پنج‌شنبه 27 دی 1403

دار چهل رنگ منبع درآمد زنان کردستانی / فرش بافی در زادگاه فرش‌های نفیس به کام دلالان است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
دار چهل رنگ منبع درآمد زنان کردستانی / فرش بافی در زادگاه فرش‌های نفیس به کام دلالان است

یکی از هنرهای که کمتر به صنعت آن توجه شده، فرش دستبافت است در حالیکه بانوان کردستانی از قدیم الایام به فرشبافی مشهور بودند و وجود تخته فرش های نفیس در منازل داخل و خارج مصداق بارز شهرت جهانی این هنر ماندگار است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کُردتودی، برخی از جوانان بعد از اتمام دوران دانشگاه کار کردن را فقط در پشت میز نشینی می بینند و به دلیل عدم آگاهی از بازار کار از کسب مهارت در دوران های مختلف تحصیلی عقب مانده اند.

اما کافی است کمر همت را ببندید و با گذر از تفکر پشت میز نشینی با تلاش و پشتکار به آرزوهای خود جامه عمل بپوشانید.

فرش بافی یکی از هنرهای قدیمی در دیار بیجار گروس است که از قدمت خاصی برخوردار است، فرش بیجار را از دیرباز به عنوان سفیر فرهنگی بام ایران می شناختند که متاسفانه کم کم مورد بی توجهی قرار گرفته است.

دستان هنرمندش به سرعت تمام گره ها را یک به یک، شانه به شانه هم از رنگ های متعدد می نشاند و بارها و بارها، گره در گره بر این تار و پود می نشاند تا نقشی از خیال که از ذهن بر می آید و با دیدنش بر دل می نشیند، بر دار قالی نمایان شود.

فرش بیجار به علت استحکام بالا و عمر 300 ساله به فرش آهنین معروفیت پیدا کرده است اما طی سالیان اخیر به علت کپی برداری کشورهای هند و چین و... از طرح های ایرانی و عدم مقابله با آنها سهم فرش ایرانی از صادرات غیر نفتی از 40 درصد به 5درصد کاهش یافته است.

بیجار قطب قالی بافی کردستان است

شهرستان بیجار مرکز منطقه ای به نام گروس است، قالیبافی در این منطقه از قدمتی طولانی برخوردار بوده و قالی بیجار و گروس بعنوان یکی از سبک های شاخص قالی در ایران شناخته می شود، در بحبوحه ی جنگ جهانی دوم به علت تغییر سلیقه ی بازار، قالیبافان بیجاری به بافت قالی های ظریف باف روی آوردند و قالی های ظریف و نفیس این منطقه را خلق کردند.

در حال حاضر تعداد 28 کارگاه قالیبافی در شهرستان بیجار فعال و 2 هزار و 500 نفر نیز در این عرصه شاغل هستند، حدود 90 خانوار از این طریق امرار معاش می کنند و درآمد ماهانه 2 میلیون تومان برای هر فرد شاغل در این عرصه وجود دارد.

به علت استحکام بالا و عمر 300 ساله به فرش آهنین معروفیت پیدا کرده است و سالانه 2 هزار متر مربع قالی دستباف در بیجار بافته می شود که به کشورهای آلمان، هلند، انگلیس و آمریکا صادر می شود.

متاسفانه طی سالیان اخیر به علت کپی برداری کشورهای هند و چین و... از طرح های ایرانی و عدم مقابله با انها سهم فرش ایرانی از صادرات غیر نفتی از 40 درصد به 5درصد کاهش یافته است.

مردان و زنانی که با هنر دستان خود طرحی بینظیر خلق میکنند و به این شکل با انگشتان خود به نخ بیجان، جان دوبارهای میبخشند تا با گره زدن بر

دار قالی نقشی از عشق و هنر خلق کنند این روزها از کپی برداری ها و وضعیت نابسامان این حوزه گلایه ها دارند و مردان و زنان بافنده به امید روزی هستند که شاید طرحهایی که با رنج و مشقت بافتهاند به میزان و ارزش واقعی به فروش برسد.

کپی برداری چین و هند بازار فرش ایران را کساد کرده است

نسرین خدابنده لو جوانترین طراح فرش بیجار در گفتگو با خبرگار کردتودی اظهار داشت: فرش بیجار که به فرش آهنین معروف است، زمانی زینت بخش کاخ ها و منازل اعیان نشین ایران و خارج از کشور بوده و از شهرت جهانی برخوردار بوده است. اما متاسفانه در حال حاضر بعلت عدم حمایت از بافندگان که به نوعی هنرمند هستند و رکن اصلی صنعت فرش بافی محسوب می شوند و عدم پرداخت دستمزد مناسب، فرش بیجار رو به فراموشی است.

وی افزود: در شهرستان بیجار که مهد فرش آهنین است قشر بافنده نگاهی سطح پایین به بافت دارند، در حالیکه صنعت فرش بافی در تاریخ، فرهنگ، اشتغال و در درجات بالاتر یعنی فاز صادرات، ارز آوری و افزایش تولید ناخالص ملی نقش مهمی ایفا می نماید.

جوانترین طراح فرش بیجار گفت: طراحی، نقشه خوب و بافت عالی وجه تمایز فرش بیجار است و مهم ترین مسئله ای که در صنعت فرش بافی باید به آن توجه شود علاوه بر سودآوری، حفظ جایگاه بافنده بعنوان رکن اصلی فرش بافی است، باید مسئولان شهرستان بیجار بتوانند با تدبیرهای خودشان زمینه انتقال این هنر اصیل بیجاری را به آیندگان فراهم نمایند.

خدابنده لو خطاب به مسوولان بیان داشت: بهتر است ادارات با تولید کنندگان هم افزایی داشته باشند و از آنها حمایت کنند نه اینکه با گذاشتن قانون های دست و پا گیر موجب دلسردی تولید کننده شوند.

