دانشگاه علوم پزشکی مشهد: میزان مصرف دخانیات در گروه سنی 13 تا 15 سال 13درصد رشد داشته است
فرشید وفا، مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد: میزان مصرف دخانیات در گروه سنی 13 تا 15 سال 13 درصد رشد داشته است و متأسفانه این عدد در نوجوانان دختر با افزایش 133درصدی همراه بوده است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: افزایش میزان مصرف دخانیات در بانوان نگرانکننده است، موضوعی که در امر باروری و فرزندآوری خطرناک است.
به گزارش تسنیم، سیدجواد حسینی امروز در نشست خبری هفته ملی بدون دخانیات، اظهار داشت: از 4 تا 10 خرداد به نام هفته ملی بدون دخانیات نامگذاری شده است و معتقدیم که با توجه به روند افزایشی در میزان و کاهش سن مصرف دخانیات نیازمند آگاهسازی بیش از پیش با همکاری اصحاب رسانه هستیم.
وی تصریح کرد: برنامههای امسال با شعار جهانی «مردم به غذا نیاز دارند و نه دخانیات» و شعار ملی حفظ سلامت مردم با ممنوعیت جامع تبلیغات دخانیات اجرا میشود و معتقدیم که باید بیش از پیش روی قوانین حامی سلامت کار شود.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه هنرمندان یکی از الگوهای جامعه هستند و باید از ظرفیت آنان در حوزههای مختلف از جمله حوزه اجتناب از مصرف سیگار و دخانیات بهخوبی استفاده شود، خاطرنشان کرد: در سالیان اخیر و پس از گذشت سالهای طولانی شاهد سیگار کشیدن هنرمندان در سریالها و فیلمهای سینما و تلویزیون هستیم که متأسفانه به الگویی منفی تبدیل شده است.
حسینی اضافه کرد: در این ایام که بیش از پیش بر موضوع نرخ باروری، فرزندآوری و جوانی جمعیت تأکید داریم باید کنار آن به آسیبهای دخانیات که تهدیدکننده سلامت باروری، نوزاد و جوانی جمعیت هم است، اشاره کنیم، موضوع بسیار مهمی که کمتر مورد توجه واقع شده است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: 6 راهبرد کلیدی برگرفتهشده از مفاد کنوانسیون mpower شامل پایش وضعیت شیوع مصرف دخانیات، حفاظت از افراد در برابر تماس با دود محیطی دخانیات، کمک به افراد برای ترک دخانیات، هشدار در مورد خطرات مصرف دخانیات، اجرای ممنوعیت جامع تبلیغ و افزایش مالیات دخانیات بوده و در کشور ما در 5 مورد اول اقدامات بسیار خوبی انجام شده است، اما در مورد آخر متأسفانه در زمره ضعیفترین کشورها قرار گرفتهایم.
وی با ذکر این نکته که بهطور متوسط هر فرد هفتهای 110 هزار تومان بابت مصرف دخانیات هزینه میکند، تأکید کرد: این رقم کم آسیبهای زیادی بههمراه دارد و میتوان این بودجه را در جای مناسبتتر هزینه کرد تا با یک تصمیم اشتباه برای خودمان و دیگران مشکل ایجاد نکنیم و هزینههای چندین برابر آن تحمیل نشود.
حسینی خاطرنشان کرد: همچنین دغدغه دیگر در بحث افزایش میزان مصرف دخانیات در بانوان است که این موضوع در امر باروری و فرزندآوری خطرناک است و باید تمامی گروههای جامعه از جمله بانوان در سنین فرزندآوری به این موضوع بسیار مهم توجه داشته باشند.
خراسانرضوی در رتبه دوم کشور در بحث میزان مصرف مواد دخانی قرار دارد
ناصر امینی، مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز کرد: برنامههای پیشنهادی در حوزه دخانیات به وزارتخانه ارسال شده است و برنامه جامع آن به تمامی نقاط کشور ابلاغ میشود.
