پنج‌شنبه 8 آذر 1403

دست خالی خراسان شمالی در مقابله با آتش سوزی‌های احتمالی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
دست خالی خراسان شمالی در مقابله با آتش سوزی‌های احتمالی

درحالی در بهار و تابستان امسال بسیاری از استان ها از جمله خراسان شمالی در حالت آماده باش احتمالی وقوع آتش سوزی در عرصه های طبیعی و جنگلی خود هستند و با نگرانی این دوفصل را پشت سر می گذرانند که برخورداری آنان از تجهیزات به روز و کافی اطفاء حریق و نیروهای واکنش سریع ضعیف است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصر اترک، کشور ایران پس از گذشت حدود هفت تا هشت سال تجربه دوره کم بارشی و خشکسالی، از اسفندماه سال 97 وارد دوره ای جدید از وقوع بارندگی های بهاره، پاییزه و زمستانه شد که تلخی سال های کم بارشی تا حدودی رفع و شیرینی نعمت باران و بهبود پوشش گیاهی به کام عرصه های طبیعی تعدادی از استان های کشور نشست.

با این وجود، با بهبود و غنی شدن پوشش گیاهی طبیعت برخی از استان ها از جمله خراسان شمالی، دغدغه احتمال آتش سوزی در عرصه های طبیعی نیز بر جان ادارات کل محیط زیست، منابع طبیعی همچنین طبیعت دوستان کشور افتاد به گونه ای که در بهار سال گذشته و بهار امسال این ادارات و طبیعت دوستان برای پیشگیری از احتمال وقوع این بلا به جان طبیعت در حالت آماده باش قرار گرفته اند.

و این در حالی است که متاسفانه غفلت، بی توجهی و سهل انگاری شکارچیان، برخی از چوپانان، گردشگران، کشاورزان، باغداران و ساکنان محلی در زمینه آتش افروزی در عرصه های طبیعی همواره یک قدم جلوتر از هرگونه اقدام مدیریتی برای حفظ منابع طبیعی بوده که طی سال های اخیر این غفلت ها، سهل انگاری ها و بی توجهی ها بر بخش هایی از دامان عرصه های طبیعت کشور بلای آتش را برافروخته اند.

نمونه بارز آن را می توان به آتش غفلت انسانی در جنگل های مناطق غرب و جنوب کشور همچنین دو فقره آتش سوزی در سطح یک و نیم هکتار از سطوح مراتع خراسان شمالی در بهار امسال اشاره کرد.

در عین حال، هر چند که بلای آتش بهار امسال علاوه بر اینکه باری دیگر غفلت انسانی از حفظ عرصه های طبیعی را نمایان کرد همچنین به تصمیم گیران کشور نیز یادآور شد حفظ عرصه های طبیعی با دستان خالی از تجهیزات به روز، کافی و نیروهای واکنش سریع آماده باش امکان پذیر نیست و البته به همان اندازه آگاه سازی و فرهنگسازی جامعه در زمینه رفتار صحیح با طبیعت و هماهنگی دستگاه های اجرایی با یکدیگر برای پیشگیری از بروز بحران آتش سوزی ها در عرصه های طبیعی بسیار حائز اهمیت است.

تجهیزات ضعیف منابع طبیعی استان برای مقابله با آتش سوزی ها در عرصه های طبیعی

در همین باره، سرهنگ موسی الرضا حیاتی، فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی در گفت و گو با خبرنگار عصر اترک اظهار کرد: سطح عرصه های طبیعی خراسان شمالی شامل مراتع، جنگل ها و بیابان ها که تحت مدیریت اداره کل منابع طبیعی استان قرار دارند دو میلیون و 33 هزار هکتار است که 78 درصد از مساحت استان را شامل می شوند.

حیاتی در ادامه با بیان اینکه وضعیت پوشش گیاهی مراتع استان با بارندگی های بهاری سال 98 و 99 بسیار غنی شده اند، عنوان کرد: در همین راستا، از احتمال وقوع آتش سوزی در مناطق مرتعی و جنگلی استان بسیار نگران هستیم.

