دانشآموزان با نیازهای ویژه کاشان نیازمند توجه بیشتر
کاشان - ایرنا - شیوع ویروس کرونا در کشور منجمله در کاشان بسیاری از فعالیتها مانند آموزش را با دشواریهایی همراه کرده است و در این میان دانشآموزان با نیاز ویژه این شهرستان درگیر مشکلاتی دوچندان شدهاند که نیازمند توجه و تمهیداتی ویژه هستند.
به گزارش ایرنا، استان پنج میلیون نفری اصفهان با پنج هزار واحد آموزشی بیش از 900 هزار نفر دانشآموز دارد و در این میان 491 نفر دانشآموز با نیاز ویژه در شهرستان کاشان به تحصیل اشتغال دارند.
این دانشآموزان شامل 343 پسر و 148 دختر که در هشت باب پیش دبستانی، ابتدایی دوره اول و دوم، متوسطه اول و دوم و فنی و حرفهای تحصیل میکنند، در شرایط عادی مسائل گوناگونی دارند و با شیوع ویروس کرونا بر بار مشکلاتشان افزوده شده است.
مشکلات این قشر جنبههای گوناگونی دارد که نخستین مورد ارتباط با گروه همسالان است، چرا که بیشتر کودکان با نیاز ویژه به دلیل معلولیت و عدم جامعهپذیری از مزیت حضور در گروه دوستان بینصیب میمانند و در چنین شرایطی حضور در مدرسه برای آنها و خانوادههایشان راهی برای گذر از این چالش به شمار میآید اما در شرایط کرونایی تنهایی در خانه و رعایت بهداشت در محیط آموزشی خود به چالشی بزرگتر تبدیل شده است.
مساله شایان توجه دیگر اینکه با همهگیری کووید - 19 بسیاری از فعالیتهای آموزشی بر بستر فضای مجازی انتقال یافت و این امر بر مشکلات دانشآموزان با نیاز ویژه افزود؛ چرا که بسیاری از این کودکان فاقد توان مالی خرید لوازمی مانند تلفن همراه هوشمند و رایانه هستند یا توانایی استفاده از چنین ابزارهای پیچیده الکترونیکی را ندارند.
اینها سوای مشکلات شخصی و مالی دانشآموزان با نیاز ویژه است، چرا که بیشتر این کودکان در خانوادههایی کمبرخوردار چشم به جهان باز میکنند و والدین نیز به طور معمول مهارت ارتباطی چندانی هم برای آموزش و پرورش فرزندان درون محیط خانه ندارند.
دشواری آموزش دانشآموزان با نیاز ویژه زیر سایه کرونا
معاون آموزش ابتدایی اداره آموزش و پرورش شهرستان کاشان در این زمینه گفت: شیوع بیماری کووید 19، آموزش در مدرسههای دانشآموزان با نیاز ویژه (استثنایی) را بسیار سخت کرده است.
احمد عصمتی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: نگران این دانشآموزان هستیم زیرا هنگامی که بیماری کرونا نبود، کار کردن با آنها سختی خودش را داشت و هم اکنون که با بیماری کرونا دست و پنجه نرم میکنیم، این مشکلات بیشتر شده است.
وی با تاکید بر اینکه روزانه پس از جابهجایی دانشآموزان تمام سطوح در مدرسهها ضدعفونی میشود، افزود: آموزش و پرورش موظف است در مدرسه مواد ضدعفونی کننده در اختیار دانشآموزان بگذارد اما توجه بچهها به دستورالعملها نیازمند مراقبت است.
معاون آموزش ابتدایی اداره آموزش و پرورش کاشان اظهار داشت: دغدغه مدیران و معلمان بیشتر از والدین دانشآموزان با نیاز ویژه است، چون نگهداری و مراقبت از آنها بسیار سخت است.
وی اضافه کرد: با وجود اینکه به خانوادهها و مدیران این مهم بسیار تاکید شده است، در کنار تلاش زیاد نه مدیران و معلمان توانستهاند از دانشآموز به خوبی مراقبت کنند و نه خانوادهها رعایت کردهاند.
