سه‌شنبه 6 آذر 1403

در روزهای تعطیلی هنر، هنرمندان سرمایه‌شان را به بورس آوردند!

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
در روزهای تعطیلی هنر، هنرمندان سرمایه‌شان را به بورس آوردند!

گروهی از هنرمندان نیز همچون دیگر قشرها سرمایه‌هایشان را که در شرایط طبیعی هزینه خلق، خرید و فروش آثارشان می‌شد، بر مقطع به بازار سرمایه برده‌اند و سهامدار شرکت‌های مختلف شده‌اند. این هنرمندان با هدف حفظ ارزش دارایی‌شان در این روزها، هفته‌ها و ماه‌هایی که تورم به واسطه بی‌تدبیری در کنترل قیمت ارز لحظه به لحظه رو به فزونی می‌گذارد، وارد بورس شده‌اند.

تعطیلی عمده فعالیت‌های هنری و شکست محتوم تولید و عرضه آثار هنری همزمان با شیوع گسترده ویروس کرونا، منجر به تغییر رویکرد گروهی از اهالی هنر شد و شماری از هنرمندان سرمایه‌شان را در این مقطع در بورس برده‌اند تا با حفظ و یا ارتقای دارایی‌شان در این مقطع، توان اقتصادی‌شان را برای خلق آثار هنری در دوران پساکرونا حفظ کنند و یا ارتقا دهند؛ وضعیتی که نشان می‌دهد، بازار سرمایه تا چه حد در حال گسترش در میان اقشار مختلف است.

به گزارش «تابناک»؛ تعطیلات گسترده عرصه‌های فرهنگ و هنر و ریزش شدید مخاطبان سینما، تئاتر، موسیقی و هنرهای تجسمی در دوران بازگشایی، تولید آثار فرهنگی را دست‌کم در این مقطع فاقد منطق اقتصادی کرده و با توجه به آنکه مخاطب محدودی نیز به تماشای آثار می‌نشینند، انگیزه‌های هنری خلق اثر را نیز کاهش داده و با در نظر گرفتن اینکه بسیاری از آثار هنری گروهی خلق می‌شوند، امکان خلق یک اثر برجسته با هم‌افزایی شبانه‌روزی چند هنرمند به واسطه فاصله‌گذاری فیزیکی نیز از دست رفته است.

اینها هزینه‌های فراوانی بر جای گذاشته و در همین راستا، چندی پیش، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نامه‌های جداگانه به معاون اول رئیس‌جمهور، رئیس دفتر رئیس‌جمهور، رئیس سازمان برنامه و بودجه و معاون اقتصادی رئیس‌جمهور با اعلام خسارات وارده به بخش فرهنگ و هنر ایران متاثر از کرونا، خواستار اقدامات حمایتی متناسب با ابعاد این خسارات شد؛ برآوردی که به گفته وزیر ارشاد جامع بوده و خسارات حوزه فرهنگ، نشر، تئاتر، موسیقی، تجسمی، سینما، رسانه، آموزشگاه‌ها، موسسات، کانون‌ها و مشاغل مرتبط با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در آن در نظر گرفته شده و ابعاد ماجرا به ستاد ملی کرونا برای تصمیم گیری منتقل شده بود.

در برآورد خسارت کسب و کارهای بخش فرهنگ و هنر، خسارت اهالی فرهنگ در سه بخش فرهنگی معادل 3,475,751 ریال، هنری معادل 3,503,170 ریال و رسانه‌ای و تولید محتوای دیجیتال معادل 2,782,921 ریال تفکیک شده‌اند که سرجمع این ارقام 9,760,921 ریال اعلام شده است. در کنار این 976 میلیارد تومان، بیش از 179 میلیارد تومان نیز به عنوان خسارات مورد نیاز برای اداره صندوق اعتباری هنر در نظر گرفته شده که مجموع کمک بابت حق بیمه هنرمندان معادل 218,789,659,500 ریال، مجموع کمک سرانه درمان هنرمندان معادل 137,768,400,000 ریال و مجموع کمک بابت جبران خسارت و بیکاری هنرمندان معادل 1,439,538,059,500 ریال به عنوان رقم تفکیکی اعلام شده است.

در واقع وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی 1155 میلیارد تومان برای حفظ حیات عرصه فرهنگ و هنر ایران درخواست کرده بود اما از آن زمان تاکنون میزان خسارت وارد آمده به اهالی فرهنگ به مراتب افزایش یافته است و در این شرایط طبیعتا اهالی هنر زیر بار خسارات بیشتر نمی‌روند و آن گونه که مشخص است، این روزها ترجیح می‌دهند آثارشان را عرضه نکنند و عرضه‌اش را به زمانی موکول کرده‌اند که این آثار مخاطب حداکثری داشته باشند. همچنین تولید مسیر بسیار کندی یافته و تولید آثار هنری نیز عمدتا به فصل سرد سال و به امید عادی شدن شرایط موکول شده است.

در این شرایط شنیده‌های «تابناک» حکایت از آن دارد، گروهی از هنرمندان نیز همچون دیگر قشرها، سرمایه‌هایشان که در شرایط طبیعی هزینه خلق، خرید و فروش آثارشان می‌شد، بر مقطع به بازار سرمایه برده‌اند و سهامدار شرکت‌های مختلف شده‌اند.

بر اساس ارزیابی «تابناک»، این هنرمندان با هدف حفظ ارزش دارایی‌شان در این روزها، هفته‌ها و ماه‌هایی که تورم به واسطه بی‌تدبیری در کنترل قیمت ارز لحظه به لحظه رو به فزونی می‌گذارد، وارد بورس شده‌اند و امیدوارند شتاب رشد سرمایه‌شان در بورس بیش از سرعت رشد دلار و تورم روزمره باشد. هزینه تولید آثار هنری به ویژه فیلم‌های سینمایی به شدت افزایش یافته که «تابناک» چندی پیش در گزارشی به ابعاد آن اشاره داشت.

در روزهای تعطیلی هنر، هنرمندان سرمایه‌شان را به بورس آوردند! 2