درگذشت مخزنالاسرار نفت ایران
حسینکاظمپوراردبیلی نماینده ایران در اوپک یا به عبارت دیگر صندوقچه اسرار فروش نفت ایران درگذشت. دوبار امکان مصاحبه با او را داشتم، بار اول پیش از برگزاری اجلاس کشورهای صادرکننده گاز بود و از بلندپروازیهایش برای تشکیل اوپکگازی میگفت که هر چند تشکیل شد اما اهداف مد نظر وی را محقق نکرد.
حسینکاظمپوراردبیلی نماینده ایران در اوپک یا به عبارت دیگر صندوقچه اسرار فروش نفت ایران درگذشت. دوبار امکان مصاحبه با او را داشتم، بار اول پیش از برگزاری اجلاس کشورهای صادرکننده گاز بود و از بلندپروازیهایش برای تشکیل اوپکگازی میگفت که هر چند تشکیل شد اما اهداف مد نظر وی را محقق نکرد باری دیگر روایت خاطرات و خطرات، صحنههای سینمایی و اعجاببرانگیزی از فروش نفت ایران در دوران جنگ، سربسته تعریف میکرد و میگفت زمانش برسد میگویم. نمیدانم نوشته است یا رازهایش را با خود برد،
مدافع قراردادهای بیعمتقابل در دولت خاتمی بود و در پاسخ به اعتراضات به نگارنده گفت:"18 سال به اسم مبارزه با استکبار به ارتجاع باج دادیم صدای کسی درنیامد"؛ اشاره اش به پارس جنوبی بود، میدان مشترک گازی میان ایران و قطر، میدانی که سالهای طولانی قطر تنها بهرهبرداری آن بود و در دولت خاتمی با سرمایهگذاری سنگینی با حضور شرکتهای داخلی و خارجی ایران دست به کار برداشت گاز از این میدان شد و همین امر سبب شد صداهای مخالف گوشخراش شود، میگفتند خوردید و بردید، کاظمپور با همان خونسردی همیشگیاش میگفت: میترسند عقبماندگی ما جبران شود و برداشتمان به قطر برسد.
او از انفجار هفتم تیر جان سالم به در برد، آن روز در قامت وزیر بازرگانی قرار بود گزارشی درباره تورم بدهد، دردی که هنوز اقتصاد ایران به آن دچار است. از وی به عنوان طراح شگردهای خاص فروش نفت در دوره جنگ یاد میشود. هر چند هنوز با گذشت 31 سال از پایان جنگ این شگردها اعلام نشده اما یادم هست یکی از شیوههای فروش را فروش نفت روی کشتی در آبهای آزاد اعلام میکرد
او با سنی کمتر از 30 سال وزیر بازرگانی شد و اگر دستور جلسه 7 تیر 60 تغییر نمیکرد، 39 سال باقی را فرصت زندگی نمییافت.
درست در روزهای اوج قیمت نفت، به دستور نوذری، وزیر وقت نفت درخواست بازنشستگی کرد و رفت. خودش درست چند روز پیش از ترک ساختمان وزارت نفت در طالقانی گفت: با نفت 6 دلاری آمدم و با نفت 126 دلاری میروم.
روزهای رفتنش همزمان بود با سر و صدای به پا شده زیر علم «مافیای نفتی» بحثی بی حاصل و ایتر در دولت نهم چرا که هیچ گاه اسامی مافیای نفتی از جیب هیچ کدام از مدعیان، حتی رییس جمهور وقت بیرون نیامد. در پاسخ به این سئوال که استعفای اجباریتان ربطی به موضوع مافیای نفتی دارد یا نه گفته بود: "من نمیتوانم در این باره اظهارنظر کنم. من که نمیتوانم بگویم جزو مافیا هستم یا نیستم. کسانی که چنین اتهاماتی مطرح میکنند باید روشن و شفاف از دلایل و اسناد آن یاد کنند. بهنظر من شما باید دنبال پاسخ این پرسش باشید که چه دلیلی متوجه این تغییر بوده ودیگرانی جز من باید پاسخ شما را بدهند. پس از ورود دوباره زنگنه به وزارت نفت، در سختترین شرایط تحریم نفتی وارد میدان شد. کاظمپور در زندگیاش هیچگاه ثبات نفتی را به چشم ندید، زمانی چشم از جهان فروبست که ایران برای دومین بار در دهه 90 شمسی با تحریمهای نفتی روبروست و این چنین شد که رازهای نفتی ایران با کاظمپور به خاک سپرده شد.
* روزنامهنگار
223223
کد خبر 1388893