عصمتی مسوولیت حفظ جان تمام دانشآموزان را بسیار دشوار دانست و گفت: هر دانشآموز با نیاز ویژه به یک نفر مراقب احتیاج دارد که این مهم امکانپذیر نیست و با این وجود هیچ دانشآموزی نباید از تحصیل باز بماند.
وی دانشآموزان نیاز ویژه شهرستان کاشان را شامل کمتوان ذهنی، کمشنوایی، جسمی و حرکتی، نابینایی و اوتیسم برشمرد و گفت: بیشتر این دانشآموزان در دوره ابتدایی به تحصیل اشتغال دارند.
معاون آموزش ابتدایی اداره آموزش و پرورش کاشان ادامه داد: نگهداری برخی دانش آموزان با نیاز ویژه در مدرسه نیز سختی خودش را دارد اما برای یادگیری هرچه بهتر به خانوادهها تاکید شده است که آنها را به صورت انفرادی به مدرسه بیاورند تا ضمن رعایت کردن دستورالعملهای بهداشتی، فهم درسها نیز با توجه به کم بودن جمعیت برای آنها آسانتر باشد.
وی با اشاره به اینکه برخی دانشآموزان با نیاز ویژه دارای بیماری خاص هستند و دارو مصرف میکنند، تاکید کرد: صبر و حوصله داشتن، نیاز به محبت و به ویژه همکاری خانوادهها با مدرسه در آموزش این دانشآموزان بسیار موثر است اما اگر خانوادهها همکاری نکنند، آموزش آنها امکانپذیر نیست و انرژیهای مصرف شده به هدر میرود.
عصمتی یادآور شد: دانشآموزان با نیاز ویژه مانند سایر دانشآموزان نمیتوانند به تنهایی با تلفن همراه یا تبلت کار کنند و یک فرد مجرب باید آنها راهنمایی کند.
معاون آموزش ابتدایی اداره آموزش و پرورش کاشان با اشاره به اینکه دانشآموزان با نیاز ویژه در خانه نیز مانند سایر دانشآموزان از اعضای خانواده حرف شنوی ندارند، افزود: بیشتر دانشآموزان با نیاز ویژه از خانوادههایی با مشکلات زیاد از جمله مستضعف و دارای بیمار هستند که قدرت خرید تبلت یا گوشی تلفن همراه هم ندارند.
غفلت خیران از آموزش به هنگام
مدیر یک واحد آموزش دانشآموزان نیاز ویژه کاشان نیز در این زمینه به ایرنا گفت: 17 گروه از این دانشآموزان وجود دارد که نزدیک به یکسوم یا کمتر از 30 درصد دانشآموزان را شامل میشوند.
روحالله فتحقریب افزود: گروهی از این دانشآموزان در مدارس دانشآموزان با نیاز ویژه (استثنایی)، برخی در مدرسههای عادی به صورت تلفیقی با دیگر دانشآموزان و عدهای نیز در سایر مدرسهها بین دانشآموزان عادی درس میخوانند که در واقع مورد غفلت واقع شدند.
وی از برخی محرومیتها و معلولیتها به عنوان 2 عامل موثر در به وجود آمدن دانشآموزان با نیاز ویژه نام برد و بیان کرد: بچههای طلاق، بدسرپرست یا بیسرپرست هم جزو این 30 درصد به شمار میآیند.
مدیر مدرسه دانشآموزان با نیاز ویژه جواهر نیکبخت فین کاشان تصریح کرد: دانشآموزان کمشنوا، ناشنوا، کمبینا، نابینا، اوتیسم و جسمی و حرکتی در مدرسههای ویژه درس میخوانند و برخی نیز در مدرسههای تلفیقی دارای معلم راهنما به تدریس اشتغال دارند که معلمان، رابطان بین سازمان دانشآموزان استثنایی کشور و آنها هستند.
وی در مورد آموزش به این دانشآموزان در روزهای کرونایی تشریح کرد: سازمان دانشآموزان استثنایی کشور با برنامهریزی زمانبندی شده، کتابهای درسی را بین استانها تقسیم کرد و از معلمان خواست با تخصص ویژه در سه مرحله (تا پایان مرداد، آبان و دی) محتوای آنها را متناسب با دانشآموزان با نیاز ویژه تدریس و آماده کنند.
