جمعه 2 آذر 1403

دستاورد علم پلاسما در پزشکی؛ تنها راه درمان زخم‌های دیابتی از طریق فیزیک / پیش بینی اعطای جایزه نوبل به پلاسما پزشکی

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
دستاورد علم پلاسما در پزشکی؛ تنها راه درمان زخم‌های دیابتی از طریق فیزیک / پیش بینی اعطای جایزه نوبل به پلاسما پزشکی

مهران شاه منصوری، سرپرست مدیریت امور پژوهشی دانشگاه الزهرا در حاشیه یازدهمین کنفرانس مهندسی و فیزیک پلاسما ایران در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: این همایش با کمیته علمی 21 نفره از سراسر کشور برگزار می‌شود که 48 داور علمی نیز حضور دارند. 170 مقاله به این همایش رسیده است که مقاله 125 برای ارائه به دو بخش پوستر و شفاهی انتخاب شده است. دبیر علمی یازدهمین کنفرانس مهندسی...

مهران شاه منصوری، سرپرست مدیریت امور پژوهشی دانشگاه الزهرا در حاشیه یازدهمین کنفرانس مهندسی و فیزیک پلاسما ایران در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: این همایش با کمیته علمی 21 نفره از سراسر کشور برگزار می‌شود که 48 داور علمی نیز حضور دارند. 170 مقاله به این همایش رسیده است که مقاله 125 برای ارائه به دو بخش پوستر و شفاهی انتخاب شده است. دبیر علمی یازدهمین کنفرانس مهندسی و فیزیک پلاسما در رابطه موضوع این کنفرانس تصریح کرد: موضوع کنفرانس یک گرایش جدید از فیزیک به اسم فیزیک پلاسما است که کمتر از یک قرن سابقه دارد و یک علم نوظهور به حساب می‌آید. این حوزه به چهارمین حالت ماده می‌پردازد یعنی جامد، مایع، گاز و پلاسما. موضوع این کنفرانس همان حالت چهارم ماده است و نکته جالب این است که 99 درصد ماده شناخته شده جهان در حالت پلاسمایی است؛ به همین نسبت کاربرد‌های جدیدی که این ماده پیدا کرده بسیار زیاد است و به سرعت جای خود را باز کرده است.

وی با اشاره به کاربر‌های پلاسما در حوزه‌های مختلف گفت: صنایع پزشکی، پتروشیمی، هوا و فضا از جمله صنایعی هستند که به شدت به دنبال سرمایه گذاری در این حوزه نوظهور هستند. ما سعی کردیم با تنوع شرکت کنندگان در این کنفرانس از جمله داتشگاهیان و فعالین صنایع در کنار یکدیگر؛ تعامل خنوبی بین صنعت و دانشگاه برقرار کنیم به همین منظور یک پنل به طور خاص به حوزه ارتباط با صنعت اختصاص دادیم. یکی دیگر از اهداف ما این است که بتوانیم نقشه راهی برای این بخش جدید از فیزیک در دانشگاه‌ها و صنایع طراحی کنیم.

کاربرد پلاسما در زندگی

شاه منصوری با ذکر کاربرد‌های مختلف پلاسما در زندگی روزمره انسان‌ها افزود: دربخش‌های پزشکی عوارضی که لیزر دارد را پلاسما ندارد همچنین پلاسما در رفع جوش و آکنه در فرایند جوانسازی کاربرد دارد؛ درمان انواع تومور‌ها نیز یکی دیگر از کابر‌های متحصر به فرد این علم نوظهور است.

وی با ذکر پدیده‌ای تحت عنوان شعبده پلاسما در پزشکی افزود: تنها روش موجود برای درمان زخم دیابتی استفاده از پلاسما است؛ در گذشته پزشکان به دلیل انتشار عفونت در زخم‌های دیابتی مجبور به قطع عضو بیمار می‌شدند، اما الان پلاسما یک روش درمانی را پیشنهاد میدهد که زخم‌های دیابتی را درمان می‌کند و پیش بینی می‌شود در آینده یکی از جایزه‌های نوبل به حوزه پلاسما پزشکی اعطا شود.

دبیر علمی یازدهمین کنفرانس مهندسی و فیزیک پلاسما ادامه داد: تولید فرآورده‌های جدید در حوزه نفت گاز و بیدار کرن بذر‌های خفته و از بین بردن آفات در حوزه کشاورزی از دیگر مزایای استفاده از پلاسما در زندگی روزمره است.

شاه منصوری از وجود سه مرکز فعال در حوزه درمان زخم دیتابتی با استفاده از پلاسما خبر داد و گفت: کشور در بخش پژوهشی درمان سرطان نیز فعال است. وی ایجاد ستاد مجزا در معاونت علمی با عنوان پلاسما را موثرو امیدآفرین خواند و تصریح کرد: در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری ستادی با عنوان ستاد توسعه اپتیک و کوانتوم وجود دارد که از حوزه پلاسما ذیل این دو حوزه حمایت می‌شود. توقع داریم ستادی جدا برای حوزه پلاسما ایجاد شود تا بتواند به اتصال بخش دانشگاهی و صنعت کمک کند. نیروی انسانی در دانشگا‌های معتبر فعال است، اما نسبت به دیگر شاخه‌های فیزیک تعداد و تنوع کمتری دارد. در نظر داریم از طریق شرکت‌های دانش بنیان فرصت‌های شغلی را تقویت کنیم و استقبال دانشجویان به این رشته را افزایش دهیم. سرپرست مدیریت امور پژوهشی دانشگاه الزهرا با اشاره به شرکت‌های ایجاد شده در این حوزه خاطرنشان کرد: تعدادی شرکت دانش بنیان نوظهور وجود دارد که در این حوزه آغاز به کار کرده‌اند با ایجاد ستاد مجزا، این حس به جوانان منتقل می‌شود که این حوزه مورد توجه واقع شده است و بیشتر به سمت آن خواهند رفت. شاه منصوری از سرمایه گذاری 5 قاره بر پروژه‌ی تامین انرژی از طریق پلاسما خبر داد و گفت: بررسی‌ها نشانگر توجه جهانی به این حوزه است و مهم‌ترین کاربرد آن در بخش انرژی است. تامین منبع انرژی در دنیا بسیار مهم است؛ اکنون پروژه‌ای وجود دارد که می‌خواهد فرآیند تولید انرژی خورشید در زمین را شبیه سازی کند که به آن پروژه همجوشی گفته می‌شود.

وی ادامه داد: یک اجماع جهانی در دنیا وجود دارد به دلیل اینکه انرژی در حال پایان یافتن است و منابع موجود آلاینده‌های زیادی دارند تلاش بر این است که بتوانند این روش را جایگزین کنند اکر این اتفاق رخ دهد معادلات اقتصادی، سیاسی در دنیا تغیری میکند. الان پنج قاره در دنیا بر روی پوژه‌ای به نام «ایتر» در فرانسه سرمایه گذاری کرده‌اند و پیش بینی می‌کنند که در 2025 به مرحله بهره برداری برسانند اگه این اتفاق بیفتد در شهر‌ها شهرک‌ها راکتور‌هایی درست می‌کنند که اتم‌های سبک را به هم جوش می‌دهد و هسته سنگین تولید میکند و انرژی زیادی خارج میشود که الوگی نیز ندارد.