دلیل عجیب درباره کمبود داروهای شربتی!
برخی از داروها مانند آنتیبیوتیکها و به طور کلی داروهای فصلی با کمبود مواجه هستند. نایب رئیس انجمن داروسازان ایران میگوید: «هفته قبل سازمان غذا و دارو قیمت آنتیبیوتیکها را تا 40 درصد افزایش داد که بهانهای برای تولید نکردن این داروها وجود نداشته باشد. گفته میشود کمبود شربتها به دلیل تامین شیشه شربت است. ظاهرا افزایش قیمت شیشه در بازار باعث شده که برای تولیدکنندهها صرفه نداشته...
کمبود دارو به شربتها و داروهای فصلی و تولید داخل رسید. اما این بار پای کمبود تولید یا تحریم دارو در میان نیست بلکه صحبت از گرانی شیشههای داروست.
با آغاز فصل پاییز احتمال افزایش بیماریهای سرماخوردگی و آنفولانزا نیز بیشتر میشود. بیماریهایی که نیاز به داروهایی آنتیبیوتیک را بیشتر میکند. کرونا در کشور فروکش کرد اما در هفتههای اخیر متخصصان از افزایش بیماران مبتلا به آنفولانزا در کشور خبر دادند.
پیش از این بارها دارو در کشور با کمبود مواجه شد. گاهی علت کمبودها به تحریم میرسید و گاهی هم پای قاچاق معکوس دارو در میان بود. با شیوع کرونا نیز گاهی علت کمیاب شدن برخی داروها به افزایش مصرف بیماران کرونایی عنوان میشد.
نکته دیگر در کمیاب شدن داروها این است که تنها داروهای وارداتی و بیماران خاص با کمبود مواجه نیستند، بلکه داروهای تولید داخل و بیماریهای معمولی نیز با این مشکل مواجه هستند.
کمبود داروهای شربتی به علت گرانه شیشه
علی فاطمی، نایب رئیس انجمن داروسازی ایران میگوید: «علت دقیق کمبود دارو را خود ما هم نمیدانیم. گفته میشود علت کمبود شربتها به دلیل تامین شیشه شربت است. ظاهرا افزایش قیمت شیشه در بازار باعث شده که تولید بعضی از داروها برای تولیدکنندهها صرف نکند. به علت این زیاندهی کارخانهها تولید خود را کم کردهاند.»
او ادامه داد: «نمیتوان علت این کمبودها را به گرانی دارو ربط داد. هفته قبل سازمان غذا و دارو قیمت آنتیبیوتیکها (قرص و شربت) را 30 تا 40 درصد افزایش قیمت داد که بهانهای برای تولید نکردن این داروها وجود نداشته باشد.»
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران درباره کمبود دارو گفت: «گفته میشود علت کمبود شربتها به دلیل تامین شیشه شربت و افزایش قیمت آن در بازار است.»
کدام داروها با کمبود مواجه هستند؟
نایب رئیس انجمن داروسازی ایران میگوید: «در حال حاضر کمبودها در برخی از داروها مانند سرم، آنتیبیوتیکها و به طور کلی داروهای فصلی است مثل آنتیهیستامینها و داروهای ضدسرماخوردگی مشاهده میشود. البته نه همه انواع آن بلکه داروهایی که بیشتر برای کودکان و به صورت شربت استفاده میشود.»
فاطمی ادامه میدهد: «داروهایی که برای کودکان استفاده میشود، عمدتا شربت هستند. برای شربت هم شیشه استفاده میشود. مانند انواع داروهای آنتیبیوتیک، داروهایی که برای سرفه و سرماخوردگی استفاده میشود مانند اکسپکتورانت، استامینوفن، دیفن هیدارمین، لوراتادین جز اقلامی هستند که دچار کمبود شدند.»
ماجرای ادامهدار کمبودهای دارویی
کمبود برخی از اقلام دارویی در ماههای اخیر بارها خبرساز شد. آمار دقیقی از تعداد داروهایی که در کشور با کمبود مواجه هستند، مشخص نیست. پیشتر رهبر مژدهیآذر، عضو هیات مدیره انجمن داروسازان ایران به تجارتنیوز گفت: «متأسفانه تعداد داروهایی که با کمبود آن مواجهیم رقم بالایی است و وضعیت بازار دارو برای یک سری از بیماران خاص بغرنجتر است.»
گفتنی است شهریورماه و همزمان با موج سفر زائران اربعین، توزیع سرم در داروخانهها سهمیهبندی شد. رئیس انجمن داروسازی تهران درباره علت این سهمیهبندی به تجارتنیوز گفته بود: «میزان عرضه سرم به اندازه مصرف بیمارستانها نیست. در حالی که تولیدکنندگان سرم در کشور با تمام ظرفیت کار میکنند، عرضه هم زیاد است. اما به دلیل تامین سرم برای شرایط خاص مانند اربعین یا تشدید گرما در مناطق جنوبی کشور که گرمازدگی را بیشتر میکند، نیاز به سرم بیشتر میشود.»
سرم یکی از داروهای حیاتی و پراستفاده در بیمارستانها و مراکز درمانی است که هر چند وقت یکبار کمبود آن گزارش میشود. حالا هم در لیست کمبود داروها باز هم نامش در میان است.
موج ابتلا به آنفولانزا در کشور
در حالی داروهای آنتیبیوتیک در کشور با کمبود مواجه شده است که روز گذشته پیام طبرسی، متخصص بیماریهای عفونی در یک برنامه تلوزیونی نسبت به افزایش آنفولانزا هشدار داد.
این متخصص بیماریهای عفونی در این مورد گفت: «از حدود 2 هفته پیش با موجی از آنفلوآنزا مواجه شدیم. افراد سن بالا، کودکان و زنان حامله و کسانی که بیماری زمینهای دارند، در اولویت تزریق واکسن هستند. پیشگیری از آنفلوآنزا شبیه کرونا است.»