دبیرکل سابق حزب کارگزاران: کروبی پشیمان شده اما موسوی برانداز است / روایت یک فعال گروهکی از خالصسازی در جبهه اصلاحات!
کرباسچی: کروبی همیشه تاکید دارد که باید از راههای مسالمتآمیز تحول و تغییر و اصلاحات را ایجاد کنیم و به دنبال براندازی و بههمریختن و ویرانگری کشور نیست!
سرویس سیاست مشرق -در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز یکشنبه 12 شهریور در حالی چاپ و منتشر شد که آخرین تحولات سیاسی درباره برجام؛ ماجرای خالص سازی در جبهه اصلاحات و پشت پرده پیام شیخ فتنه در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
مهدی کروبی به کنگره حزب اعتماد ملی پیامی داد و در آن انتقادات و راهکارهایی را مطرح کرد، این سخنان در میان روزنامههای اصلاحطلب تفاسیر متفاوتی داشته است، برخی آن را سانسور کردهاند. در این میان سخنان کرباسچی دبیرکل سابق حزب کارگزاران مورد توجه برخی روزنامهها قرار گرفته است.
روزنامه شرق به نقل از کرباسچی نوشته است:
دیدگاه آقای کروبی همیشه همین بوده و در همه این سالهایی که میگذرد، تغییری در دیدگاه ایشان ایجاد نشده است. ایشان با وجود همه مشکلاتی که طی 13 سال گذشته در حصر داشتند، اما اصولی را از ابتدا در کار سیاسی خود در نظر داشتند که این بیانیه نیز مبتنی بر همان اصول مطرح شده است. درباره تغییر و تحولات، البته به غیر از کسانی که راهحل مشکلات کشور را براندازی میدانند (منظور موسوی) کسانی که در داخل هستند هم به صورت مبهم از تعابیری مثل اصلاحات ساختاری سخن میگویند اما آقای کروبی اشکال را در مجریان قانون اساسی و مسئولینی که وظیفه خود را به درستی انجام نمیدهند میبیند و تاکید ایشان این است که اصول انقلاب و مواضعی که از زمان امام در پاریس و تهران شنیده شده و برآن تاکید داشته، اگر براساس همان موازین عمل شود، بسیاری از مشکلات حل و مسائل کشور سامان بهتری پیدا میکند. چراکه آقای کروبی معتقد است بسیاری از گرفتاریها ناشی از انحراف از شعارها و حرفهایی است که رهبر کبیر انقلاب در روزهای آغازین انقلاب گفته اند و متاسفانه الان بسیاری از آنها به فراموشی سپرده شده است.
روزنامه هممیهن نیز که تمایلات عاطفی رقیق به کروبی دارد در گزارش خود با عنوان «راه میانه یا میانه راه» درباره آخرین مواضع دبیر کل سابق حزب اعتماد ملی مینویسد:
طی ماههای اخیر بهویژه پس از اعتراضات در پی مرگ مهسا امینی و طرح موضوعات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی مبتلابه جامعه رهبران اصلاحطلب به بیان مواضع و نوع نگاه خود پرداختهاند. این اظهارنظرها در پی انتقادات بر رویهها و روندی که در مسیر کشورداری از سوی مسئولان در پی گرفته شد؛ بهعنوان راهکارهای پیشنهادی جریان اصلاحات به ساختار سیاسی مورد توجه و ارزیابی تحلیلگران قرار گرفت.
در ادامه این گزارش آمده است:
میرحسین موسوی و سیدمحمد خاتمی به مناسبت چهلوچهارمین سالگرد پیروزی انقلاب هر یک بیانیه مفصلی دادند؛ اگرچه به نظر میرسید موسوی در بیانیه خود به جمعبندی نهایی نرسیده اما بیانیه 15مادهای خاتمی با صحبتهای بعدیاش در نگاه بسیاری از چهرههای شاخص اصلاحطلب از جمله بهزاد نبوی «مانیفست اصلاحطلبی» بود. در همین زمان مقایسههایی میان بیانیههای این دو چهره اتفاق افتاد و حالا هم پیام اخیر مهدی کروبی از دو منظر قابل توجه است؛ هم از آن سو که او در جایگاه ترسیم تصویری از آینده و بیان راهکارها بوده است و هم از همین زاویه که قابلیت مقایسه را فراهم میکند.
