دانشگاهی موثر است که باری از دوش جامعه بردارد
تهران - ایرنا - رییس سابق دانشگاه الزهرا ضمن تاکید بر ساختن دانشگاهی آینده نگر، منعطف و جامعه محور تاکید کرد: دانشگاه هنگامی موثر است که باری از دوش کشور بردارد و در ثروت آفرینی از دانش و فناوری و رفع معضلات اجتماعی سرآمد باشد.
به گزارش خبرنگار گروه آموزش ایرنا، دکتر مهناز ملانظری عصرچهارشنبه در آئین تودیع و معارفه ریاست دانشگاه الزهراء تهران که با حضور وزیر علوم، همراه بود، گفت: در طول این سال ها حضور من، تغییرات در آموزش عالی کشور به قدری سریع بوده است که همه ما عمیقا این تغییرات را درک کرده ایم اما دانشگاه ها به اندازه این تغییرات متحول نشده اند.
وی با عذرخواهی از ارائه نکردن گزارش عملکرد دوران کاری خود به رسم معمول آیین تودیع و معارفه ها گفت:ما به جای اینکه بگوییم چه کرده ایم باید بگوییم چه نکرده ایم، چراکه ما بعنوان یک دانشگاهی باید با آینده نگر به پیش رو بنگریم.
وی در ادامه با تاکید براینکه، در حال حاضر دنیا به سرعت در حال تغییر است و دانشگاه ها نیز به سرعت در حال تغیر و تحول و تغییر در نقش خود هستند گفت: نیاز ذینفعان ما مرتب و به سرعت در حال تغییر است و تا ما خود را با یک نیاز هماهنگ می کنیم و هنوز آن را برآورده نکرده ایم نیاز بعدی می رسد.
ملانظری اظهارکرد: دانشگاه ها به دنبال این هستند که این نیازها را به نحو موثر برآورده کنند و انتظار دولت این است که این نیازها ازجمله تربیت سرمایه انسانی کارآمد و جامعه نیز توسعه پایدار و مسوولیت اجتماعی را از دانشگاه ها بعنوان سازمان های هوشمند و دانایی محور انتظار دارد.
وی افزود: اما واقعیت این است که دانشگاه ها با سرعت تغییرات در دنیا حرکت نمی کنند و هنوز ما در توجیه عده ای از همکاران در تمام دانشگاه برای بحث انتقال از عصر آموزشی به عصر پژهشی هستیم چه برسد به عصرهای بعدی که امروز از آن صحبت می شود.
رییس سابق دانشگاه الزهرا ضمن تاکید بر ساختن دانشگاه هایی آینده نگر گفت: ما باید دانشگاهی بسیازیم که آینده نگر باشد و با شرایط انعطاف پذیر باشد و جامعه محور باشد و باری از دوش کشور موثر باشد و در ثروت آفرینی از دانش و فناوری سرآمد باشد و در حال معضلات اجتماعی به کمک پژوهش های اصیل مشاوره های کارساز و نه بی نتیجه بدهد.
وی گفت: ضمن اینکه آموخته های حاصل از پژوهش های تک تک اساتید باید باعث تقویت توانمندی های دانشجویان و اساتید شود.
ملانظری با بیان اینکه، رشد فزاینده علوم بیش از گذشته است افزود: این رشد شتابان مستلزم یادگیری سریع و روز آمدی رشته های تحصیلی و مباحث تحصیلی وحرکت همگام با دانش رایج در کشورهای پیشرفته است و همکاری های بین اللمی می تواند انعنطاف و قدرت روزامدی دانشگاه ها را تسهیل و میسر کند.
وی با بیان اینکه، دانشگاه و آموزش عالی بعد از پاندمی کرونا جهانی تر شده اند، افزود: این بدان معنی است که دانشجویان دنیا حق انتخاب دانشگاه در سراسر دنیا پیدا کرده اند.
رییس سابق دانشگاه الزهرا با بیان اینکه، شدت رقابت در جذب دانشجویان در دنیا بسیار زیاد شده است گفت: سرعت رفتن دانشجویان ما به قدری افزایش یافته است که دانشجویان تاب نیم روز زمان تا آمدن رییس برای امضاء یک دانش نامه را ندارند و این همان نگاهی است که در رقابت های جهانی دانشجو انتخاب می کند.