وی با یادآوری این مطلب که در عرصه های طبیعی استان طی سال 95 سطح 500 هکتار، طی سال 96 سطح 300 هکتار، طی سال 97 سطح 74 هکتار، طی سال 98 سطح 40 هکتار و طی اردیبهشت و خرداد ماه سال جاری نیز در سطح یک و نیم هکتار آتش سوزی رخ داده اند که اغلب این آتش سوزی ها در مراتع دارای درختچه و درخت اتفاق افتاده اند، از روند رو به کاهش تعداد وقوع آتش سوزی ها در استان از سال 95 تا به کنون ابراز خرسندی کرد.

وی گفت: این آتش سوزی ها با همکاری ساکنان محلی مناطق آتش گرفته و اعضای موسسات مردم نهاد همچنین دستگاه های اجرایی در استان مهار و خاموش شده اند که البته سمن ها با فرهنگسازی و آگاه سازی در میان جوامع محلی تلاش کرده اند که بر حفظ محیط زیست و عرصه های طبیعی توسط مردم کمک کنند.

حیاتی در ادامه درباره چرایی وقوع این آتش سوزی ها در استان نیز اظهار کرد: حضور چوپانان کم سن و سال در مراتع به منظور چرای دام ها و غفلت آنها از آتش هایی که بر می افروزند، حضور مسافران و شکارچیان در عرصه های طبیعی و رهاسازی آتش هایی که بر افروخته اند، کشاورزان که مزارع خود را در پایان دوره برداشت محصول آتش می زنند تا علف های هرز را از بین ببرند همچنین باغدارانی که شاخه های هرس شده درختان خود را آتش می زنند که آتش برپا شده آنان به عرصه های طبیعی سرایت کرده اند از علل وقوع آتش سوزی های عرصه های طبیعی استان طی این سال ها بوده اند.

وی افزود: عده ای از اشخاصی که آتش برافروختن آنان در عرصه های طبیعی استان موجب آتش سوزی شده بودند، طی این سال ها دستگیر و برای آنان پرداخت جریمه های نقدی سنگین و حتی حبس صادر شده اند.

وی همچنین خاطر نشان کرد: ساکنان محلی مناطق مرزی استان نیز عنوان کرده اند که کشور ترکمنستان نیز مراتع خود در مناطق مرزی با استان خراسان شمالی را به منظور عدم ورود دام های این استان به آن کشور برای چرای دام را آتش می زند و این آتش برافروختن آنان به مراتع استان خراسان شمالی سرایت کرده اند.

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در ادامه به پوشش غنی گیاهی عرصه های طبیعی استان در بهار امسال نیز اشاره کرد و گفت: در حال حاضر از حضور موتورسواران کراس در مراتع، شکارچیان غیرمجاز بومی و غیربومی در مراتع، حضور دامداران غیرمجاز غیر بومی در مراتع استان بسیار نگران هستیم که آنان با آتش برافروختن و غفلت از خاموش کردن صحیح آن موجب بروز آتش سوزی عرصه های طبیعی در استان بشوند.

وی درباره تجهیزات در اختیار این اداره کل در مواقع بروز آتش سوزی در عرصه های طبیعی استان نیز اظهار کرد: تجهیزات در اختیار این اداره کل ضعیف است و به روز شده نیست.

وی افزود: این در حالی است که بخشی از عرصه های طبیعی استان در مناطق کوهستانی هستند و باید برای این مناطق بالگرد در اختیار داشت.

شکارچیان، گردشگران و چوپانان و کشاورزان عاملان بروز آتش سوزی ها در طبیعت

حیاتی، فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همچنین یادآور شد: نیروهای در اختیار این نهاد برای مقابله با بحران آتش سوزی عرصه های طبیعی بسیار کم و اعتبارات تخصیصی سالانه برای خرید تجهیزات مقابله با آتش سوزی نیز بسیار ناچیز هستند.

حیاتی خاطر نشان کرد: بر اساس قانون، دهیاری ها نیز به تامین تجهیزات مقابله با آتش سوزی ملزم شده اند و این در حالی است که به علت کمبود اعتبارات، این مهم در سطح دهیاری های استان محقق نشده است.

