دانشنامه اسرای 8 سال دفاع مقدس با نام «ویکی آزادگان» منتشر میشود
به گزارش گروه کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، نشست معرفی ویکی آزادگان با حضور مجری طرح به همت موسسه فرهنگی هنری پیام آزادگان در غرفه مجمع ناشران دفاع مقدس در نمایشگاه کتاب 1402 برگزار شد.
میترا سمیعی، دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی و مجری طرح ویکی آزادگان اظهار کرد: ایده ویکی آزادگان توسط همکار ما که خود یک رزمنده بود داده شد. این کار تیرماه سال 1401 آغاز شد و گردآوری، ثبت و انتشار خاطرات، تاریخ و فرهنگ اسیران ایرانی در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران از جمله خاطرات و شرح حال روحانی مجاهد شهید سید علی اکبر ابوترابی از پایههای این منبع است.
وی افزود: برای حفظ خاطرات اسیران دفاع مقدس و دستیابی به اهداف این حوزه، طرح راهاندازی ویکی آزادگان به منظور حفظ و نشر آثار و ارزشهای اسارت و آزادگان در دستورکار قرار گرفت و در حال حاضر در فضای وب بسیاری از اطلاعات و خاطرات در اختیار عموم قرار میدهیم که با این روش نسل جوان را که هیچ اطلاعی از آزادگان ندارند با آنها آشنا کنیم.
دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی در خصوص نام «ویکی آزادگان» تصریح کرد: ابتدا قصد داشتیم اسم سایت و منبع ویکی اسارت باشد، اما اسم آن بار منفی داشت. به همین دلیل ویکی آزادگان را انتخاب کردیم. برای این منظور از خرداد سال گذشته جلسات متعددی داشتیم و نهایتا به این نتیجه رسیدیم.
سمیعی در خصوص اهداف «ویکی آزادگان» گفت: هدفاصلی طراحی و راهاندازی این وبسایت، حفظ و نشر آثار و ارزشهای اسارت و آزادگان است. همچنین نگهداری و ذخیره آثار و ارزشهای اسارت و آزادگان در قالب ویکی با رویکرد فراگیر و با استفاده از فناوری ویکی مدیا، ایجاد یک مرجع تخصصی، فراگیر، قابلاعتماد، روزآمد و قابلدسترسیی برای آثار و ارزشهای مرتبطبا اسارت و آزادگان از جمله اهداف فرعی این طرح بوده است.
وی ادامه داد: دیگر اهداف فرعی راهاندازی ویکی آزادگان تأمین دسترسی آسان و سریع به اطلاعات، دانش، اسناد و آثار مرتبط با اسارت و آزادگان، در فضای ویکی و اعتباربخشی به روایتها، اطلاعات و محتوای مرتبط با اسارت و آزادگان و حجتالاسلام والمسلمین سیدعلی اکبر ابوترابی و پیشگیری از خطر تحریف و انحراف در این حوزه بوده است.
دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به دستهبندی اطلاعات در ویکی آزادگان تصریح کرد: در ویکی، دستهبندی بر اساس اردوگاه بود. هر اردوگاه یک فلسفه دارد و رده اصلی اردوگاهها هستند. همچنین قصد داریم در برنامهای که در روز ورود آزادگان برای اسرا برگزار میشود، اطلاعات جدیدی از اردوگاهها به دست بیاوریم.
وی در خصوص نحوه جمعآوری اطلاعات گفت: هسته اولیه ویکی آزادگان «دانشنامه آزادگان» و نگاره نگاشت و کتابشناسی اسارت است که محتواهای آنها در سامانه ویکی آزادگان بارگذاری شد. همچنین تدوین بقیه مطالب توسط جامعه آزادگان شامل آزادگان و بستگان درجه یک آنها شامل والدین، همسر، فرزندان و نسلبعدی آنها و همچنین کارگزاران امور اسرا و آزادگان (در دوران اسارت و پس از آزادی)، با رعایت و نظارت اعضای ناظر بر صحت و راستی آزمایی محتوا و استناد انجام میشود.
سمیعی با اشاره به گروههای فعال در ویکی آزادگان اظهار کرد: مدیران محتوایی و اجرایی گروههای ارزیاب، بررسی کنندگان مقالات و مطالب بارگذاری شده از منظر صحت اطلاعات ویکی نگارها یا ویکیسازها (افرادی که مطالب بارگذاری شده را در قالب ویکی ساخته و در سامانه بارگذاری میکنند)، مدیران آموزشی برای آموزش ویکی نگاری و رفع اشکال ویکی نگارها گروههای فعال ویکی آزادگان هستند.
وی در خصوص نظارت بر محتوای ویکی آزادگان گفت: بر محتوای ویکی اسارت نظارت میشود، بنابراین منبعی معتبر برای معرفی آثار مرتبط با آزادگان و اعتبار بخشی به روایت ها، اطلاعات و محتوای مرتبط با اسارت و آزادگان و حجت الاسلام و المسلمین سید علی اکبر ابوترابی و پیشگیری از خطر تحریف و انحراف به شمار میرود.
دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی اضافه کرد: هر آزاده یا فرد وابسته به آزاده میتواند در این فضا مطلب بنویسد، اما انتشار و بارگذاری آن در صفحه اصلی ویکی منوط به تأیید مدیران و ارزیابی توسط گروه ویراستاران است، در ویکی آزادگان به کاربران اجازه داده میشود که در مشارکت و همافزایی نوشتن مطالب و یا اظهار نظر در مورد مطالب، خاطرهها، مقالات بعد از تایید ارزیابان، کمک کنند.
وی ادامه داد: بخش اطلاعات سایت بر اساس روزشمار مرتب شدهاست. بر این اساس هر ماه یک ابرپیوند است که به صفحه جامع دیگری متصل خواهد شد که در آن مجددا پیوندهایی برای صفحات هر روز وجود دارد. در هر روز اطلاعات مربوط به هر اردوگاه نوشته شده که بر اساس مقالات و کتابهای موجود است.
سمیعی در خصوص زمان رونمایی ویکی آزدگان گفت: 26 مرداد سال جاری در مراسمی ویکی آزادگان به صورت رسمی رونمایی خواهد شد. همچنین اسرای اهل قلم باید همکاری کنند و نیاز است این افراد با ویکی آزادگان همکاری داشته باشند.
گفتنیاست سی و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «آینده خواندنی است» 20 تا 30 اردیبهشتماه در مصلای امام خمینی(ره) و همزمان بهصورت مجازی در ketab.ir برگزار میشود.
پایان پیام /