روزنامه اعتماد نیز به استقبال خط جدایی اصلاحطلبان ساختاری (برانداز) با اصلاحطلبان میانهرو رفته و به نقل از سخنگوی حزب اعتماد نوشته است:
ما با لایههای مختلفی از مردم مواجه هستیم. بخشی از مردم از همهچیز عبور کردهاند و جز براندازی [به چیزی] فکر نمیکنند و ناامیدی دارند. بخش بزرگی از مردم هم در این اتفاقات دیدیم که سکوت کردند، خب بخشی از این سکوتکنندگانی که میتوانیم بگوییم 80 درصد مردم هستند، حداقل 40، 50 درصد به جریان اصلاحی امیدوار هستند، نه اصلاحطلبان بلکه جریان اصلاحی یعنی اتفاقی در کشور رخ دهد. بنابراین آن جماعت و این جمعیت اگر تغییر و تحولاتی در انتخابات اتفاق بیفتد و احساس کنند که رقابت وجود دارد و انتخابشان محدود نیست و چهرههایی توانمند هستند که میتوانند در انتخابات برای مردم تلاش کنند.
حامیان مهدی کروبی و برخی از اعضای حزب اعتماد ملی پس از پیام وی به کنگره ملی این حزب، ضمن برجسته سازی این پیام تلاش کردند تا از شکاف میان دیدگاه های کروبی با خاتمی و معتقدان به اصلاحات ساختاری رونمایی کنند. حامیان کروبی در این زمینه با تاکید بر انتقادات کروبی به نحوه حکمرانی کشور روش و منش مورد تاکید وی را مشی مشی مبارزه مسالمتآمیز و معطوف به اصلاحِ وضع موجود ارزیابی کرده و معتقدند کروبی با وجود همه مشکلاتی که طی 13 سال گذشته در حصر داشتند، اما اصولی را از ابتدا در کار سیاسی خود در نظر داشتند که پیام وی به کنگره ملی حزب اعتماد ملی نیز مبتنی بر همان اصول مطرح شده است.
درخواست شفافسازی از علی لاریجانی!
روزی که علی لاریجانی، رییس سابق مجلس شورای اسلامی از صفت خالصسازی استفاده کرد تا امروز نقدهای جالبی به آن شده است، بهنظر این صفت در طیف اصلاحطلب بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
روزنامه آرمان امروز به نقل از احمد زیدآبادی عضو سابق گروهک ملی - مذهبیها نوشته است:
من دوست دارم بدانم که نظرِ خودِ آقای لاریجانی در مورد تقسیمها پستها در کشور چیست؟ آیا نظرِ وی این است که عموم پستهای اجرایی و تقنینی و قضایی و نظامی و تخصصی و مدنی، بدون کوچکترین تبعیض اعتقادی و سیاسی و قومی براساس صلاحیت تک تک ایرانیان و بنا به میزان حمایت مردم از آنها توزیع شود و یا اینکه فقط دایره را قدری گشادهتر بگیرند تا شامل همراهان وی هم بشود؟ اگر نظر آقای لاریجانی مورد نخست است، به صراحت و بدون لکنت زبان آن را اعلام کنند تا او را در شمار سیاستورزان قائل به لزوم تسلط «نگاه ملی» به امر حکمرانی، تقسیمبندی کنیم، اما اگر نظرش مورد دوم است، در آن صورت باید گفت؛ آب در هاون میکوبد، زیرا با همان منطقی که وی دیگر ایرانیان را از حق مشارکتِ کامل سیاسی محروم میداند، "انقلابیهای کاسبکار" نیز با همین منطق، وی و همفکرانش را از دایره بیرون میدانند. وقتی اصل تبعیض به رسمیت شناخته شد، طبیعی است که حد یقف هم نداشته باشد و "خالصسازی" را به منتهی درجه خود برساند.»