرونا در این استان در خصوص اهدای پلاسمای خونشان می گوید.

وی در این‌باره اظهار کرد: پس از تایید اثربخشی پلاسمای خون بیماران بهبودیافته در درمان بیماران مبتلا، عملیات دریافت پلاسمای این افراد از نیمه اردیبهشت ماه سال 1399 در انتقال خون استان مرکزی آغاز شد.

وی با بیان اینکه خوشبختانه روزانه بین دو تا سه نفر برای اهدای پلاسما به مراکز انتقال خون مراجعه می‌کنند، افزود: بیماران 28 روز پس از بهبودی کامل می‌توانند پلاسمای خون خود را اهدا کنند.

مهدویانی تصریح کرد: پلاسمای خون این بیماران حاوی پادتنی است که برای بهبود بیماران کرونایی بستری در بیمارستان اثربخش است و بیماران بهبود یافته می‌توانند در شرایطی همچون شرایط اهدای خون، 500 سی سی از پلاسمای خون خود را اهدا کنند.

وی با اشاره به اینکه پس از دریافت پلاسما، مابقی اجزای خون به بدن اهداکننده بازمی‌گردد، گفت: بیماران می‌توانند با مدارک مربوط به بیماری مانند آزمایش کرونا، سی تی اسکن یا سابقه بستری در بیمارستان که نشانگر ابتلای آنها به بیماری و بهبود یافتن آنهاست، به مراکز انتقال خون استان مراجعه و پلاسمای خود را اهدا کنند.

مدیرکل انتقال خون استان مرکزی اضافه کرد: از نیمه اردیبهشت ماه امسال تاکنون 168 نفر برای اهدا مراجعه کرده‌اند که از این تعداد 125 نفر موفق به اهدای پلاسما شده‌اند، در واقع این افراد به 125 بیمار کووید 19 بستری در بیمارستان کمک کرده‌اند.

بر اساس این گزارش، اهدای پلاسمای شاید راه درمان بیماری کرونا نباشد، اما می تواند موتور کمکی برای بدن مبتلایان به این بیماری در جریان مبارزه با ویروس تازه از راه رسیده باشد و حالا که محرم است و ایام سوگواری اسطوره ایثار، بد نیست که بهبودیافتگان از بیماری کرونا که مشمول لطف خداوند متعال شده و سلامت خود را باز یافته اند، ایثار کرده و به شکرانه سلامتی نسبت به اهدای پلاسمای خون خود اقدام کنند، شاید با اینکار آنها، سایه پدر یا مادری بر سر فرزندان بماند یا ترس از دست دادن فرزند از دل های پدران و مادرانی که فرزند مبتلا به کرونا دارند، دور شود.

البته دو شرط برای استفاده از پلاسما جهت درمان بیماران کرونایی وجود دارد؛ نخست اینکه فرد اهداکننده پلاسما حتما به کرونا مبتلا شده باشد و شرط دوم این است که سطح آنتی بادی خونش به حد قابل قبولی رسیده باشد و اینطور نیست که در خون همه بهبودیافتگان آنتی بادی خوبی موجود باشد.

ولی در مجموع، با توجه به اینکه نذر خون در کشور ما بویژه در ایام محرم و صفر، کار تازه ای نیست و نذر پلاسما هم می تواند در همین محدوده تعریف شود، پس شاید بد نباشد که بهبودیافتگان از این بیماری، این نذر را در برنامه خود قرار دهند و به نوعی با اهدای عضو خود به دیگران جان تازه ببخشند، به قول دکتر حریرچی، محرم امسال زمان مناسبی برای اهدای خون و بویژه اهدای پلاسماست.

انتهای پیام