داروی خارجی باکیفیتتر از داروی ایرانی است؟
رئیس دوازدهمین همایش داروسازی بالینی ایران درباره تفاوت کیفیت داروهای برند خارجی و ایرانی توضیح داد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حسین خلیلی امروز در نشست خبری دوازدهمین همایش داروسازی بالینی ایران در پاسخ به سؤال خبرنگار تسنیم مبنی بر این که "آیا داروهای ایرانی به اندازه داروهای برند خارجی کیفیت و اثربخشی دارند؟" اظهار کرد: بیش از 95 درصد داروهای موجود در کشور در داخل ایران فرموله میشوند. بخشی از مواد اولیه این داروها در داخل کشور تولید و بخشی نیز وارد کشور میشوند. این موضوع که مواد اولیه وارد میشود مختص ایران نیست؛ برای مثال 70 درصد مواد اولیه دارویی در کشوری مانند آمریکا نیز از هند و چین وارد این کشور میشود زیرا تولید برخی مواد اولیه صرفه اقتصادی ندارد و واردات آن به صرفهتر است.
وی افزود: در مورد داروها، بازهای برای میزان اثربخشی و کیفیت تعریف میشود؛ برای مثال گفته میشود که اگر یک دارو بالای 97 درصد ایمنی و اثربخشی داشته باشد قابل قبول است؛ بنابراین ممکن است یک دارو 98 درصد و یک دارو 99 درصد اثربخشی داشته باشد اما همین یک درصد اختلاف در ماده مؤثره یا خلوص، ممکن است روی بروز عوارض ناشی از مصرف دارو تأثیرگذار باشد یعنی عوارض را کمتر یا بیشتر کند.
وی ادامه داد: ممکن است عوارض یک داروی ایرانی کمتر یا بیشتر از یک داروی برند خارجی باشد و این موضوع بین داروهای مختلف متفاوت است اما آنچه اهمیت دارد این است که دارو ایمن و اثربخش باشد.
رئیس دوازدهمین همایش داروسازی بالینی ایران گفت: تمام داروهایی که مجوز سازمان غذا و دارو را دریافت میکنند از نظر ایمنی و اثربخشی در بازه مورد قبول برای فارماکوپههای جهان است و اینطور نیست که در بازه استاندارد ایمنی و اثربخشی نباشد.
خطر بروز "کمبودهای دارویی" در خردادماه / گلایه فعالان صنعت دارو از قیمتگذاری دستوریوی با بیان این که گاهاً شاهد توصیه پزشکان به بیماران برای مصرف برند خاص داروهای خارجی هستیم، بیان کرد: این موضوع که داروی برند حتماً باید مورد استفاده قرار بگیرد پایه علمی ندارد؛ البته گاهاً در ایران نیز مانند همه کشورهای جهان ممکن است شاهد این مسئله باشیم که برخی داروها عارضه خاصی ایجاد کنند که در این صورت این داروها ریکال (جمعآوری از سطح عرضه) میشوند. در حال حاضر بیش از 90 درصد درمان بیماران در بیمارستانها با استفاده از داروی ایرانی انجام میشود و بنابراین میتوان گفت استفاده از داروهای ایرانی برای بیماران عمدتاً مشکلساز نبوده است.
رئیس دوازدهمین همایش داروسازی بالینی ایران در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار تسنیم مبنی بر اینکه "آیا مواد اولیه داروها از نظر کیفیت و خلوص، درجهبندی دارند و این تصور که ممکن است برخی مواد اولیه درجه پایین وارد کشور شوند؛ واقعیت دارد؟" خاطرنشان کرد: اگر تفاوتی در رتبهبندی خلوص مواد اولیه دارویی وجود داشته باشد باز هم همه این مواد اولیه که وارد میشوند، در بازه استاندارد قرار دارند و تفاوت در برخی داروها ممکن است به این دلیل باشد که یک دارو از مواد اولیهای ساخته شده باشد که کف استاندارد را دارد و یک داروی دیگر از بالاترین حد بازه استاندارد برخوردار باشد.
خلیلی ادامه داد: برای اطمینان از مواد اولیه مصرفی در تولید داروها، پس از اخذ مجوز تولید دارو و در روند تولید، بازرسان سازمان غذا و دارو به صورت دورهای از خط تولید داروها نمونهبرداری و پایش مداوم را انجام میدهند.