نگرانی فرش بافان بیجار از دستمزد پایین

یکی دیگر از بانوان فرش باف بیجاری در گفتگو با خبرنگار کردتودی با بیان اینکه فرش بیجار زمانی زینت بخش کاخ ها و منازل اعیان نشین ایران و خارج از کشور بوده و از شهرت جهانی برخوردار بوده است، اعلام کرد: متاسفانه در حال حاضر بعلت عدم حمایت از بافندگان که به نوعی هنرمند هستند و رکن اصلی صنعت فرش بافی محسوب می شوند و عدم پرداخت دستمزد مناسب، فرش بیجار رو به فراموشی است.

وی تصریح کرد: در شهرستان بیجار که مهد فرش آهنین است قشر بافنده نگاهی سطح پایین به بافت دارند، در حالیکه صنعت فرش بافی در تاریخ، فرهنگ، اشتغال و در درجات بالاتر یعنی فاز صادرات، ارز آوری و افزایش تولید ناخالص ملی نقش مهمی ایفا می نماید.

این بافنده بیجاری با تاکید بر اینکه طراحی، نقشه خوب و بافت عالی وجه تمایز فرش بیجار است، بیان داشت: مهم ترین مسئله ای که در صنعت فرش بافی باید به آن توجه شود علاوه بر سودآوری، حفظ جایگاه بافنده بعنوان رکن اصلی فرش بافی است.

این بانو بیجاری یادآور شد: باید مسئولان شهرستان بیجار بتوانند با تدبیرهای خودشان زمینه انتقال این هنر اصیل بیجاری را به آیندگان فراهم نمایند.

قانون های دست و پا گیر رمق تولید کننده را می گیرد

یکی از تولید کنندگان فرش بیجار در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه استحکام فرش بیجار موجب رونق آن در بازارهای داخلی و خارجی شده است، گفت: در حال حاضر تقاضای بازار خارجی بسیار است و با توجه به کمبود بافنده تولید به اندازه تقاضا مورد نظر نیست.

وی ادامه داد: متاسفانه در زمانی که استارت کار تولیدی زده می شود، سر و کله تمامی ادارات پیدا می شود و هر کدام برای پیشرفت کار خودشان سنگ بزرگی در راه تولید کننده ایجاد می کنند تا این سنگ ها به سدی بزرگ تبدیل می شود که رمق تولید کننده را می گیرد.

این تولید کننده بیجاری تاکید کرد: بهتر است ادارات با تولید کنندگان هم افزایی داشته باشند و از آنها حمایت کنند نه اینکه با گذاشتن قانون های دست و پا گیر موجب دلسردی تولید کننده شوند.

جبارنیا با بیان اینکه درآمد ناکافی و گران بودن مصالح موجب کاهش بافندگان در شهرستان بیجار شده است، افزود: اگر مصالح فرش به صورت یارانه ای به تولید کنندگان داده شود ما می توانیم تفاوت قیمت را به دستمزد بافندگان اضافه کنیم که موجب افرایش تعداد بافندگان می شود.

60 هزار بافنده فرش در کردستان مشغول فعالیت هستند

رحیمی مسئول سازمان اداره فرش دست بافت سازمان صنعت معدن وتجارت استان کردستان با اشاره به فعالیت 36 کارگاه قالیبافی متمرکز و 124 کارگاه غیرمتمرکز تصریح کرد: هم‌اکنون حدود 60 هزار بافنده فعال در سطح استان بصورت میانگین سالانه 160 هزار فرش در کردستان تولید می‌کنند.

وی با اشاره به مشکل بیمه فرشبافان گفت: در حال حاضر 15هزار نفر از مزایای بیمه قالیبافی استفاده می کنند بیمه تقریباً 13 هزار نفر نیز قطع شده است و این در حالی است که قریب به 35 هزار نفر دیگر در انتظار بیمه قالی بافی به سر می برند و این بدین معنا است که شاید بیمه به علت کمبود مالی نمی‌تواند تمام قالیبافان را تحت پوشش قرار بدهد.

رحیمی در پاسخ سوال خبرنگار کُردتودی، در مورد علت قطع کردن بیمه تعدادی از قالی بافان عنوان کرد: سازمان تامین اجتماعی با راستی آزمایی دراین حوزه مشغول به کار نبودن تعدادی از فرش بافان و همچنین ناتوانی در اثبات کردن شغل فرش بافی را دلیل این امر نامید.

وی در راستای توسعه فرش دست بافت در بازارهای جهانی به ثبت ملی دو برند سنه و بیجار در سازمان جهانی مالکیت فکری وای پو اشاره کرد و افزود: سازمان صنعت معدن و تجارت با ایجاد دوره های آموزشی، دادن مجوز، رصد کردن و اعطای وام توانسته در حمایت از این صنعت و ارتقای توان مالی در بخش خصوصی کمک شایانی به این صنعت کرده باشد.

انتهای پیام /

دار چهل رنگ منبع درآمد زنان کردستانی / فرش بافی در زادگاه فرش‌های نفیس به کام دلالان است 2
دار چهل رنگ منبع درآمد زنان کردستانی / فرش بافی در زادگاه فرش‌های نفیس به کام دلالان است 3
دار چهل رنگ منبع درآمد زنان کردستانی / فرش بافی در زادگاه فرش‌های نفیس به کام دلالان است 4
دار چهل رنگ منبع درآمد زنان کردستانی / فرش بافی در زادگاه فرش‌های نفیس به کام دلالان است 5
دار چهل رنگ منبع درآمد زنان کردستانی / فرش بافی در زادگاه فرش‌های نفیس به کام دلالان است 6