دولت با «بافتفرسوده» آشتی میکند؟
دنیایاقتصاد: رئیسجمهور در جلسه روز دوشنبه شورای عالی مسکن، نسبت به دو انحراف قدیمی در سیاستهای دولت مرتبط با «تامین مسکن حمایتی» واکنش درخور نشان داد.
به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیایاقتصاد، مسعود پزشکیان در جایگاه رئیس شورای عالی مسکن، در اولین جلسه این شورا در دولت چهاردهم، «اولویت دولت فعلی در مسکن حمایتی را صرفاً دهکهای 1 تا 3» عنوان و در عین حال، «اولتیماتوم یک ماهه برای یک اتفاق معنادار در بافتهای فرسوده کشور» تعیین کرد.
بر این اساس، «دنیایاقتصاد» روز یکشنبه در تیتر یک خود، گزارشی درباره «دستور کار جلسه روز دوشنبه شورای عالی مسکن» منتشر کرد و در آن نوشت: قرار است در این جلسه، انحرافهای سیاستی که طی سالهای اخیر در «مسکن حمایتی» رخ داده، مورد بحث و بررسی قرار بگیرد.
این دو انحراف شامل «مشمول شدن گروهی از دهکهای پردرآمد برای دریافت مسکن مختص کمدرآمدها» و همچنین «محرومشدن بافتهای فرسوده از تسهیلات ساخت مسکن حمایتی در ازای تخصیص منابع محدود بانکی به زمینهای بدون آب و برق بیرون از شهرها» بوده است.
بر اساس گزارش منتشر شده، طی سالهای اخیر، زیر یک درصد از وامهای ویژه ساخت مسکن حمایتی، نصیب مالکان خانههای فرسوده و کلنگی هسته قدیمی شهرها شد.
بافتفرسوده جایی از شهرهای کشور است که 20 میلیون ایرانی عمدتاً کمدرآمد و در فقر شدید مسکن، در آنجا ساکن هستند که به شدت نیازمند حمایت دولت و شبکهبانکی برای «نوسازی» هستند؛ اما در این سالها، دولت از پروژههای خودش موسوم به «مسکن دولتیساز» در زمینهای 99ساله بیرون از شهرهای اصلی، «حمایت مالی و اعتباری» صورت داد؛ نقاطی که بخاطر نبود خدمات زیرساختی، سالها طول میکشد «آمادهسازی» شوند تا بتوان روی آنها مسکن ساخت.
رئیسجمهور در جلسه دوشنبه شورای عالی مسکن در واکنش به این انحرافات، دستور داد: «دهکهای اول تا سوم جامعه در اولویت دولت چهاردهم برای خانهدار شدن قرار بگیرند. در این مسیر باید همه دستگاههای اجرایی ور همکاری لازم را داشته باشند تا کسانی که با کمبود مالی برای خرید یا ساخت مسکن مواجه هستند، مورد حمایت قرار بگیرند.»
نهضت ساخت مسکن در بافتفرسوده
موضوع کلیدی دیگری که در جلسه شورای عالی مسکن، مورد تاکید رئیسجمهور قرار گرفت، «نگاه دولت و شبکهبانکی به بافتفرسوده» بود.
پزشکیان در این باره دستور داد: «وزارت راه و شهرسازی و وزارت کشور کارگروه مشترک تشکیل دهند و به کمک استانداران سهلالوصولترین مسیر عملیاتی برای نوسازی بافتهای فرسوده را ظرف یک ماه استخراج کنند.» موضوع دیگری که رئیسجمهور خواستار اجرای آن برای «تسهیل تامین مسکن محرومان» شد، «نوسازی مقررات شهرداریها برای حذف موانع سرمایهگذاری ساختمانی» بود.
احتمالاً منظور پزشکیان، «مار و پلهای است که شهرداریها جلوی پای سازنده قرار میدهند تا حدود یکسال دوندگی کند و انبوهی از مجوزها که همگی منتهی به پرداخت مبالغ بابت اخذ مجوز میشود را دریافت نماید».
کنایه رئیسجمهور به «مسکنسازی دولتی در بیرون»
رئیس جمهور در جلسه شورای عالی مسکن گفت: برخی پروژههای مسکن حمایتی به دلیل «هزینه سنگین آمادهسازی زمین»، گران تمام میشود؛ به این صورت که بهای آمادهسازی زمین آن از هزینه ساخت مسکن بیشتر است.
رئیس شورای عالی مسکن برای حل این مشکل نیز دستور داد: از این به بعد برای تامین مسکن محرومان جامعه، در نخستین گام قبل از شروع به ساخت واحدهای مسکن باید در خصوص جانمایی این واحدها مطالعه علمی صورت گیرد؛ حال آنکه طبق گزارشهای موجود تأمین و ساخت برخی زیرساختها در بسیاری از مناطق، از هزینه ساخت واحدهای مسکونی گرانتر است.