شنبه 3 آذر 1403

دست رد اسرائیل به سینه اوکراین / ایران: کی‌یف سندی دارد رو کند

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
دست رد اسرائیل به سینه اوکراین / ایران: کی‌یف سندی دارد رو کند

نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که حدود دوسوم آمریکائی‌ها از داشتن حق سقط جنین حمایت می‌کنند اما اینکه این موضوع تا چه حد بر انتخابات تاثیر خواهد گذاشت، روشن نیست.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، "مناقشه بر سر حملات پهپادی در جنگ اوکراین"، "استعفای دومین وزیر کابینه تراس"، "رد درخواست اوکراین از سوی اسرائیل"، "دیدار اسد و حماس پس از ده سال"، "تلاش مکرون برای کاهش تنش‌ها در اوکراین" و "مهم‌ترین مسئله مورد مناقشه در انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا" سرخط رسانه‌های دنیا را در نیم‌روز گذشته شکل دادند.

ایران: اوکراین سندی دارد رو کند

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه در تماس تلفنی با گردان گرلیچ رادمن، وزیر امور خارجه کرواسی، با اشاره به حوادث اخیر اوکراین و ادعاهای مطرح شده از سوی برخی مقامات این کشور، مبنی بر اینکه از پهپادهای ایرانی که سالها قبل به روسیه تحویل داده شده‌اند، در جنگ علیه اوکراین استفاده شده، گفت: ما قویا مخالف جنگ و تسلیح هر یک از طرفین جنگ بوده و هستیم و به مقامات اوکراین گفته ایم چنانچه سندی درخصوص استفاده از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین وجود دارد، ارائه کنند. وزیر امور خارجه در ادامه افزوده: البته ما سالهاست که با روسیه همکاری دفاعی داریم، اما از جنگ علیه اوکراین حمایت نکردیم و هیچ یک از تسلیحات ایرانی را در اختیار روسیه برای استفاده در جنگ علیه اوکراین قرار نداده‌ایم.

در همین شرایط، روسیه اعلام کرده در صورت اعزام کارشناسان سازمان ملل متحد به اوکراین برای بازرسی از بقایای پهپادهایی سرنگون شده که ادعا می‌شود ساخت ایران است، همکاری خود را با این نهاد بین‌المللی بازنگری خواهد کرد. دیمیتری پولیانسکی، معاون سفیر روسیه در سازمان ملل افزود، این تصمیم به نفع هیچ‌کس نخواهد بود.

استعفای دومین وزیر کابینه تراس

سوئلا براورمن، وزیر کشور انگلستان، استعفای خود را اعلام کرد. پیش از این، سولا براورمن، آشکارا از لیز تراس، نخست‌وزیر این کشور، به دلیل تصمیم او برای کاهش ندادن نرخ مالیات بر درآمد از 45 درصد به 40 درصد انتقاد کرده است. به گزارش سی‌ان‌ان، براورمن در نامه استعفای خود از دولت نیز انتقاد کرد و گفت: «دولت جدید وعده‌های اصلی را زیر پا گذاشته است.» براورمن همچنین به طور ویژه از «مهاجرت غیرقانونی» نام برده است.

منابعی در دفتر نخست وزیر هم به بی‌بی‌سی گفته‌اند دلیل استعفای او ارتکاب یک اشتباه «سهوی» بوده است. او گفته که سندی رسمی را از ایمیل شخصی خود به همکار خود در پارلمان ارسال کرده و به همین دلیل استعفای او تصمیم «درستی» بوده. او در نامه‌ای به نحست وزیر نوشته: «من اشتباه کرده‌ام؛ مسئولیت آن را می‌پذیرم. استعفا می‌دهم.»

این خبر کمتر از یک هفته پس از برکناری وزیر دارایی منتشر می‌شود و لیز تراس، نخست وزیر این کشور هم زیر فشار است که از نخست وزیری کنار برود. خانم تراس در مورد مهاجرت با وزیر کشور اختلافاتی داشته و اختلافها در هفته های اخیر علنی شده بود. با دومین استعفای یک وزیر ارشد در کابینه خانم تراس در کمتر از یک هفته او حالا تحت فشار زیادی قرار گرفته است؛ خانم تراس حدود شش هفته پیش نخست وزیر بریتانیا شد. خانم براوِرمن که پیش از اعلام حمایت از لیر تراس در کارزار رهبری حزب محافظه کار هم شرکت کرده بود، یکی از چهره‌های شاخص این حزب محسوب می‌شود. هفته پیش کوازی کوارتنگ از وزارت دارایی بریتانیا برکنار شد و جرمی هانت جایگزین او شد. خانم تراس گفت که «خیلی متاسف» است که مجبور شده آقای کوارتنگ را برکنار کند اما او «باید قاطعانه تصمیم می‌گرفت زیرا اولویتش این است که در چارچوب منافع ملی بریتانیا عمل کند.»

رد درخواست اوکراین از سوی اسرائیل

اسرائیل اعلام کرد در زمینه توسعه سامانه‌های هشدار حملات هوایی به غیرنظامیان به اوکراین کمک می‌کند اما حاضر به رهگیری و انهدام پهپادهای تهاجمی روسیه نیست. وزارت دفاع اسرائیل، با رد درخواست اوکراین برای تامین تسلیحات مورد نیاز کی‌یف اعلام کرد تهاجم روسیه به اوکراین را محکوم می‌کند اما کمک‌های خود به این کشور را به کمک‌های [به ظاهر] بشردوستانه محدود کرده است.