فتحقریب اظهار داشت: محتوای آموزش معلمان سراسر کشور پس از آماده شدن به تهران فرستاده میشود و پس از بررسی و تدوین به صورت لوح فشرده در اختیار معلمان قرار میگیرد تا به صورت یکپارچه برای همه دانشآموزان تدریس شود.
به گفته وی، شمار دانشآموزان با نیاز ویژه کم و کلاسها بر حسب پایه آموزشی و نوع معلولیتها زیر 11 نفر دانشآموز یعنی بین 3 تا 11 نفر است.
مدیر مدرسه دانشآموزان با نیاز ویژه جواهر نیکبخت فین کاشان گفت: خارج از موضوع بیماری کووید 19، آموزش دانشآموزان نیاز ویژه به صورت انفرادی است و در حال حاضر نیز که در دوران شیوع ویروس کرونا بسر میبریم، قرار شده است روزی سه نفر از دانشآموزان و به صورت انفرادی در کلاس حضور داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه برخی دانشآموزان با نیاز ویژه دارای مشکلات گفتار درمانی، کار درمانی (فیزیوتراپی) و تربیت شنیداری هستند، اظهار داشت: این دانشآموزان باید در سن خاصی برای برطرف کردن چنین مشکلاتی آموزشهای لازم را فرا بگیرند که اگر این مهم انجام نشود، مشکلات گریبانگیر و شریک عمر دانشآموز خواهد بود.
مدیر مدرسه دانشآموزان نیاز ویژه جواهر نیکبخت فین کاشان تصریح کرد: فرد خیر میتواند اگر امسال برای ساخت مدرسهای کمک نکرد، در سالهای آینده آن را انجام دهد اما ارایه خدمات گفتار درمانی و کار درمانی به دانشآموزان با نیاز ویژه باید به هنگام باشد، چون والدین آنها توان پرداخت این هزینهها را ندارند و مشکلات دانشآموزان مضاعف خواهد شد.
وی اظهار داشت: خیران برای آموزش دانشآموزان مدرسه میسازند اما وقتی آنها از این نکته بسیار مهم غافل هستند، هر اندازه هم که امکانات آموزشی زیاد باشد، موجب کاهش اعتماد به نفس دانشآموز، افت تحصیلی و در نتیجه خروج آنها از سیستم آموزشی میشود و این آموزش به هنگام که فرصت طلایی است، از بین میرود.
فتحقریب با اشاره به اینکه در چند سال گذشته افراد نیکوکار گامهای مهمی برای دانشآموزان با نیاز ویژه برداشتهاند، اقدام آنها را ستود و تاکید کرد: با این وجود باز هم خیلی از هزینهها بر دوش خانوادهها سنگینی میکند.
وی با تاکید بر اینکه آموزش برخط برای دانشآموزان با نیاز ویژه پاسخگو نیست، گفت: آموزش به دانشآموزان با نیاز ویژه تخصصی است و باید به صورت حضوری در مدرسه انجام شود و تنها راه آن آموزش انفرادی است.
مدیر مدرسه دانشآموزان نیاز ویژه جواهر نیکبخت فین کاشان نصب وسایل متناسب بازی ایمن برای دانشآموزان با نیاز ویژه در بوستانها را برای این قشر از جامعه خواستار شد.
وی در مورد رفت و آمد دانشآموزان با نیاز ویژه نیز تشریح کرد: استانداری یا شهرداری در برخی نقاط هزینه سرویس جابهجایی آنها را برعهده گرفتند اما در کاشان با تاسف هزینه سرویس به دانشآموزان با نیاز ویژه تحمیل شده است.
فتحقریب بیان کرد: دانشآموزان عادی برای تحصیل میتوانند به نزدیکترین مدرسه محل زندگی خود مراجعه کنند اما در مورد دانشآموزان با نیاز ویژه این گونه نیست؛ چون آنها باید در مدرسه ویژه درس بخوانند و در واقع این هزینه به خانوادهها تحمیل میشود.
در مجموع نزدیک به 65 هزار نفر دانشآموز در 372 باب مدرسه کاشان به تحصیل اشتغال دارند.
شهرستان کاشان با جمعیت افزون بر 368 هزار نفر، در فاصله نزدیک به 200 کیلومتری شمال اصفهان واقع شده است.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*