ملانظری ضمن تاکید بر اهمیت برند سازی و رتبه بندی دانشگاه که به اعتقاد وی در دنیای امروز اهمیت آن فزونی یافته است، بیان کرد: امروز تکنولوژی های هوشمند و رسانه های اجتماعی صنعت آموزش عالی را دگرگون کرده است، به گونه ای که امکان عرضه خدمات آموزشی به اقشضار مختلف در اقصی نقاط دنیا را تسهیل کرده است و به همین دلیل هوشمندی و تحول دیجیتال فرصتی برای دانشگاه ها و ارتقاء چابکی فرآیندهای سازمانی است که بایستی مد نظر قرار گیرد.
وی با بیان اینکه، دانشجویان انتظا ر دارند به سرعت جذب بازار کار شوند تا بتوانند به رشد حرفه ای خود ادامه دهند، گفت: این امر مستلزم تغییر رشته ها و محتوا و شیوه های تدریس است که موجب تقویت شایستگی دانش آموختگان شود.
رییس سابق دانشگاه الزهرا افزود: لذا نحوه تدریس بایستی با نحوه اندیشیدن و تجربه کردن همراه باشد و قوه تفکر را باید در دانشجویان تقویت و آنها را در معرض تمرین آموخته ها و تجربه دنیای واقعی قرار دهیم.
وی اضافه کرد: همه اینها گویای این مطلب است که مستلزم تحول بنیادین در دانشگاهها هستیم و آماده کردن دانشگاه ها برای ورود به دنیای جدید و متحول و آینده ای که خیلی هم دور نیست و همین حالا نیز تغییراتی را بسیاری در اطراف خود حس می کنیم و البته آینده ای نه چندان دوری که بسیاری از مشاغل امروزی حذف خواهد شد و مشاغلی جدیدی جای آنها را خواهد گرفت که به طور طبیعی به مهارت ها و توانمندی ها و آموزش های جدید نیازمند است.
ملانظری اضافه کرد: اما متاسفانه همه ما با فکر گذشته برای آینده تصمیم گیری می کنیم، لذا در این دنیای به سرعت در حال تغییر، دانشگاه الزهرا که چشم انداز خود را به عنوان برترین دانشگاه تک جنسیتی دنیا تدوین کرده است نیازمند تلاش مضاعف برای بکاربستن ایده های خلاقانه خود و جلب مشارکت تمام اساتید و کارکنان پرتلاش است.
وی همچنین اظهارکرد: همه اقدامات انجام شده در طول سال های گذشته به همراه تیم پرتلاش، تقویت نگاه برای تصمیم گیری نه برای امروز بلکه برای فردای کشور بوده است.
ملانظری گفت: ما در طول این سال ها تلاش کردیم با شناخت تغییرات محیط و همسو با تغییرات دنیا، برنامه راهبردی پنج ساله دوم دانشگاه الزهرا را برای سال 1398تا افق 1404 تدوین کنیم و واقعیت این است که همه تلاش ما این بوده است که بتوانیم تصویر دانشگاه الزهرا را که در نگاه عده ای بعنوان مدرسه دخترانه ای بزرگ بوده است اصلاح کنیم و بگوییم که دانشگاه الزهرا دانشگاهی بزرگ در استانداردهای بزرگ است.
در تاریخ 7 مهر ماه جاری وزیر علوم، دکتر فریده حق بین را به عنوان سرپرست دانشگاه الزهرا منصوب کرد.
از جمله سوابق فریده حق بین که استاد تمام رشته زبان شناسی دانشگاه الزهرا نیز هست می توان به عضویت در صندوق حمایت از پژوهشگران کارگروه علوم انسانی معاونت علوم و فناوری ریاست جمهوری (سال 1390-1393)، معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه الزهرا (س) 1390- -1394)، عضو کارگروه علوم انسانی کمیسیون نشریات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (از سال 1391 تا کنون)، رئیس کمیته برنامه ریزی درسی و گسترش رشته زبانشناسی وزارت علوم تحقیقات و فناوری (از سال 1394 تاکنون)، عضو شورای نظارت و پایش عملکرد دانشگاه الزهرا (س) (از سال 1392 تا کنون)، نماینده رئیس دانشگاه در کمیسیون ماده 33 آیین نامه استخدامی کشور (از سال 1392 تاکنون)، عضو کارگروه زبان شناسی تدوین نقشه جامع علمی کشور (از سال 1387 تاکنون)، اشاره کرد.
*س_برچسبها_س*