چهارشنبه 3 بهمن 1403

در سوگ ریحانه رسول الله / چرا آب مهریه حضرت زهرا (س) بود؟

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
در سوگ ریحانه رسول الله / چرا آب مهریه حضرت زهرا (س) بود؟

باشگاه خبرنگاران جوان نوشت: بانوی بی نشان مزار تو در قلب عاشقان توست. پس از تو تمام یاس‌های زمین، نیلوفری اند.

در سوگ ریحانه رسول الله (ص) دل‌ها غمگین و از چشم‌ها باران اشک جاری است، سنگ‌ها در فراق یاس نبوی ندبه می‌خوانند، در غروبی که شاخه هایش را شکستند.

بیش از هزار و 400 سال می‌گذرد از روزی که خانه‌ای در آتش سوخت و یاس نبوی میان در نیم سوخته و دیوار خانه چنان قرار گرفت که هنوز ندای مظلومیتش در همیشه تاریخ به گوش می‌رسد.

بانوی بی نشان مزار تو در قلب عاشقان توست. پس از تو تمام یاس‌های زمین، نیلوفری اند. خداحافظ‌ای مادر هستی، خداحافظ ای نخستین شهیده راه ولایت.

*س_نگاهی گذرا بر زندگانی کوتاه و پر برکت بانوی آب و آیینه_س*

حضرت فاطمه (س) در سال پنجم بعثت،20 جمادی الثانی در مکه به دنیا آمد، خدا مژده ولادت حضرت زهرا (س) را در سوره مبارکه کوثر به پیامبر (ص) داده بود و برای دلداری و دلگرمی ایشان در برابر دشمنان سرسختی، چون ابوجهل و ابولهب که با درگذشت پسران پیغمبر او را ابتر و مقطوع النسل می‌خواندند، فرمود: به یقین ما به تو کوثر (خیر و برکت فراوان) عطا کردیم.

پس از ازدواج حضرت خدیجه (س) با رسول خدا (ص)، زنان مکه از وی کناره گیری کردند. خدیجه، چون فاطمه را باردار شد، خدای تعالی ساره همسر ابراهیم خلیل، آسیه همسر فرعون و مریم دختر عمران را فرستاد تا در وضع حمل به وی کمک کنند.

*س_فاطمه (س) خیر کثیر است_س*

پیامبر اکرم (ص) می‌فرمایند: دخترم را فاطمه نامیدم، زیرا خدای عز و جل او و کسی را که دوستدار او باشد از آتش جدا و دور کرده است، در جایی دیگر دلیل این نامگذاری را این گونه بیان کرده اند که از هر گونه بدی جدا و بریده شده است.

برای ایشان القاب و صفات متعددی همچون زهرا، صدیقه، طاهره، مبارکه، بتول، راضیه و مرضیه ذکر شده است. ام الحسین، ام الحسن، ام الائمه و ام ابی‌ها از جمله کنیه‌های بانوی دو عالم است.

امام باقر (ع) در مورد لقب ام ابیها، به معنای مادر پدر فرموده است: فاطمه ریشه‌ی شجره طیبه پیامبر خدا است، اگر ریشه نباشد درخت خشک می شود و اگر فاطمه (س) نبود شجره‌ی طیبه پیامبر خشک می شد. او به راستی ستون و اساس پدرش و مادر پیامبر خدا بود. خداوند خیر کثیر را در وجود او قرار داد و مراد از خیر کثیر نیز فرزندان علی و فاطمه است که در حقیقت بعد از رسول گرامی، آنان حافظ و موجب بقای اسلام اند.

*س_ماجرای خواستگاری امیرمومنان از صدیقه طاهره (س)_س*

پیش از حضرت علی (ع) ابوبکر و عمر آمادگی خود را برای ازدواج با حضرت زهرا (س) اعلام کرده بودند و هر دو از پیامبر یک پاسخ شنیده بودند و آن این که دخترم برای ازدواج منتظر وحی الهی است.