وی تصریح کرد: علاوه بر اینکه از تمامی هم استانی ها، مسافران، شکارچیان و دامداران درخواست می کنیم که با حضور در طبیعت از آتش برافروختن اجتناب و یا آتشی که بر می افروزند را به طور صحیح خاموش و مدیریت کنند همچنین از سازمان جهاد کشاورزی و اداره کل امور عشایری استان و دیگر دستگاه های ذی ربط خواستار هستیم تا در زمینه حفظ عرصه های طبیعی همراهی لازم و به موقع را داشته باشند و مصوبات را لازم لااجرا بدانند.

لزوم تجهیز محیط زیست به بالگرد، پهباد، خودروی آتش نشان برای مهار آتش سوزی ها

حبیب لشگری، معاون فنی اداره کل محیط زیست خراسان شمالی نیز در این باره اظهار کرد: 197 هزار هکتار از عرصه طبیعی استان شامل مناطق حفاظت شده، پناهگاه حیات وحش و پارک ملی تحت مدیریت این اداره کل است.

لشگری با تاکید بر این نکته که این اداره کل با آتش برافروختن در عرصه های دارای پوشش گیاهی مخالف و آن را برای وقوع آتش سوزی در عرصه های طبیعی بسیار خطرناک می داند، عنوان کرد: هرگاه آتش سوزی در عرصه های طبیعی تحت مدیریت این اداره کل رخ داده درنقاطی بوده که جنگل های تنک نیز وجود داشته اند.

وی گفت: عمده این آتش سوزی ها به علت حضور گردشگران، شکارچیان و چوپانان در این عرصه های رخ داده اند که آتش را بر افروخته و به درستی خاموشی نکرده اند.

وی با اشاره به اینکه در بهار امسال نیز پوشش گیاهی عرصه های طبیعی استان بر اثر بارندگی های امسال غنی شده اند، اعلام کرد: نگران وقوع آتش عرصه های طبیعی و مناطق تحت مدیریت محیط زیست هستیم که در همین راستا، تمامی ادارات محیط زیست شهرستان خراسان شمالی در حالت آماده باش هستند.

معاون فنی اداره کل محیط زیست استان گفت: این در حالی است که تجهیزات در اختیار این مجموعه به علت کمبود اعتبارات کم هستند و به روز شده نیستند.

وی تصریح کرد: علاوه بر اینکه بالگرد، پهباد، خودروی آتش نشان و دیگر تجهیزات مهار آتش از جمله کمبودهایی هستند که باید مرتفع شوند همچنین از هموطنان درخواست داریم که حفظ و مراقبت از عرصه های طبیعی را مهم بدانند.

سرانجام اعتبارات ملی و استانی برای تامین تجهیزات اطفاء حریق در استان ها مصوب شد

جواد نظری، مدیر کل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی نیز درباره تامین کمبود تجهیزات اطفاء حریق در استان اظهار کرد: در هفته نخست از ماه جاری در جلسه ویدئو کنفرانس مدیران دفتر مدیریت بحران استانداری های استان ها با رییس سازمان مدیریت بحران کشور، رییس سازمان جنگل ها و مراتع کشور، رییس سازمان محیط زیست کشور و رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور این دغدغه مطرح و اختصاص اعتبارات برای رفع کمبود تجهیزات اطفاء حریق درخواست شد.

نظری گفت: در این جلسه اعلام شد دولت اعتبارات ملی در سال مالی 99 را برای رفع این دغدغه در اختیار سازمان های منابع طبیعی، محیط زیست و جنگل ها و مراتع کشور قرار خواهد داد که استان ها باید برای جذب این اعتبارات ورود کنند.

وی همچنین افزود: در همین راستا، اعتبارات استانی نیز اختصاص خواهد یافت.

انتهای پیام /

دست خالی خراسان شمالی در مقابله با آتش سوزی‌های احتمالی 2
دست خالی خراسان شمالی در مقابله با آتش سوزی‌های احتمالی 3