کارشناسان، دلیل این تصمیم را تمایل اسرائیل به ادامه همکاری با مسکو در مورد سوریه و تضمین رفاه یهودیان روسیه می‌دانند.

یورگن کورنیچوک سفیر اوکراین به خبرگزاری رویترز گفته: «اوکراین از اسرائیل خواسته تا سامانه‌های اضطراری رهگیرهای «آیرون بیم»، «باراک -8»، «پتریوت»، «گنبد آهنین»، «تیر داوود» و «ارو» را به این کشور تحویل دهد.» اسرائیل اما می‌گوید سیستم «آیرون بیم» سال‌ها تا عملیاتی شدن فاصله دارد، «پتریوت» یک سیستم ساخت ایالات متحده است که در اسرائیل مستقر شده و «باراک -8» به طور مشترک توسط اسرائیل و هند ساخته شده است.

دیدار پس از ده سال

جنبش اسلامگرای فلسطینی حماس روز چهارشنبه 19 اکتبر اعلام کرد که روابط خود را با بشار اسد، رئیس جمهور سوریه احیا می‌کند. روابط دو طرف از 10 سال پیش و در پی حمایت حماس از جنگ‌جویان مسلح مخالف بشار اسد قطع شده بود.

دو مقام ارشد حماس روز چهارشنبه از دمشق دیدار کردند. به نظر می‌رسد این دیدار که پس از میانجی‌گری چند ماهه ایران و حزب‌الله لبنان صورت می‌گیرد، نخستین گام در جهت برقراری مجدد روابط صلح‌آمیز میان حماس و دولت بشار اسد باشد.

تلاش مکرون برای کاهش تنش‌ها در اوکراین

در پی افزایش نگرانی. ها از برنامه ریزی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه برای حمله به اوکراین، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، از اتحادیه اروپا خواست تا به سرعت یک طرح امنیتی جدید حاوی پیشنهادهایی برای کمک به کاهش تنش با روسیه، تهیه کند. مکرون گفت: «اتحادیه اروپا باید در هفته‌های آینده پیشنهادی را برای ایجاد نظم امنیتی و ثبات جدید، تکمیل کند.»

مکرون همچنین افزود: «ما باید این طرح را با اروپایی‌ها تهیه کنیم و سپس آن را با متحدان خود در چارچوب ناتو، برای مذاکره با روسیه به اشتراک بگذاریم.» اظهارات مکرون به قانونگذاران اتحادیه اروپا در استراسبورگ فرانسه، یک روز پس از آن بیان شد که «ینس استولتنبرگ»، دبیرکل ناتو، گفت: «این سازمان نظامی، در حال نهایی کردن پیشنهادهای امنیتی خود است.» استولتنبرگ امیدوار است در آینده نزدیک مجموعه ای از جلسات را با روسیه ترتیب دهد.

مسئله تعیین‌کننده برای انتخابات میان‌دوره‌ای

گمانه‌زنی‌ها و برآوردها حاکی از آن است که موضوع حق سقط جنین، موضوعی تعیین‌کننده در انتخابات میان‌دوره‌ای ایالات متحده در 8 نوامبر است. با وجود اختلاف‌نظرها در هر دو جناح، سیاستمداران آمریکا بر سر یک موضوع توافق دارند و آن این است که در سه هفته آینده مردم آمریکا با یک تصمیم بسیار مهم روبرو هستند. بر اساس نظر سنجی‌ها‌، حق سقط‌جنین در صدر مسائلی است که رای‌دهندگان را به پای صندوق‌ها می‌کشاند. نامزدها برای پرکردن 470 کرسی نمایندگی مجلس و سنا با یکدیگر رقابت می‌کنند.

دموکرات‌ها تا حد زیادی با حکم دادگاه‌عالی ایالات‌متحده در ماه ژوئن، که حق سقط جنین در قانون اساسی را لغو و این تصمیم را به ایالت‌ها سپرد، مخالف هستند. روز سه‌شنبه رئیس جمهوری جو بایدن اعلام کرد که اگر حزب دموکرات، اکثریت آرا را بدست آورد، حق دسترسی به سقط جنین را به قانون تبدیل خواهد کرد. او گفت «‌به اعتقاد من‌، ما تنها 22 روز با تعیین‌کننده‌ترین انتخابات‌مان در تاریخ فاصله داریم.» نظر جمهوری خواهان اما معمولاً بر دسترسی محدود یا عدم دسترسی به سقط جنین است.

نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که حدود دوسوم آمریکائی‌ها از داشتن حق سقط جنین حمایت می‌کنند اما اینکه این موضوع تا چه حد بر انتخابات تاثیر خواهد گذاشت، روشن نیست. اشلی کرزینگر، از مدیران بخش نظرسنجی بنیاد کایزر فمیلی، گفت: «این یک سوال میلیون دلاری است. آنچه که روشن است این است که در طول تابستان دسترسی به سقط جنین به موضوعی داغ برای دموکرات‌ها بدل شد. تقریبا نیمی از رای‌دهندگان دموکرات می‌گویند به این دلیل انگیزه بیشتری برای رای دادن دارند و تعداد بیشتری گفته‌اند که این موضوع شماره یک آنها است و خواهان شنیدن صحبت‌های نامزدهای انتخاباتی در این رابطه هستند.»

رای‌گیری زودهنگام در سراسر کشور آغاز شده است و نمایندگانی که آمریکایی‌ها انتخاب خواهند کرد این قدرت را خواهند داشت که سیاست سقط جنین در سال‌های پیش رو را شکل دهند.

همچنین بخوانید