وی اضافه کرد: استعمال دخانیات یک عامل خطر برای چندین عامل اصلی مرگومیر در جهان از جمله سرطان ریه و دیگر سرطانها و بیماریهای قلبی و تنفسی بوده است و سالانه 50 تا 55 هزار نفر در سطح کشور بهعلت استعمال دخانیات جان خود را از دست میدهند که میتوان با گفتن نه به سیگار و دخانیات از این نوع مرگها جلوگیری کرد.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که درصد افراد بالای 18 سال مصرفکننده روزانه در کشور از 10.08 به 9.33 و در استان از 7.5 به 7.76 رسیده و میانگین کلی 8.5 درصد بوده است، تأکید کرد: مصرف سیگار در کشور از 14.5 به 19.44 و در استان از 14 به 26.6 رسیده است و متأسفانه کاهش سن مصرف و افزایش میزان مصرف بانوان را داشتیم که بسیار نگرانکننده است.
امینی افزود: خراسان رضوی رتبه دوم کشور را در بحث میزان مصرف مواد دخانی دارد و در مصرف سیگار در رتبه بیستودوم قرار دارد.
وی با تأکید بر اینکه "امروزه یافتههای علوم پزشکی بهخوبی عوارض ناسالم استفاده از مواد دخانی را شناسایی کرده است"، گفت: عوارض مصرف دخانیات در ابتلای مصرفکنندگان به انواع بیماریها بهویژه بیماریهای دستگاه تنفسی دیده شده است و باید بگوییم که یکی از مواد تشکیل دهنده دخانیات نیکوتین است که بهطور مستقیم بر مغز اثر میگذارد و تأثیراتش نیز در ثانیه آشکار میشود.
میزان مصرف دخانیات در گروه سنی 13 تا 15 سال 13درصد رشد داشته است
فرشید وفا، مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز بیان کرد: متأسفانه در گروه سنی پایینتر بهخصوص در دختران میزان مصرف دخانیات بهخصوص قلیان افزایش بیش از 100درصدی است.
وی اضافه کرد: میزان مصرف دخانیات در گروه سنی 13 تا 15 سال 13 درصد رشد داشته است و متأسفانه این عدد در نوجوانان دختر با افزایش 133درصدی همراه بوده است.
مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن اشاره به انجام بازدیدهای مستمر در حوزه دخانیات، تصریح کرد: در سال گذشته 22 هزار و 848 بازدید از سوپرمارکت، هاپیرمارکت، خواربارفروشی در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد داشتیم که از این میزان 15 هزار و 330 مورد آن در شهر مشهد بوده است.
وفا تأکید کرد: در سال گذشته 278 واحد عرضه قلیان شناسایی شدند که 60 درصد آن در مشهد، 37 درصد در طرقبه شاندیز و 3 درصد در سایر شهرهای حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد بوده است؛ همچنین تعداد اماکن غیرمجاز پلمبشده در سطح شهرهای تحت پوشش این دانشگاه 51 مورد بوده که 60 درصد آن در مشهد، 38 درصد دیگر در طرقبه شاندیز و 2 درصد مابقی در سایر شهرهای حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد بوده است.
وی اضافه کرد: در سال گذشته 4450 کیلوگرم تنباکو کشف و ضبط شد که ضمن برخورد با متخلفان، تمامی آنها معدومسازی شد.
رفتار والدین در دوری فرزند از مواد دخانی و آسیبزا حائز اهمیت است
در بخش دیگری از این نشست فاطمه کبیری، رئیس گروه پیشگیری و کاهش آسیب اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: 40 درصد افراد سیگاری اقدام به ترک میکنند، اما 30 درصد آنها پس از 2 روز بازمیگردند و وابستگی به دخانیات از مواد افیونی بیشتر است.
وی با بیان اینکه مصرف دخانیات هم اختلالات جسمانی دارد و هم اختلالات روانشناختی، خاطرنشان کرد: ما باید بر توسعه دسترسی به خدمات آموزشی و ادغام آن در نظام سلامت، راهاندازی خط تلفنی رایگان مشاوره دخانیات و دیگر ملزومات حوزه نه به دخانیات بیش از پیش کار کنیم.
رئیس گروه پیشگیری و کاهش آسیب اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ابراز اینکه "ما برنامههای ترک دخانیات و پیشگیری از مصرف آن را برای تمامی گروههای سنی بهخصوص نوجوانان داریم"، بیان کرد: همچنین معتقدیم که نوع رفتار والدین در بحث دخانیات در دوری فرزند از مواد دخانی و آسیبزا هم بسیار حائز اهمیت است، بهخصوص در محیط بیرون از خانه که با همسنوسالان خود در ارتباط هستند.
