پنج‌شنبه 8 آذر 1403

دولت جلوی فاجعه تجزیه شرکت ملی مس را بگیرد

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
دولت جلوی فاجعه تجزیه شرکت ملی مس را بگیرد

طرح پرحاشیه تجزیه شرکت ملی مس که با مخالفت سهامداران و بورس در سنوات قبل به بایگانی سپرده شده بود، مجدداً روی میز تصمیم گیری وزارت صمت قرار گرفته است.

- اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، شرکت ملی صنایع مس ایران با ورود برخی از نمایندگان مناطق جغرافیایی خاص که هیچ نگاه سهامداری و ملی به منافع میلیونها سهامدار بورسی و دارنده سهام عدالت ندارند و برای دستیابی به برخی اهداف سیاسی خود نقشه کشیده اند، در حال برنامه ریزی برای تجزیه مجتمع های 3 گانه خود در قالب هلدینگ شدن است. طرح پرحاشیه ای که با مخالفت سهامداران و بورس در سنوات قبل به بایگانی سپرده شده بود مجدداً روی میز تصمیم گیری وزارت صمت و ایمیدرو قرار گرفت تا انتخاب کنند شرکت ملی و مردمی مس تبدیل به مجمع الجزایری از شرکتهای بی نام و نشان گردد.

این تجزیه در حالی پیشنهاد شده است که در کشورهای مهم دنیا مثل ژاپن و آلمان که فاقد هرگونه ذخیره معدنی هستند فرایند تجمیع و ادغام یک اصل بدیهی است و عملیات تجزیه شرکت مس مانند شنا کردن در رودخانه ای است که کاملاً با مسیر بین المللی مغایرت دارد. تقریباً بیشتر پرسنل مس می‌دانند که تجزیه مس نه به دلایل اقتصادی، بلکه به دلیل فشارهای سیاسی ذی نفعان و صاحبان منافع منطقه که نیت سوء و انتقال منابع مالی مس به جیب های اشخاص را دارند اطلاع رسانی شد.

برای روشن شدن اذهان عمومی و جلوگیری از اقدامات ضد منافع ملی و متضاد بر منافع سهامداران 50 میلیون نفری فملی نسبت به اطلاع رسانی شرکتهای مشابهی که هیچ امکانات خاصی ندارند و با بکار گیری مدیریت متخصص و ایجاد ارزش افزوده اقتصادی می توانند به کشور خود کمک کنند به آمار ساده ای از سیر ادغام شرکت آلمانی ایروبیس پرداخته ایم تا بلکه جلوی فاجعه قریب الوقوع گرفته شود.

شرکت ایروبیس (Aurubis) در سال 1866 به عنوان یک شرکت سهامی در کشور آلمان تأسیس شد. این شرکت حدود 6900 کارمند در بیش از 20 کشور در سه قاره جهان داشته و دفتر مرکزی آن در هامبورگ (DE) آلمان است. این شرکت بزرگترین تولیدکننده مس در اروپا (دومین شرکت بزرگ در جهان) و بزرگترین شرکت بازیافت کننده مس از قراضه در سراسر جهان است. ایروبیس پس از تصاحب شرکت کومرو (تولیدکننده مس بلژیکی: Cumerio) در 18 فوریه 2008، نام تجاری خود را به ایروبیس تغییر داد. تجارت اصلی این شرکت؛ علیرغم نداشتن ذخایر و ماده معدنی مس عبارتست از تولید کاتدهای مس از کنسانتره مس، قراضه و مواد بازیافتی (پالایش مس) که محصول نهایی آن سیم ریخته گری پیوسته، سیم های میله شکل، محصولات نورد و نوارها و سیمهای مخصوص مسی و آلیاژهای مس است. ایروبیس همچنین فلزات گرانبها را پردازش می کند.

این شرکت معظم چندین عنصر تولید مس را به عنوان محصولات ویژه تولید و به بازار عرضه می کند. مشتریان ایروبیس صنایع مربوط به مصرف کالاهای پیش ساخته مس، مهندسی برق، الکترونیک و صنایع شیمیایی و همچنین تامین کنندگان انرژی های تجدیدپذیر می باشند. ایروبیس در بخش های ساخت و ساز و خودرو نیز نمایندگی دارند. اطلاعات این شرکت بشرح زیر است: حجم فرآوری سالانه تقریباً 2.4 میلیون تن کنسانتره مس و حدود 1 میلیون تن مواد بازیافتی تولید سالانه حدود 1.1 میلیون تن کاتد مس، 2.3 میلیون تن اسید سولفوریک و 1.7 میلیون تن محصولات مس در اروپا و ایالات متحده 600 میلیون یورو در اقدامات حفاظت از محیط زیست در Aurubis از سال 2000 سرمایه گذاری شده است سهام Aurubis در بورس آلمان معامله می‌شود و در MDAX، شاخص چالش‌های جهانی (GCX) و STOXX Europe 600 فهرست شده است. این شرکت در سال 2021 حدود 16 میلیارد یورو درآمد و 825 میلیون یورو سود خالص داشته است و با حدود 6 میلیارد یورو دارایی، حدود 3 میلیارد یورو ارزش بازار سهام داشته است. اطلاعات فوق ارقام هشدار دهنده ای به مسئولین رده بالای کشور میدهد که در شکل گیری و فروپاشی شرکت مس اندکی تامل نمایند تا صرفه جویی نسبت به مقیاس و مزیت های تجمیع را علیرغم نداشتن ماده معدنی در شرکت ایروبیس آلمان مشاهده کنند. نکته قابل توجه این است که ملی مس در کنار فروپاشی شرکت اصلی قصد دارد یک مشارکت خیالی با جذب صدها نفر در ستاد و احتمالا هزاران نفر در مناطق دیگر بر اساس سفارشات فامیلی و مسیرهای غیرمتعارف نماید تا با شعارهای واهی و عامه پسند به هدر رفت منابع سهامداران ادامه دهد. این ارقام نشان میدهد که انتصاب مدیران سیاسی و غیر متخصص در صنعت مس چه مشکلاتی را برای کشور ایجاد خواهد کرد.

آیا کاهش شدید قیمت سهام فملی در طی چند ماهه اخیر و سقوط بورس برای تصمیم گیران ارشد کشور کفایت نمی کند که فروپاشی این صنعت کلیدی کشور را متوقف کنند؟ این سوالی است که بسیاری از سهامداران در شبکه های اجتماعی بین خود دست به دست می‌کنند و هنوز هم هیج مسئولی پاسخگوی این اقدامات نیست.