جمعه 9 آذر 1403

درخواست تجدید قیمت گندم پیش از سال زراعی / شوک قیمتی مدیریت می شود؟

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
درخواست تجدید قیمت گندم پیش از سال زراعی / شوک قیمتی مدیریت می شود؟

مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران کشور گفت: دولت می تواند ما به تفاوت افزایش قیمت گندم را به عنوان یارانه پرداخت کند تا نه گندم کار و نه مصرف کننده متضرر نشوند.

مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران کشور گفت: دولت می تواند ما به تفاوت افزایش قیمت گندم را به عنوان یارانه پرداخت کند تا نه گندم کار و نه مصرف کننده متضرر نشوند.

به گزارشخبرنگار مهر، ابتدای سال زراعی هر محصول قیمت‌ها تعیین تکلیف می‌شوند اما امسال در حوزه گندم وضعیت متفاوت شده و گندم کاران پیش از شروع سال زراعی جدید (شهریور 1402) درخواست افزایش قیمت دارند. تعیین قیمت محصولات کشاورزی با شورای سیاست گذاری محصولات کشاورزی بوده که متشکل 9 عضو است؛ 4 عضو از نمایندگان تشکل‌های مختلف کشاورزی (بنیاد ملی گندم کاران، نظام مهندسی کشاورزی، نظام صنفی کشاورزی و اتحادیه تعاونی‌های روستایی و کشاورزی ایران)، 2 کشاورز خبره در محصولات مختلف کشاورزی و 3 عضو دولتی (سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی) و همچنین 2 نماینده از کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی به عنوان عضو ناظر (البته بدون حق رأی) حضور دارند.

علی قلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران کشور درباره چرایی افزایش قیمت گندم پیش از سال زراعی جدید به مهر گفت: سال زراعی 1402-1401 قیمت گندم 13 هزار تومان تعیین شد. 11.500 قیمت گندم بود که به اضافه 1500 یارانه دولت برای کود نرخ نهایی آن 13 هزار تومان اعلام شد.

وی افزود: در این مقطع زمانی قیمت دلار 23 هزار تومان بود در حالی که در کمتر از 6 ماه این عدد از 50 هزار تومان هم گذشت.

وی یادآور شد: متناسب با قیمت دلار محصولات مورد نیاز کشاورزی اعم از تجهیزات و ماشین آلات تا خدمات که به بخش کشاورزی ارائه می‌شود، افزایش یافت.

این فعال بخش گندم کشور عنوان کرد: عدم ثبات اقتصادی کشور سبب شده تا برای یک هفته هم نتوان قیمتی را تعیین کرد و تعیین نرخ برای یک سال اجحاف در حق کشاورز و گندم کاران است. از این رو با افزایش قیمت محصولات و خدمات مربوط به بخش کشاورزی انتقادها آغاز شد. بنابراین بهمن سال گذشته بنیاد ملی گندم کاران درخواست تجدید قیمت را به شورای سیاست گذاری محصولات کشور اعلام کرد.

ایمانی در ادامه سخنان خود گفت: به بهانه‌های مختلف رسیدگی به موضوع با تأخیر همراه شد که در نهایت بنیاد ملی گندم کاران طی نامه‌ای با رونوشت به کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، موضوع را به اطلاع ریاست جمهوری رساند. در ادامه کمیسیون کشاورزی تشکیل جلسه داد و اعضای بنیاد ملی گندم کاران به آنالیز قیمت‌ها پرداختند.

مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران کشور با اشاره به نتیجه بررسی‌های قیمتی، اظهار کرد: تحلیل شرایط بازار و قیمت محصولات و خدمات، نرخ تمام شده تولید گندم را 17 هزار تومان در هر کیلو اعلام کرد اما این قیمت مورد پذیرش واقع نشد و مبلغ 15 هزار تومان پیشنهاد شد.

وی گفت: این مبلغ در شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی به رأی گذاشته شد اما این مبلغ هم رأی نیاورد.

ایمانی بیان کرد: مذاکرات ادامه پیدا کرده و در جلسه دیروز شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی توافقاتی صورت گرفت. و در نهایت جلسه امروز مشخص می‌کند که بر سر مبلغ 17 هزار تومان توافق می‌شود یا این عدد کمتر خواهد بود.

شوک قیمتی چگونه مدیریت می‌شود؟

افزایش یکباره نرخ گندم از 13 به 17 هزار تومان شوک قیمتی به بازار مصرف خواهد بود. عضو بنیاد ملی گندم کاران در این باره اظهار کرد: نان با یارانه‌ای که دولت برای نانوایی‌ها در نظر گرفته است افزایش نخواهد یافت. برای سایر محصولاتی که مواد اولیه آن گندم است مانند رشته، ماکارانی، شیرینی و.... دولت می‌تواند ما به تفاوت افزایش قیمت را به عنوان یارانه پرداخت کند. به این ترتیب ممکن است قیمت نهایی عدد 15 هزار تومان باشد و دولت با در نظر گرفتن 1,500 تومان یارانه کود و سم و 2 هزار تومان جایزه تحویل برای کشاورز افزایش قیمت را مدیریت کند تا نه تولیدکننده و نه مصرف کننده هیچیک متضرر نشوند زیرا در حال حاضر کشت گندم بر اساس مبلغ 13 هزار تومان با توجه وضعیتی که محصولات مورد نیاز کشاورزی دارد، توجیه اقتصادی ندارد.