کبیری تأکید کرد: در تمامی مراکز جامع سلامت و خانهها و پایگاههای بهداشت در موضوع مصرف دخانیات کنار سایر موضوعات حوزه سلامت پرسشگری میشود و برای افراد مصرفکننده برنامه آموزشی و مشاورهای در مسیر ترک دخانیات داریم.
وی با بیان اینکه برنامههای توانمندسازی در حوزه نه به دخانیات و ترک آن در قالب 7 جلسه برگزار میشود، خاطرنشان کرد: ما 280 مرکز خدمات جامع سلامت داریم که مشاورههای نه به دخانیات و درمان دخانیات را دارند، ضمن اینکه کد 5 سامانه 4030 هم مشاوره تلفنی رایگان را همهروزه از ساعت 7 تا 15 دارد.
نکشیدن سیگار اصلیترین عامل در پیشگیری بسیاری از سرطانها بوده است
همچنین سودابه شهیدثالث، رئیس بیمارستان امید و عضو هیئت علمی گروه آنکولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز اظهار داشت: سالانه حدود 8 میلیون نفر بهدلیل مصرف دخانیات فوت میکنند که فوت بیش از 7 میلیون نفر آنان از طریق مصرف مستقیم است و مابقی کسانی که در معرض دود قرار گرفتند، بودند.
وی افزود: اصلیترین عامل پیشگیری از سرطان، نکشیدن سیگار بوده است، در دود سیگار بیش از 5 هزار ماده شیمیایی وجود دارد و این مواد آسیب جدی به DNA و کروموزومها میزنند و به ژنهای محافظتکننده در برابر سرطان آسیب میزنند و کنار آن مصرف الکل را هم همزمان با سیگار میبینیم که وضعیت بیماری را تشدید میکند.
رئیس بیمارستان امید در خصوص مهمترین سرطان های شایع که ارتباط مستقیم با مصرف دخانیات دارند، گفت: سرطانهای ریه، حلق، خون، بینی و سینوسها، حنجره، مری، پانکراس، تخمدان، رحم، دهانه رحم با مصرف سیگار و دخانیات ارتباط مستقیم دارند و هرچقدر تعداد روزهای مصرف سیگار بیشتر باشد به همان نسبت خطر ابتلا به سرطان افزایش مییابد.
شهیدثالث اضافه کرد: اگر مصرف دخانیات قطع شود روند درمان بهتر میشود و از تشدید بیماری جلوگیری میگردد و نباید بگوییم که "چون مصرف کردیم ادامه میدهیم، زیرا دیگر ترک آن منفعتی برایمان ندارد"، که این سخنی از اساس غلط است و ما داشتیم بسیاری از بیماران را که با ترک در مرحله، توانستند با موفقیت دوره درمان را طی نمایند.
وی با ذکر این نکته که از هر 5 مرگ بیماران سرطانی یکی از آنها مرتبط با سیگار و دخانیات بوده است، تأکید کرد: 90 درصد سرطان ریه و 83 درصد مرگهای ناشی از آن بر اثر مصرف سیگار و دخانیات است و خطر سرطان رحم در زنان سیگاری 60 درصد و خطر سرطان روده بزرگ در مردان مصرفکننده سیگار 70 درصد بوده است.
عضو هیئت علمی گروه آنکولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: خطر سرطان لب بیشتر در افراد مصرفکننده پیپ است و پس از آن نیز سرطان پوست بیشترین آسیبها را نمایان میکند؛ همچنین باید اشاره کنیم که خطر سرطان پانکراس در مردان 5 برابر و در زنان 6 برابر است و باید کنار دوری از انواع دخانیات، تغذیه مناسب داشته باشیم.
شهیدثالث اعلام کرد: مشهد پایلوت شهر بدون دخانیات است و با همکاری معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد و محققان و پژوهشگران این دانشگاه نگاه جدیدی به دستاوردهای دوری از آسیبهای دخانیات داریم.
تماشاخانه