علی علیه السلام هنگامی که برای خواستگاری دختر پیامبر (ص) به خانه ایشان رفته بود، با سخنانی شیرین خواسته‌اش را چنین بازگو کرد: یا رسول الله وقتی خردسال بودم مرا با غذای خود و به اخلاق و منش خود بزرگم کردید. اکنون که بزرگ شده‌ام، دوست دارم خانه و همسری داشته باشم تا در سایه انس با او، آرامش یابم. آمده‌ام تا دخترتان فاطمه را از شما خواستگاری کنم.

*س_آب مهریه حضرت زهرا (س) است_س*

چرا گفته می‌شود آب مهریه حضرت زهراست و یا اینکه چرا در منابر و روضه‌ها بارها و بارها شنیده‌ایم آب فرات را بر روی پسر فاطمه (س) بستند، در حالی که مهر مادر ایشان بوده است.

حجت الاسلام ایمانی کارشناس مذهبی در گفت و گو با ما، گفت: هنگامی که حضرت علی (ع) به قصد ازدواج با فاطمه (س) به منزل پیامبر (ص) رفت، پیامبر به ام سلمه فرمود: «برخیز و در را بگشای، که این همان است که خدا و رسولش او را دوست دارند.» ام سلمه فورا در را باز کرد و علی (ع) داخل شد. در حالی که امام اول شیعیان در کمال حجب، حیا و خجالت بود پیامبر (ص) فرمود: علی جان حاجتی داری؟ آسوده باش، امیدوارم که حاجت تو برآورده شود. علی (ع) نیز قصد خود را بازگو نمود و از فاطمه (س) خواستگاری نمود. پیامبر فرمود: چه چیزی برای تو است که مهریه فاطمه (س) قرار دهی؟ ایشان عرض کرد: ای رسول خدا! تو خود شاهد هستی که برای من به جز شمشیر و شتر و زره، از مال دنیا چیزی نیست. پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمود: ای علی شمشیر و شتر مورد نیاز توست، اما زره ات را بفروش و با آن مراسم ازدواج با فاطمه (س) را فراهم کن.

او ادامه داد: قدر مسلم این است که مهریه آن حضرت بیشتر از پانصد در هم و کمتر از چهار صد درهم نبوده است، و این مقدار پانصد درهم عبارت از مقدار مهریه‌ای است که رسول خدا (ص) تعیین نموده و از آن تعبیر به مهر السنه هم می‌شود و این سیره الگویی برای سایر مسلمانان و گروندگان به اسلام قرار گرفت.

این کارشناس مذهبی ادامه داد: این مطلب که در زبان بعضی از مردم مشهور شده که آب مهریه حضرت زهرا (س) است منشأ روایی دارد که به چند نمونه از این روایات اشاره می‌شود: امام باقر (ع) می‌فرمایند: چهار نهر فرات، نیل، نهروان و بلخ در روی زمین برای حضرت زهرا سلام الله علیها قرار داده شده است.

همچنین در حدیث دیگر آمده که امام باقر (ع) فرمودند: مهریه حضرت زهرا (س) در آسمان یک پنجم دنیا و ثلث بهشت و چهار رود از رودهای دنیا. فرات، نیل، نهروان و بلخ مقرر شده و در زمین هم مهر السن یعنی پانصد درهم بوده است.

حجت الاسلام ایمانی گفت: بنابراین معنی «آب مهریه زهرای اطهر است»، عبارت از، آب رودهایی است که خداوند متعال آنها را به عنوان مهریه در روی زمین برای آن حضرت قرار داده و چون که این چهار رود آب‌های زیادی در ذخیره دارند، بدین لحاظ تعبیر به «آب مهریه زهرا است» می‌کنند.

او ادامه داد: علت این نوع مهریه این است که حضرت زهرا سلام الله علیها را خداوند به حضرت علی علیه السلام تزویج کرده است و وقتی که خداوند دختری را به عقد پسری درآورد هدیه‌ای با عظمت در نظر می گیرد. هدیه خداوند به‌طور حتم یک هدیه مهمی خواهد بود.

*س_2323_س* کد خبر 1346971
در سوگ ریحانه رسول الله / چرا آب مهریه حضرت زهرا (س) بود؟ 2
در سوگ ریحانه رسول الله / چرا آب مهریه حضرت زهرا (س) بود؟ 3
در سوگ ریحانه رسول الله / چرا آب مهریه حضرت زهرا (س) بود؟ 4